Politerno > Україна і світ > Сім тез по Донбасу та корупції після зустрічі Порошенко і Тіллерсона (Відео)

Сім тез по Донбасу та корупції після зустрічі Порошенко і Тіллерсона (Відео)

  • 9 Липня, 2017
  • 1591 Переглядів
  • 0

У неділю, 9 липня, держсекретар США Рекс Тіллерсон побував в Україні з першим візитом. Його зустріч з Петром Порошенком тривала близько години. Основною темою стала ситуація на Донбасі і її врегулювання.

Strana.ua” зібрала ключові тези на основі заяв Порошенко і Тіллерсона на спільному брифінгу після зустрічі.

1. США розчаровані відсутністю прогресу в переговорах по Донбасу

Рекс Тіллерсон заявив, що США розчаровані відсутністю прогресу в переговорах по Донбасу, тому і був призначений новий спецпредставник в Україні Курт Волкер.

“Ми розчаровані відсутністю прогресу в рамках Мінської угоди, тому ми призначили спеціального представника по Україні. Ми будемо координувати діяльність з нормандською четвіркою і урядом Росії, щоб побачити, чи зможемо ми прискорити прогрес”, – сказав Тіллерсон. Волкер найближчі кілька днів буде перебувати в Києві, “щоб розібратися з ситуацією”.

2. Росія не змінила політику по Донбасу

Президент України заявив, що немає ніяких змін в кращу сторону в політиці Росії щодо Донбасу.

“Ми поки не відчуваємо змін в російському поведінці”, – сказав Порошенко, звертаючись до Тіллерсона.

3. США не знімуть санкції з Росії без звільнення української території

“До тих пір, поки не будуть виконані Мінські угоди і не буде звільнена українська територія, мови про зняття санкцій вестися не буде”, – сказав Порошенко, заявивши, що отримав таке підтвердження від США.

Рекс Тіллерсон також заявив, що санкції США і ЄС проти Росії залишаться доти, поки Росія не припинить ті дії, які спонукали ці санкції.

4. Росія повинна зробити перші кроки з припинення вогню

Тіллерсон після зустрічі з Петром Порошенком заявив, що Росія повинна зробити перші кроки з припинення вогню на Донбасі.

Тіллерсон заявив, що Росія повинна вплинути на відведення важкого озброєння, забезпечити безпечне перебування місії ОБСЄ на Донбасі.

5. П’ять умов Порошенко для Москви щодо стабілізації ситуації

“Якщо Москва в черговий раз не хоче втратити шанс, їй слід приєднатися до логіки, якої дотримуються всі інші члени Нормандського формату”, – сказав Петро Порошенко і назвав п’ять умов, необхідних для врегулювання ситуації на Донбасі.

Перше – надійне і стійке припинення вогню.

Друге – виведення всіх окупаційних військ з української території.

Третє – припинення залякування міжнародних спостерігачів…

Четверте – забезпечити надійний контроль міжнародних сил неконтрольованої ділянки україно-російського кордону і лінії зіткнення.

П’яте – звільнення всіх заручників, які знаходяться на окупованій території і в Російській Федерації.

6. Зустріч нормандської четвірки відбудеться до кінця літа

Петро Порошенко заявив, що телефонна розмова глав держав-членів Нормандської четвірки може відбутися в липні, а особиста зустріч – до кінця літа.

“Досягнуто домовленості, що, найімовірніше в липні відбудеться телефонна розмова в “нормандському форматі” на рівні лідерів. І ми не виключаємо, що за підсумками цієї телефонної розмови нам вдасться організувати саміт”, – сказав президент.

Він зазначив, що місце проведення саміту поки невідомо, але, швидше за все, зустріч відбудеться до кінця цього літа.

7. США будуть приділяти особливу увагу боротьбі з корупцією

Держсекретар США Рекс Тіллерсон заявив, що США очікують від України проведення важливих реформ у сфері боротьби з корупцією.

“Ми обговорили важливість впровадження антикорупційних реформ. Адже це теж дуже важливий елемент для залучення зовнішніх інвестицій, що створить додаткові робочі місця для громадян України і буде розвивати економіку”, – сказав Тіллерсон на брифінгу з Петром Порошенко.

Він додав, що особливе значення в цьому контексті має відбір суддів Верховного суду і створення Антикорупційного суду в Україні.

Відзначимо, що напередодні зустрічі з держсекретаря з Порошенком, з Тіллерсоном поговорили українські антикорупціонери і попросили його бути більш жорстким з Порошенком і урядом.

Нардеп Мустафа Найєм повідомив про сьогоднішню зустріч держсекретаря США Рекса Тіллерсона з українськими fнтикорупціонерами. Про хід зустрічі він написав у Facebook.

“Рекс Тіллерсон здався дуже прагматичним, жорстким і здивував увагою до деталей. Зустріч відбулася перед зустріччю пана Тіллерсона з президентом України Петром Порошенко”, – написав Найєм.

Він зазначив, що з боку України було чотири представники по темі енергетики, реформи правоохоронних органів, боротьбі з корупцією, економіки та інвестицій.

Нагадаємо, раніше “Strana.ua” аналізувала підсумки саміту G20 для України. Незважаючи на те, що Путін і лідери Заходу демонстрували рішучість довести Мінські угоди до практичної реалізації, на їх шляху існує поки що нездоланна перешкода.

А саме – Росія і Україна категорично по різному бачать їх втілення в життя.

Росія наполягає на виконанні політичної частини Мінська-2 (вибори, амністія, зміни до Конституції за особливим статусом), Україна вимагає повернути їй контроль над кордоном, а вже потім все інше.

І це протиріччя є таким, яке виключає компроміс.

В ході переговорів в Гамбурзі Путін напевно намагався переконати країни Заходу натиснути на Київ, щоб змусити останній виконати політичну частину Мінська.

Однак поки незрозуміло – чи буде це зроблено. Раніше Захід не дуже активно займався цим питанням.

Як бачимо, в ході брифінгу з Тіллерсоном Петро Порошенко навіть не згадав про політичну частину Мінська-2. Хоча не можна виключати, що ця тема порушувалася під час зустрічі з держсекретарем США.

Не виключено, що сторони знову спробують для початку домогтися припинення вогню і відведення важких озброєнь. Втім, попередні неодноразові спроби зробити це до успіху не привели.

Читайте також: Deutsche Welle: Трамп програв Путіну, але Порошенка не здав

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE