Politerno > Україна і світ > РНБО видала зростання обсягу імпорту, як ефект від санкцій проти контрабандистів, – підприємець Себастьянович

РНБО видала зростання обсягу імпорту, як ефект від санкцій проти контрабандистів, – підприємець Себастьянович

  • 17 Жовтня, 2021
  • 1039 Переглядів
  • 0

Влада переконує, що введення санкцій проти контрабандистів збільшило митні платежі на 47 млрд грн. Але за даними Держмитслужби за податковим навантаженням на імпорт, збільшення ефективності та зростання платежів не спостерігається.

Про це повідомив у своєму блозі на Цензор.НЕТ підприємець, громадський діяч Павло Себастьянович.

“На нещодавньому засіданні РНБО знову йшлося про митницю та про ефективність санкцій стосовно так званих “контрабандистів”. Представники влади повідомили, що митні платежі за період після введення санкцій проти так званих “контрабандистів” зросли на 47 млрд грн. Чи дійсно санкції настільки ефективні, що схем при митному оформленні стало менше, а митних платежів до бюджету сплачується більше? Якщо має місце боротьба зі схемами і зростає ефективність роботи митних органів, то, як наслідок, буде зростати і податкове навантаження на імпорт – скільки доларів митних платежів митні органи збирають з одного долара імпорту”, – пояснює він.

Данілов РНБО
Читайте також:
РНБО ввела санкції проти трьох контрабандистів – фінансистів “Слуги народу” знову не чіпал

За його словами, на сайті Державної митної служби у відкритому доступі є інформація про податкове навантаження на імпорт, починаючи з 2017 року. Відтоді показник коливається в межах 0,25 – 0,28 долара. Середній показник за весь період – 0,266 долара на 1 долар імпорту. Середній показник за період з травня по вересень 2021, коли діяли санкції, – 0,267 долара на 1 долар імпорту.

“Збільшення на 0,001 в принципі є нічим іншим, як статистичною похибкою. Тобто ніякого збільшення ефективності і зростання платежів ми не спостерігаємо. Зате, в абсолютному вираженні за травень-вересень імпорт становив $ 28,3 млрд в 2021 році і $ 19,5 в 2020 році. Збільшення на 45%. Митні збори за аналогічний період травня-вересня становили $ 7,6 млрд в 2021 і $ 5,5 млрд в 2020 році. Зростання на 38%, або $ 2,1 млрд”, – підкреслює Себастьянович.

“Бачимо, що митні збори зросли менше, ніж сам імпорт, але ймовірно саме ці $ 2,1 млрд, які приблизно дорівнюють 47 млрд грн, видали як ефект від санкцій, вкрай вибірково введених зовсім не до всіх, кого прийнято називати контрабандистами”, – резюмував він.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE