Politerno > Україна і світ > ВР ухвалила ключовий земельний закон – Тимошенко нагадала Зеленському про обіцяний референдум. ВІДЕО

ВР ухвалила ключовий земельний закон – Тимошенко нагадала Зеленському про обіцяний референдум. ВІДЕО

  • 28 Квітня, 2021
  • 1504 Переглядів
  • 0

На засіданні 28 квітня Верховна Рада у другому читанні та в цілому ухвалила закон №2194 щодо проведення земельної децентралізації, який є ключовим для проведення так званої земельної реформи.

Документ підтримали 284 депутати.

Законопроєкт №2194 регулює передачу земель “на місця” громадам. Він має виправити юридичні колізії роботи ринку землі, а також врегулювати реалізацію переважного права орендаря на купівлю та електронні земельні торги.

Розгляд документу тривав понад місяць – його розпочали 16 березня, проте голосування у другому читанні відбулося лише 28 квітня. Це сталося через кількість поданих нардепами правок – їх налічувалося понад 3 тисячі.

Як повідомляє Мінагрополітики, серед основних нововведень законопроєкту:

  • передача земель у комунальну власність сільських, селищних, міських рад;

  • скасування зайвих дозволів та дублювання процедур перевірки документації із землеустрою;

  • запровадження незалежного контролю документації із землеустрою через громадську експертизу / рецензування;

  • надання відомостей документації із землеустрою статусу публічних, відкритих та загальнодоступних даних;

  • інтеграція та уніфікація землевпорядної, топографо-геодезичної та картографічної діяльності;

  • запровадження страхування професійної відповідальності виконавців робіт із землеустрою як альтернативи державному контролю;

  • зменшення вартості робіт та тривалості часу, що витрачається на виконання процедур, пов’язаних з проведенням землеустрою;

  • зменшення ризиків хабарництва та корупції.

Як раніше зазначав ексочільник Мінекономіки Павло Кухта, законопроєкт №2194 “є однією з умов отримання $700 млн дуже дешевої кредитної підтримки від Світового банку”. Крім того, за умови повної реалізації земельної реформи, Міжнародна фінансова корпорація (IFC), що входить до групи Світового банку, планує інвестувати в економіку України близько 3 мільярдів доларів до 2024 року.

“В основі документу – спрощення доступу до земельних ресурсів населення та бізнесу, розширення повноважень місцевих громад та впровадження цифрової трансформації земельних відносин”, – прокоментував закон міністр економіки Ігор Петрашко.

Своєю чергою лідерка опозиційної фракції “Батьківщина” (єдина фракція, що не дала жодного голосу за цей закон) Юлія Тимошенко заявила, що підтримавши цей законопроєкт депутати дозволи продавати українську землю іноземним юридичним і фізичним особам. Також, за словами політика, цей закон передбачає, що право оренди може продаватися, передаватися в заставу без погодження з власником паю.

“Тут написано, що у нас з вами більше не буде цінних земель, яких не можна продавати. А цінні землі – це як раз і є ліси, водойми, чорноземи, це природні й історичні заповідники”, – зазначила Тимошенко.

Також, за словами нардепки, правкою керівника аграрного комітету Сольського переважне право купівлі земельних ділянок с/г призначення отримують особи, які мають спеціальний дозвіл на видобуток корисних копалин загальнодержавного значення, додала лідерка партії.

“Вони тепер у першочерговому порядку будуть продавати с/г землі тим, хто на корупційній основі у них випкупив, по великому рахунку, ліцензії на видобуток наших надр і які купили землі, і вони можуть зняти верхній шар землі чорноземів і можуть без будь-якого відома народу видобуватит ще й корисні копалини – іноземні особи, іноземні громадяни”, – додала Тимошенко.

“Громадяни, яким належить право постійного користування землею, права довічного володіння землею, все це може бути у них забрано. Їх виганяють на аукціон, щоб вони це, нібито, викупили. Але вони не здатні будуть цю землю викупити, бо вони не мають таких грошей”, – підкреслила нардепка.

“Я хочу нагадати всім, як президент обіцяв, що проведе референдум і запитає в людей, чи продавати землю іноземцям і чи взагалі продавати її. Сьогодні без будь-яких референдумів у нас із вами забрали 72% території України.  Саме стільки складає сільськогосподарська земля. Нам більше не буде належати не лише земля. Українцям не будуть належати врожаї, прибутки від своєї землі, народу не буде належати нічого на нашій землі і навіть під нею. Бо нас щойно 284 депутати продали – на вимогу президента. Бо він особисто на чолі цього всього стоїть”, – зауважила Юлія Тимошенко.

На її переконання, нинішня владна команда змогла прийти до влади за підтримки кланових олігархічних утворень і тепер виконує їхні забаганки,  розпродаючи землю, стратегічні об’єкти, газо- й нафтопроводи, надра. Але, впевнена Юлія Тимошенко, український народ і «Батьківщина» разом з ним ніколи з цим не погодяться.

“Референдум, який організовують люди за підтримки партії «Батьківщина», – остання можливість захисти українську землю! Прокиньтеся, будь ласка, і ви побачите, що з вами роблять. Якщо ви себе й Україну зараз не захистите, не буде ні України, ні української нації. Саме зараз нас позбавляють основи нашої державності, нашої самостійності і взагалі права нашого народу на існування”, – звернулася  до українців лідерка фракції.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE