Politerno > Україна і світ > Зеленському потрібен “неповноцінний” прем’єр-міністр – “технічний” прем’єр, – Небоженко

Зеленському потрібен “неповноцінний” прем’єр-міністр – “технічний” прем’єр, – Небоженко

  • 17 Січня, 2021
  • 850 Переглядів
  • 0

У той час, як в сильний мороз, зневірені громадяни України намагаються висловити свій протест проти подвійного підвищення тарифів на газ, в Інтернеті і на телебаченні розгорнулася дискусія між Вітренком і Порошенком, хто з них більший російський агент.

З легкої руки Татарова стало модним звинувачувати своїх конкурентів або політичних супротивників зв’язками з Москвою або Вашингтоном, з зовнішніми силами, що впливають на Україну.
Але за всім цим галасом криються набагато серйозніші політичні процеси, які будуть мати величезний вплив на Україну в 2021 році.

 

Згадаймо, як з’явився в Кабміні все той же Вітренко. Не дивлячись на опір Верховної Ради, президент Зеленський проштовхнув його в Кабмін Шмигаля. Частина народних депутатів образилася на Зеленського з політичних мотивів, бо затвердження цього міністра – все ж прерогатива Верховної Ради. Інша частина, більш «ринкових» народних депутатів образилася, на те, що не змогла перед Новим роком отримати матеріальну подяку за правильне голосування за Вітренка. Вона підозрює, що фінансову вигоду отримав лише Офіс президента, що вже не справедливо.

У будь-якому випадку, незалежно від мотиву образи депутатського корпусу Верховної Ради, президент зробив серйозну політичну помилку. Він узяв на себе підвищену відповідальність за досить непередбачуваного Вітренка. Крім того, він вступив на досить слизький шлях.

Посадивши Вітренка в Кабмін Шмигаля, він вступив на шлях ослаблення законодавчої влади і посилення виконавчої влади, без надії на підвищення її ефективності.

Зрозуміло, що президент Зеленський втомився від погано керованої більшості «Слуг народу» в парламенті. Звідси стає зрозумілим його постійний шантаж депутатів розпуском Верховної Ради або скорочення її складу.

З іншого боку, в Офісі президента прекрасно розуміють, що поза своїм бажанням Зеленський зі своїм рейтингом швидко котиться по шляху Ющенка, який зумів зупинитися лише на 5% довіри і підтримки. Тому, поки у нього 20% рейтингу довіри, йому треба наважуватися або на розпуск Верховної Ради, або на дострокові президентські вибори, щоб відновити свій рейтинг.

Шлях союзу з сильним прем’єр-міністром України, який зупинить кризу, здається тандему Єрмак-Зеленський занадто ризиковим і небезпечним.

Тому президент Зеленський пішов іншим шляхом. Він вирішив посилювати своїми людьми Кабмін України, заодно позбутися від хитрого Авакова, минаючи розуміння і підтримку Верховної ради.

Для цього потрібен «неповноцінний» прем’єр-міністр, «технічний» прем’єр, від якого легко було б позбутися власними силами, не звертаючись за допомогою до Верховної Ради.

І Вітренко – це пробна куля, перша ластівка в проекті «технічний прем’єр-міністр».

Вітренко, може стати першим «технічним» прем’єр-міністром України, який буде спиратися не на український парламент, партії, громадську думку, а на фінансову міць МВФ і на силу президента Зеленського. Але не будемо забувати, що на попередньому місці роботи Вітренко “заробив” 4 млн доларів. Його бурхлива фінансова фантазія і жадібність напевно зіграють з ними поганий жарт в Кабміні.

Це дуже небезпечний шлях, на якому можуть програти всі гілки влади.

Віктор Небоженко



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE