Politerno > Україна і світ > Вимога виробника: Степанов про закупівлю вакцини Sinovac через пов’язану з Богатирьовою фірму

Вимога виробника: Степанов про закупівлю вакцини Sinovac через пов’язану з Богатирьовою фірму

  • 9 Січня, 2021
  • 747 Переглядів
  • 0

Вакцину проти Covid-19 китайської компанії Sinovac закуповуватимуть через фірму “Лекхім”, яку пов’язують з міністром охорони здоров’я часів Януковича Раїсою Богатирьовою, бо це є вимогою виробника.

Про це заявив в інтерв’ю “Настоящему времени” нинішній глава МОЗ Максим Степанов.

 

Журналіст попросив міністра прокоментувати заяву громадської організації “Пацієнти України” про те, що Степанов “фактично призначив” для закупівлі вакцини “компанію, пов’язану з Богатирьовою”.

Міністр зі свого боку відповів, що це “заяви людей, яким потрібні заяви заради заяв”: “Я думаю, практично всі люди зараз не тільки в Україні, але і у всьому світі знають і розуміють, що у нас будь-яка країна здійснює поставку тих вакцин, які пройшли відповідні елементи з безпеки і які можуть бути поставлені, тому що зараз в світі абсолютно колосальний дефіцит вакцин.

Те, що стосується підприємства “Лекхім”, з яким укладено договір, і ми про це відразу заявили, це була умова, що компанія Sinovac Biotech, яка хотіла здійснювати поставку в Україну через це фармпідприємство. Це далеко не маленьке фармацевтичне підприємство, яке, наскільки я розумію, давно співпрацює з компанією Sinovac Biotech, і це була умова китайської сторони, що свою поставку вони будуть здійснювати через це підприємство. Тому з ними уклали договір. Далі з іншими виробниками укладуть договори, відповідно, про ті чи інші кількості вакцин”.

“Ці організації, в принципі, весь рік роблять якісь заяви, але жодного факту ніколи не підтверджувалося. Але заяви були завжди такі гучні. Вони живуть скандалом – буває. Кожен вибирає свій шлях”, – зазначив Степанов.

Водночас міністр зазначив, що його абсолютно не бентежить флер навколо компанії “Лекхім”: “А що таке” негативний фон “навколо цього підприємства? Це українське фармпідприємство, яке випускає лікарські засоби, які використовуються на території України. Ви вирішили, що у нас є “негативний фон”, тому що якась організація щось там вигадала і заявила? Я навіть не розумію, на підставі чого він мене може бентежити”.

Нагадаємо, ексвіцепрем’єр повернулася в Україну у серпні 2019 року, на виконання ухвали Печерського районного суду Києва (від 2015 року), Богатирьову затримали та доставили в суд.

28 серпня Печерський районний суд Києва задовольнив клопотання столичної прокуратури про застосування запобіжного заходу екс-міністру МОЗ у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб з альтернативою застави у 6 мільйонів гривень.

Заставу за Богатирьову вніс народний депутат народний депутат тоді представник партії “Опозиційний блок” Вадим Новинський. Вона вийшла з СІЗО вже 29 серпня.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала запобіжний захід у вигляді тримання під вартою віцепрем`єр міністру – міністру охорони здоров’я часів президентства Віктора Януковича Раїсі Богатирьовій.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE