Politerno > Україна і світ > У бойовиків зі справи про збиття MH17 у день катастрофи був контакт із РФ на найвищому рівні, – ЗМІ

У бойовиків зі справи про збиття MH17 у день катастрофи був контакт із РФ на найвищому рівні, – ЗМІ

  • 11 Квітня, 2021
  • 1299 Переглядів
  • 0

В день збиття літака MH17 на Донбасі в 2014 році у фігурантів справи про катастрофу був контакт із Москвою на найвищому рівні. При цьому упродовж декількох годин вони не знали, що збили з “Бука” пасажирський лайнер.

Про це йдеться у розслідуванні програми Nieuwsuur на нідерландському телеканалі NOS.

Журналісти Nieuwsuur мають у своєму розпорядженні тисячі телефонних розмов ватажка розвідки так званої “ДНР” Сергія Дубинського (Похмурий). Розмови датуються липнем і серпнем 2014 року, тобто до і після катастрофи MH17. Ці записи дають детальну картину реальності війни на Донбасі.

Згідно з розслідуванням, єдиний фігурант, який бере участь у судовому процесі в Гаазі, – росіянин Олег Пулатов – упродовж декількох годин після катастрофи Boeing взагалі не знав про інцидент. Крім того, Дубинський теж не знав про те, що з “Бука” збили саме пасажирський літак. Але, як вважають прокурори, це не має жодного значення для обвинувачення. Згідно їхньої позиції, ці бойовики не є комбатантами і мають понести всю відповідальність за загибель Boeing.

Читайте також: Рейси MH-17 на Донбасі та PS752 в Ірані збито за одним сценарієм

Записи надані Службою безпеки України.

Записи також показують, що вплив Росії на бойовиків істотно зріс від початку липня 2014 року. Стверджується, що Москва на той час була повністю залучена у військово-стратегічні рішення під час військових дій на Донбасі. А також самостійно призначала політичне керівництво “республіки”.

Вже з липня 2014 року бойовики отримують засоби зв’язку, які неможливо прослухати. За словами самого Дубинського, зв’язок через них проходив через Москву і ФСБ. Бойовики знали, що їх можуть підслухати і тому часто зустрічаються особисто.

У розмові 17 липня 2014 року, в день катастрофи MH17, Дубинський стверджує, що має прямий контакт із Москвою. А його командир, “міністр оборони ДНР” Ігор Гіркін провів бесіду з Москвою на найвищому рівні.

Того ж дня Дубинський багато говорив про ракетний комплекс “Бук”, який зрештою збив MH17. О 16:20 літак із 298 пасажирами зник із радарів, унаслідок катастрофи загинули всі пасажири, зокрема 196 громадян Нідерландів.

Менше, ніж через пів години після катастрофи Дубинський дізнається від своїх спільників, що вони нібито збили український винищувач. Потім Дубинському потрібно майже дві години, щоб з’ясувати, що в цей час було збито Boeing. Коли він вимагає роз’яснень, його підлеглі змінюють свою історію. Вони повторюють, що збили винищувач противника, але тільки після того, як він нібито збив Boeing.

Це теорія надалі лягла в основу версії Міністерства оборони Росії. Але більша частина цієї інформації незабаром виявляється фейковою, і в районі прольоту Boeing не було інших літаків.

Пізніше російська влада переходять до версії про те, що MH17 збив український “Бук”. Але з прослуханих розмов із головним фігурнатом Дубинським про це ніде не згадується.

Російська установка “Бук” залишатиметься в цьому районі упродовж декількох годин після катастрофи і повернеться у Росію тільки вночі. Упродовж цього часу Дубинський і Гіркін поняття не мають, де перебуває зброя.

Записи також дають показову картину того, як бойовики ставилися один до одного і як залякування і крадіжки були частиною тодішньої повсякденної практики.

Читайте також: У справі MH17 представлено новий доказ збиття літака ракетою “Бука”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE