Politerno > Україна і світ > Якою є реакція світу на визнання ОРДЛО Росією – дайджест

Якою є реакція світу на визнання ОРДЛО Росією – дайджест

  • 21 Лютого, 2022
  • 969 Переглядів
  • 0

Увечері 21 лютого президент РФ Володимир Путін підписав укази про визнання самопроголошених «ЛНР-ДНР». У своїй промові він також кілька разів погрожував Україні. Як на це реагує світ?

23:28

Не підтримав Путіна і президент Румунії Клаус Йоганніс: «Це кричуще порушення міжнародного права, яке має спричинити найжорсткішу реакцію міжнародної спільноти. Ми твердо підтримуємо український суверенітет і територіальну цілісність».

23:21

Прем’єр-міністерка Фінляндії Санна Марін засудила порушення Росією суверенітету і територіальної цілісності України. «Визнання сепаратистських регіонів на сході України є порушенням міжнародного права та Мінських угод. Фінляндія відповідає на дії Росії як частина ЄС», — резюмувала Марін. 

23:17

Рішення Путіна схвалили ватажки невизнаних Південної Осетії та Абхазії. Очільник першої Анатолій Бібілов сказав, що такий крок є «запорукою припинення братовбивчої війни». А ватажок Абхазії Аслан Бжанія пояснив свою позицію тим, що Україна нібито штучно затягувала дипломатичне врегулювання ситуації на Донбасі.

23:09

Президентка Молдови Мая Санду теж засудила дії Росії. «Це явно суперечить міжнародному праву. Молдова залишається твердо відданою підтримці суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів», — зазначає глава держави. 23:06

Міністерка закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс заявила, що її країна після консультацій із союзниками буде готова ввести санкції проти Росії. Вона наголосила, що визнанням «Л/ДНР» Росія вирішила піти шляхом конфронтації, а не діалогу.

«Цей крок є черговою атакою на суверенітет і територіальну цілісність України, сигналізує про закінчення Мінського процесу і є порушенням статуту ООН», — вважає Трасс.22:58

У США заявили, що такого кроку від Росії очікували і готові «негайно реагувати». Кажуть, що незабаром президент Джо Байден видасть указ, який заборонить нові інвестиції, торгівлю та фінансування з боку громадян США в та з «ДНР» і «ЛНР». Також обіцяють санкції щодо всіх людей, які вестимуть діяльність на території псевдореспублік.

22:51

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі теж засудила визнання «Л/ДНР» та запевнила, що її країна підтримує територіальну цілісність України. Глава держави порівняла нинішню ситуацію окупацією 20% території Грузії, яка теж сталася під контролем Росії.

22:34

Прем’єр-міністр Латвії Кріш’яніс Каріньш закликав країни до рішучих заходів для реакції визнання псевдореспублік.

«Ми закликаємо міжнародну спільноту до дій шляхом запровадження жорстких економічних санкцій проти Російської Федерації та осіб, відповідальних за посягання на державність України», — вважає політик.

22:32

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що рішення РФ ще більше підриває територіальну цілісність України та порушує Мінські домовленості.

Він нагадав, що у 2015 році Рада Безпеки ООН, до якої входить Росія, підтвердила свою повну повагу до суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України.

«Донецьк та Луганськ є частиною України. Москва продовжує розпалювати конфлікт на сході України, надаючи фінансову та військову підтримку сепаратистам. Вона також намагається створити привід для повторного вторгнення в Україну», — вважає генсек НАТО.

22:28

Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон каже, що визнання «Л/ДНР» — це порушення міжнародного права, суверенітету і територіальної цілісності України. Він зазначив, що такий крок є «темним знаком» того, що ситуація рухається в неправильному напрямку.

22:23

Високий представник Європейського союзу з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель також заявив, що визнання президентом Росії Володимиром Путіним так званих «Л/ДНР» є порушенням територіальної цілісності України та Мінських угод.

22:18

Прем’єр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що визнання Росією «ДНР» та «ЛНР» є актом агресії проти України, на який необхідно відповісти негайними санкціями.

«Рішення про визнання самопроголошених “республік” є остаточною відмовою від діалогу та грубим порушенням міжнародного права. Це акт агресії проти України, на який необхідно відповісти однозначною відповіддю у вигляді негайних санкцій. Це єдина мова, яку розуміє Путін. Я закликаю до термінового скликання Європейського Ради з цього питання», — написав прем’єр.

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн запевнила, що ЄС та союзники відреагують на рішення Путіна «єдністю, твердістю та рішучістю на знак солідарності з Україною»

«Визнання двох сепаратистських територій в Україні є грубим порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та Мінських угод», — зазначила вона.

Нагадаємо, члени Радбезу РФ на камеру висловилися за визнання незалежності окупованих агресором ОРДО і ОРЛО, а президент РФ Володимир Путін заявив, що ухвалить рішення 21 лютого.

Президент Росії Володимир Путін підписав укази про визнання ОРДЛО.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE