Politerno > Україна і світ > Україна ініціює створення списку санкцій проти РФ за прикладом “акту Магнітського”

Україна ініціює створення списку санкцій проти РФ за прикладом “акту Магнітського”

  • 11 Вересня, 2020
  • 708 Переглядів
  • 0

МЗС України планує створити український “акт Сенцова” за прикладом “акту Магнітського” з метою накладення санкцій на тих, хто порушує права людини українських громадян в Росії, на Донбасі та в анексованому Криму.

Про це в блозі на сайті “Дзеркало тижня”  повідомив спецпредставник МЗС України по санкційній політиці Олексій Макєєв.

“Не дивлячись на те, що Україна має великий досвід боротьби за звільнення з російського полону українських політичних в’язнів, ми плануємо створити в Україні, за зразком американського “акту Магнітського”, свій український  “Акт Сенцова” – процедуру накладення санкцій і подальшого переслідування українськими правоохоронними органами тих іноземних посадових осіб, які системно порушують права людини, звинувачуються в організації та замовленні вбивств, викраденні, тортурах і нелюдському поводженні, у винесенні неправомірних і політично мотивованих вироків”, – повідомив Макєєв.

Як відомо, американські сенатори Боб Менендес і Бен Кардін попросили Міністерство фінансів США розширити санкції в рамках “Акту Магнітського” проти громадян Росії.

Напередодні журналіст Брет Стівенс ініціював створення в США “списку Навального”, яке вже підтримав засновник британського фонду Hermitage Capital Вільям Браудер.

Сергій Магнітський був керівником відділу податків і аудиту компанії Firestone Duncan, яка надавала юридичні послуги, в тому числі фонду Hermitage Capital Management. У 2008 році його заарештували за звинуваченням у корупції. У фонді Hermitage Capital пов’язують кримінальне переслідування Магнітського з тим, що він розкрив схему розкрадання з російського бюджету 5,4 мільярда рублів, до якого були причетні співробітники правоохоронних органів.

Він несподівано помер в ізоляторі “Матроська тиша” в Москві. Захист заявляв, що йому не надавали необхідну медичну допомогу, а правозахисники звинуватили в його смерті лікарів і силовиків.

У грудні 2012 року США прийняли закон, відомий як “Список Магнітського”. Він передбачає санкції проти чиновників, відповідальних за порушення прав людини і основ правосуддя в Росії. У відповідь на це рішення в Росії прийняли так званий «закон Діми Яковлєва», який заборонив американцям всиновлювати російських сиріт.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE