Politerno > Україна і світ > Хто такий Герман Галущенко, який може очолити Міненерго

Хто такий Герман Галущенко, який може очолити Міненерго

  • 28 Квітня, 2021
  • 1144 Переглядів
  • 0

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України може отримати нового керівника Германа Галущенка після того, як в.о. міністра Юрій Вітренко був призначений в НАК “Нафтогаз України”.

У середу, 28 квітня, стало відомо, що Кабінет міністрів звільнив Андрія Коболєва з посту глави правління НАК “Нафтогаз” через незадовільні результати його роботи.

 

Під час засідання уряду розглянули звіт, в якому говорилося про чистий збиток “Нафтогазу” у 2020 році розміром 19 млрд гривень. Як стверджують близькі до Банкової джерела, Андрія Коболєва звільнили з “Нафтогазу” нібито через ціни на газ для населення.

На цьому ж засіданні Кабміну новим главою монополіста став Юрій Вітренко, який раніше займав посаду в.о. глави Міністерства енергетики та вугільної промисловості. Таким чином, в профільному міністерстві з’явилося “вакантне” місце в Міненерго, і на цю посаду профільний комітет Верховної Ради схвалив кандидатуру віце-президента держпідприємства “НАЕК “Енергоатом” Германа Галущенка.

Після відходу Вітренка, тимчасово Міненерго очолив Юрій Бойко, який прийшов туди у червні 2020 роки як заступник міністра.

Під час засідання комітету Ради кандидатуру Германа Галущенка підтримали 17 членів, ще п’ятеро нардепів утрималися. Глава профільного комітету Андрій Герус заявив, що тепер нардепи в залі парламенту в четвер, 29 квітня, можуть схвалити кандидатуру нового міністра.

“Я Вас вітаю. Ви отримали підтримку комітету. Відповідно рішення комітету — рекомендувати схвалити відповідну завтра кандидатуру в залі. Рішення комітету прийнято”, — заявив він.

Хто такий Герман Галущенко?

Його політична кар’єра, як пише “Деловая столица”, почалася у 1997 році, коли він почав працювати в Адміністрації президента Леоніда Кучми. Після Помаранчевої революції він отримав посаду в Секретаріаті президента Віктора Ющенка.

З приходом до влади Віктора Януковича Герман Галущенко став директором департаменту судової роботи в Мін’юсті. У період з 2013 по 2014 рік він працював в “Енергоатомі”, де був виконавчим директором з правового забезпечення.

На держпідприємство “Енергоатом” він повернувся у травні 2020 року як віце-президент Національної атомної енергогенеруючої компанії. Минулого тижня прем’єр-міністр Денис Шмигаль нардепам з “Слуги народу” представив Германа Галущенка як кандидата в міністри енергетики.

У серпні минулого року нардеп від “Європейської солідарності” Володимир Ар’єв оприлюднив інформацію про зв’язки потенційного очільника Міненерго з Андрієм Деркачем. Нардеп писав, що призначення Галущенка (його він називає похресником Деркача) в “Енергоатом” особисто лобіював помічник Зеленського Сергій Шефір.

“Таким чином, повернення людини Деркача в “Енергоатом” стало своєрідним “гонораром” за публікації фейкових “плівок Деркача”, – стверджував Ар’єв.

Згодом інформацію про зв’язок Галущенка з підсанкційним у США Деркачем підтвердив інший депутат, вигнаний із “слуг” – Гео Лерос. З огляду на те, що у Штатах Деркача вважають російським агентом, можлива різка реакція посольства цієї держави на подібне кадрове призначення до Кабміну і доведеться як мінімум надати серйозні аргументи на користь того, що Галущенко з Деркачем не пов’язаний.

З огляду на заяви осіб, яких пов’язують з Коломойським, той – не на боці названого кандидата.

Декларація

У квітні 2021 року він подав декларацію вже як кандидат в голови Міненерго, в якій вказав, що отримав у минулому році дохід понад 5 млн гривень. На банківських рахунках віце-президент “Енергоатому” тримає 855 тисяч гривень, $ 112 тисяч і 14 євро. У декларації сказано, що Галущенко вдома зберігає готівкою $ 152 тисячі, а його дружина — ще $ 180 тисяч.

Чиновник володіє будинком площею 319,7 кв.м. і трьома земельними ділянками (площею 1885, 2112 і 927 кв. м.) у селі Велика Солтанівка Київської області. Більше того, у можливого міністра енергетики є три квартири в столиці площею 45, 64,3 та 63,5 кв. м. У декларації він також вказав, що їздить на автомобілі Mercedes GLS-350 2017 року, а на дружину задекларовано авто Range Rover Velar 2018 року випуску.

Нагадаємо, західні дипломати критикують рішення Кабміну щодо звільнення Андрія Коболєва з посади голови правління НАК “Нафтогаз”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE