Politerno > Україна і світ > Як отримувати в аптеках безкоштовні ліки

Як отримувати в аптеках безкоштовні ліки

  • 2 Квітня, 2017
  • 1622 Переглядів
  • 0

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, як пацієнти зможуть отримувати в аптеках безкоштовні ліки в рамках урядової програми “Доступні ліки”.

Механізм дії програми чиновниця озвучила в інтерв’ю “Укрінформу“.

З квітня розпочинається державна програма “Доступні ліки”, яка покликана забезпечити пацієнтів з хронічними захворюваннями – серцево-судинними, бронхіальною астмою, цукровим діабетом 2 типу – безкоштовними ліками.

Раніше Кабмін намагався ввести референтне ціноутворення для препаратів цієї категорії з лютого, і таким чином зробити ці ліки для пацієнтів з цими захворюваннями доступнішими.

Але через численні зауваження з боку аптечних мереж та представників фармацевтичного бізнесу це рішення було відкладне до початку самої програми відшкодування вартості ліків.

“Для пацієнта це повинно відбуватися таким чином: він приходить до того лікаря, який робив йому призначення, отримує рецепт, йде в аптеку, яка бере участь у програмі” Доступні ліки “.

 

 

Всі аптеки цієї програми мають відповідний символ на дверях або в іншому видному місці – перехрещені капсули. У цій аптеці повинні бути перелік міжнародних непатентованих назв препаратів, які відшкодовуються, які торгові марки і ціни. Пацієнт відразу бачить, що він може отримати безкоштовно, за що потрібно доплатити “, – пояснила чиновниця.

“Важливо розуміти, що старт з 1 квітня не означає якусь межу. Програма розпочнеться з тими аптеками, що вже уклали контракти, з тими ліками, виробники яких візьмуть участь в програмі.  І з часом кількість учасників буде збільшуватися. Такі програми ніколи не починаються з нуля до 100-відсоткового завершення за один день. Це буде за кілька місяців”.

За її словами, рецепт на більшість препаратів виписується на 30 днів. “З часом ми дамо дозвіл на те, щоб рецепт виписувався на більш тривалий термін – три місяці, щоб пацієнти не були змушені часто ходити до лікаря”, – додала Супрун.

“Коли пацієнти зможуть укладати декларації і вибирати сімейних лікарів з 1 липня, то саме лікарі первинної ланки візьмуть на себе функцію виписування рецептів. Сімейний лікар буде знайомий з історією пацієнта. І ми будемо заохочувати пацієнтів звертатися за рецептом до лікаря первинної ланки”, – сказала в. о. міністра.

“Якщо пацієнт вже має встановлений діагноз, немає необхідності його підтверджувати. “Є історія хвороби, карта пацієнта, і лікар бачить там і діагноз, і призначення. Тоді немає необхідності їх повторювати. Якщо у пацієнта не встановлено діагноз, але лікар виявив певні проблеми, то потрібно обстеження”, – додала Супрун.

Отже, 1 квітня в Україні стартувала урядова програма “Доступні ліки”, за допомогою якої пацієнти зможуть отримувати ряд медпрепаратів безкоштовно або з незначною доплатою.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE