Politerno > Україна і світ > Вбивство Шеремета готували спецслужби Білорусі: опубліковано аудіозапис

Вбивство Шеремета готували спецслужби Білорусі: опубліковано аудіозапис

  • 4 Січня, 2021
  • 904 Переглядів
  • 0

У 2012 році спецслужби Білорусі за наказом Лукашенка обговорювали можливість підірвати вибухівкою журналіста Павла Шеремета, що було здійснено 4 роки потому.

Це випливає із запису розмов глави Комітету держбезпеки Білорусі у 2008-2012 роках Вадима Зайцева, передані “Українській правді” білоруською опозицією.

 

На записі звучать слова Зайцева, записані прихованим пристроєм 11 квітня 2012 року під час інструктажу співробітників елітного контртерористичного підрозділу КДБ “Альфа” в офісі Зайцева в Мінську.


Справа Шеремета
Читайте також:
Вийшли на слід СБУ. Як рік тому знайшли ймовірних вбивць Шеремета і чому втратили замовників

У тому числі на записі обговорюється спосіб вбивства Павла Шеремета, який у той час жив і працював у Росії. Ставиться завдання його підірвати. І зробити це так, щоб вбивство стало публічним сигналом.

“Ось по Шеремету потрібно спрацювати, який за*бал бл*дь. Зробимо закладку якусь і так далі, щоб цього щура бл*дь зовсім бл*дь ані рук, ані ніг не зберуть. Все щоб було як натуральним чином, але це не так впливає на свідомість людей… Президент (Лукашенко – ред.) чекає цих операцій”, – говорить Зайцев на записі.

Також в руки розлідувачів потрапили документи стеження за Павлом Шереметом.

Крім того, на записі звучать докази, що в 2012 році КДБ Білорусі готувало операції по усуненню й інших своїх політичних опонентів на території інших держав. Як зазначає на записі Зайцев, завдання організацій політичних вбивств поставив перед КДБ сам президент Олександр Лукашенко і виділив на ці потреби 1,5 мільйона доларів.

На нараді обговорюється використання отрут, вибухових речовин, поломок автомобілів для досягнення поставлених цілей.

У тому числі обговорюються вбивства в Німеччині Олега Алкаєва (колишній директор в’язниці в Білорусі), Володимира Бороданя (експолковник) і В’ячеслава Дудкіна (був головним у країні по боротьбі з корупцією).

За інформацією джерел опозиційної організації “Білоруський народний трибунал”, на записі озвучені не всі цілі, які планувалося знищити. Наприклад, у Росії під удар потрапляв також російський експерт Андрій Суздальцев.

Експерт Національного Центру Медіа Криміналістики США (Університет Колорадо) Каталін Григорас, який вивчав запис у 2020 році за запитом видання EUobserver, зазначив, що з запису видалений цифровий підпис, який міг би сприяти ідентифікації джерела в КДБ, але при цьому на записі не виявлено жодних помітних слідів аудіо-маніпуляцій.

Нагадаємо, у річницю затримань у справі вбивства журналіста Павла Шеремета під Офісом президента пройшла акція під назвою “Похорон правосуддя”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE