Politerno > Україна і світ > Бойовики оголосили в ОРДЛО добровільний призов – коментар Ходаковського

Бойовики оголосили в ОРДЛО добровільний призов – коментар Ходаковського

  • 2 Квітня, 2021
  • 1247 Переглядів
  • 0

На окупованих Росією територіях Донецької і Луганської областей з 1 квітня почався перший призов до незаконних збройних формувань громадян 1994-2003 років народження. Службу в лавах так званої “народної міліції ДНР і ЛНР” пройдуть 400 осіб з числа призовників. Термін служби складає півроку.

Рішення про призов в армію так званих “народних республік” не пов’язане із загостренням на фронті, так як обговорення і розробка цього питання велися досить давно, заявив засновник незаконного збройного формування «Схід» Олександр Ходаковський в інтерв’ю EADaily

За його словами, цей захід верхівці маріонеточних республік необхідно було вводити раніше, але і зараз ще можна надолужити згаяне.

Далі наводимо інтерв’ю найманця РФ без купюр.

«Введення у нас загального військового обов’язку досить глобальна міра, а конкретний указ про призов 200 чоловік що в Луганській, що в Донецькій народних республіках – це просто перший крок, тому що залишаються відкритими дуже багато питань.

Наприклад, з точки зору правового статусу хто будуть ці люди перш за все? Громадяни ДНР це або вже громадяни Росії? Як в невизнаній державі буде розцінюватися з правової точки зору заклик? На ці та багато інших питань нам ще належить відповісти.

Але в будь-якому випадку принципова необхідність у такому кроці назріла вже досить давно – з моменту формування республік. Єдине, ми затягнули з цим рішенням. Я давно виступав за те, щоб ми ввели загальну військову повинність, щоб у нас були не тільки контрактники, але і призовники, які розуміли б, що вони служать батьківщині», – сказав Ходаковський .

За його словами, це і ідеологічний, і психологічний аспект.

«Люди повинні відчувати цю територію нехай малою, але батьківщиною. Питання, пов’язані з розміщенням, – це питання технічного характеру, і вони вирішуються просто, у нас є ресурси і можливості для того, щоб здійснювати призов, розміщувати призовників. Заклик збігся з поточним загостренням на лінії фронту, але це просто накладення двох обставин. Рішення про те, що заклик буде саме з 1 квітня, вже було прийнято давно, і воно ніяк не пов’язане з цим поточним загостренням. Просто все рухається в рамках планової реалізації цього задуму», – пояснив Ходаковський.

За його словами, поки що призиватися буде в основному категорія так званих добровільних призовників.

«Тобто у нас поки що не було такого, що відправили усім, хто досягнув призовного віку повідомлення про необхідність з’явитися до військкомату незалежно від їх життєвих обставин. Обставини були враховані, проводилася робота, виявлялися люди, готові служити. Так що опору цьому рішенню не буде, головне – правильно організувати несення служби. Акцент робиться на тому, щоб людям дали військово-облікові спеціальності, підготували по тих чи інших напрямках. Буде визначено коло занять, завдань. У мене ширше бачення того, як потрібно використовувати цей ресурс, але рішення буде залежати від керівництва народної міліції і глави держави. Зараз ці люди будуть розміщені на базі Донецького військового училища, під них вивільнені казарми. Програма для новобранців вже є, а подальший процес буде розписаний по ходу справи, поки йде організаційна фаза.

200 осіб – це практично батальйон, і вони можуть бути задіяні на якихось дільницях, не пов’язаних з війною, а можливо, і пов’язаних. Адже нам невідомо, як війна себе поведе, як будуть розвиватися події на фронті. Ніхто не може гарантувати, що війна не дійде до їхньої зони розміщення. У будь-якому випадку обставини покажуть», – сказав Ходаковський.

Однак, за його словами, в даний час ніхто не планує їх задіяти в бойових ситуаціях.

«Вони будуть задіяні, може бути, на вторинних якихось завданнях – підготовка оборонних можливостей, підготовка комунікацій. Перелік приблизно такий. А як тільки все відбудеться, як тільки люди будуть зібрані, пройдуть курс молодого бійця та інше, вже стане зрозуміло, як, де і на яких напрямах їх можна буде задіяти. Але ще раз зазначу, що головний акцент робиться на небойових завданнях », – сказав Ходаковський.

Він також прокоментував аргумент, який зазвичай використовують противники введення призовної служби в ДНР, про те, що це викличе відтік населення з регіону, особливо з урахуванням отримання російського громадянства.

«Не можна весь час озиратися на думку обивателя. Виходить, що держава в своєму розвитку змушена постійно враховувати побажання людини, яка сидить вдома за комп’ютером і висловлює свою думку в соціальних мережах. Неприпустимо, щоб держава розвивалася і реагувало на виклики історії виключно виходячи з думки тих людей, які в житті держави приймають пасивну участь.Викличе відтік? Ну що ж, подивимося, як на це реагувати. Але я вважаю, що, якщо це рішення покаже неспроможність нашого суспільства, значить, це суспільство потребує серйозного оздоровленні. Ми в цьому випадку не будемо самі себе обманювати, а будемо розуміти, що коли на поріг до нас приходить якась біда, яка вимагають самовіддачі, то всі починають розповзатися по своїх квартирах, значить, щось з цим суспільством не так.

Все, що отримає суспільство хорошого або поганого в результаті цього заходу, буде відображати стан цього суспільства. На Україні, наприклад, готується чергова мобілізація, щоб в короткі терміни поставити під рушницю значні ресурси. Зараз обстановка, оскільки ми знаходимося в стані війни з Україною, вимагає від нас адекватних дій. Але якщо наше суспільство не розуміє необхідності цього, якщо воно намагається ухилитися від свого обов’язку захищати свою територію, то в такому випадку закономірно, якщо це суспільство буде готове і до наслідків. Якщо ми складаємося з боягузів і зрадників, то по заслузі, якщо потім ми станемо пожинати плоди цього від дій України. Але якщо ми здатні чинити опір і консолідуватися, то результат буде іншим», – переконаний Ходаковський.

Він переконаний, що поточний інформаційне нагнітання рано чи пізно призведе до серйозної ескалації і до цього потрібно готуватися.

«Можна по-різному ставитися до держави, до правлячої прошарку, мати до них претензії, але мова ж йде не про порятунок глави держави Пушиліна Дениса Володимировича або прем’єр-міністра Ананченка.

Йдеться про порятунок нашої землі, нас самих, а ми намагаємося перекрутити цю логіку, сказати, мовляв, « у нас така владає. Але логіка будується навколо іншого – мова не про зведення рахунків, а про наше майбутнє, про виживання. У цей переломний момент ніхто зупинятися на колишньої лінії зіткнення не буде. Ми отримаємо перший і найважчий удар, і наслідки нашої бездіяльності протягом останніх семи років можуть виявитися плачевними.

Ми, дорослі і розумні люди, розуміли, що з Україною ні про що домовитися не можна, але не робили конкретних дій, які не посилювалися, що не зміцнювалися, не зробили цей заклик п’ять років тому. Якби ми прийшли до цього раніше, то мали б ресурс, оцінюючи який ніхто не сказав би, що ми – легка здобич, світ би забезпечувався накопиченим потенціалом. Все взаємозалежне, і будь-які наслідки, негативні або позитивні, є наслідком дії або бездіяльності. Звинувачувати Україну, звичайно, можна, але потрібно приділяти не меншу увагу і самим собі», – резюмував Ходаковський.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE