Politerno > Україна і світ > Байден обговорив із Зеленським підтримку України, Європарламент закликав РФ припинити військові провокації

Байден обговорив із Зеленським підтримку України, Європарламент закликав РФ припинити військові провокації

  • 2 Квітня, 2021
  • 594 Переглядів
  • 0

Президент США Джо Байден під час першої телефонної розмови з президентом України Володимиром Зеленським говорив про підтримку України на тлі агресії РФ, а також про реформи та епідемію коронавірусу.

Про це повідомила пресслужба Білого дому за підсумками розмови, пише “Європейська правда”.

“Президент Джозеф Байден-молодший сьогодні поговорив з президентом України Володимиром Зеленським. Президент Байден підтвердив непохитну підтримку США суверенітету і територіальної цілісності України перед обличчям тривалої агресії Росії на Донбасі і в Криму”,- заявили у Білому домі.

Байден підкреслив прихильність своєї адміністрації пожвавленню стратегічного партнерства між країнами на підтримку плану Зеленського по боротьбі з корупцією та реалізації програми реформ, заснованої на спільних демократичних цінностях, які забезпечують справедливість, безпеку і процвітання народу України, сказано у повідомленні.

“Лідери погодилися, що ці реформи є центральними для євроатлантичних прагнень України”, – підкреслили в Білому домі.

Крім того, Байден і Зеленський також обговорили важливість тісної співпраці США і України для стримування пандемії COVID-19 і зміцнення демократії в регіоні.

У свою чергу депутати Європейського парламенту звернулись до Росії та міжнародного співтовариства в зв’язку з нарощуванням Росією військ на Сході України, повідомляє “Європейська правда“.

“Ми з великою тривогою спостерігаємо за тривалим нарощуванням російських збройних сил і провокаціями на Сході України та поблизу України. Ми глибоко шкодуємо через тривалі людські жертви і іншу шкоду, якої зазнає Україна”, – сказано в заяві.

Євродепутати закликали до повного дотримання “тексту і духу” Мінських домовленостей і погодженого режиму тиші. Окремо вони звернулись до Росії з вимогою зупинити залякувати Україну.

“Ми закликаємо Росію зробити активні кроки щодо зниження напруженості шляхом припинення нарощування війсь в та поблизу України, припинення військових провокацій і залякування стосовно України”, – сказано у заяві.

Члени Європарламенту звернулися до міжнародного співтовариства і лідерів демократичних країн із закликом висловити стурбованість і рішуче несхвалення діями російської влади.

“Ми продовжимо уважно стежити за ситуацією на Сході України, щоб знизити напруженість і врешті-решт відновити територіальну цілісність України”, – резюмували євродепутати.

Заяву підтримли 18 членів Європейського парламенту з Литви, Польщі, Німеччини, Словаччини, Латвії, Болгарії, Данії, Румунії, Естонії та Франції.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE