Politerno > Україна і світ > СБУ провела обшуки в квартирі і офісі Савченко – мати Надії каже, що шукали зброю

СБУ провела обшуки в квартирі і офісі Савченко – мати Надії каже, що шукали зброю

  • 10 Квітня, 2018
  • 1391 Переглядів
  • 0

Правоохоронці сьогодні провели обшук у квартирі арештованої за підозрою у підготовці терактів і повалення державної влади нардепа Надія Савченко.

Про це УП повідомив захисник Савченко Олег Соловей.

“У квартирі Надії зараз відбувається слідча дія обшук. Адвокат Дмитро Бугай там присутній. Він пише свої зауваження”, – сказав захисник.

Інших подробиць він повідомити не зміг.

Дмитро Бугай наразі на дзвінки “Української правди” не відповідає.

Сестра Надії Віра Савченко на питання про обшук сказала: “Без коментарів”.

У Генпрокуратурі повідомили, що вони до обшуків не причетні.

“Нас там немає”, – сказала речник генпрокурора Юрія Луценко Лариса Сарган.

В СБУ підтвердили, що проводили обшуки, але коментувати деталі відмовились.

“Ми не будемо коментувати хід розслідування кримінального провадження. Відбулись звичайні слідчі дії у його рамках”, – сказала речник СБУ Олена Гітлянська.

Як повідомила згодом у коментарі телеканалу NewsOne Марія Савченко, мати Надії та Віри, метою обшуку у квартирі була зброя.

“Шукали зброю. Мабуть, думали, що тут гранатомети є. Пістолет, який Наді подарували (знайшли – ред.), пулі до того пістолету. І все, більше нічого не знайшли”, – сказала вона.

За словами Марії, слідчі прийшли з обшуком до їхньої з дочкою квартири близько 7 години ранку у вівторок. Спочатку вона відмовлялася їх впускати, називаючи такі наміри протизаконними, правоохоронці, натомість, погрожували вибити двері.

Згодом матері депутатки подзвонила її інша дочка – Віра, і та погодилася дати слідчим доступ до речей Надії. Марія Савченко каже, що по одному впускала правоохоронців, записуючі їхні прізвища і перевіряючи документи.

Обшук, за словами Марії, тривав близько 2 годин. Після нього слідчі склали протокол. Приблизно в цей час приїхала Віра Савченко з адвокатом Надії Дмитром Бугаєм.

За її словами, близько 11-12 години правоохоронці завершили слідчі дії та пішли геть.

Пізніше слідчі дії перемістились в офісі партії Надії Савченко.

Про це УП також повідомив її адвокат Олег Соловей.

“Зараз проходить обшук в офісі. Там намагаються вилучити навіть її книги і публікації”, – сказав він.

Соловей додав, що обшук в офісі проводить інший слідчий.

 Він назвав ці слідчі дії “безглуздими”.

“Вони направлені, мабуть, на психологічний вплив”, – сказав адвокат.

Він не зміг уточнити, коли розпочався цей обшук, але зазначив, що інший адвокат Савченко Дмитро Бугай приїхав туди о 12:00.

Соловей не зміг прокоментувати, як проходив обшук у квартирі Савченко, та чи вилучили там якісь речі, пославшись на таємницю слідства.

Він також не зміг відповісти на питання, чи проходять обшуки у партійців Савченко.

23 березня Шевченківський районний суд Києва обрав запобіжний захід нардепу Надії Савченко у вигляді тримання під вартою на 59 діб до 20 травня без альтернативи внесення застави.

Як повідомлялось, 22 березня Верховна Рада підтримала подання Генпрокуратури на зняття недоторканності з народного депутата Надії Савченко.

Пізніше слідчий СБУ в приміщенні Ради зачитав підозру Савченко. Разом вони рушили пішки від парламенту до слідчого ізолятора СБУ в Аскольдовому провулку Києва.

Як стало відомо згодом, проти арешту Надії Савченко голосували 10 нардепів – 7 від “Опоблоку”, Корнацький та Кривохатько з БПП і позафракційний Євген Мураєв.

Також ми повідомляли, що Савченко оголосила голодування – їй дали гарячу воду й душ.

29 березня Апеляційний суд Києва відмовився скасувати міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою для обвинуваченої у підготовці терактів і повалення державної влади нардепа Надії Савченко.

На суді також заслухали правозахисника, нардепа кількох скликань, Герой України Степана Хмару, який висловив бажання взяти Савченко на поруки.

2 квітня стало відомо, що голова політичної партії “Громадсько-політична платформа Надії Савченко” Віра Савченко просить президента США Дональда Трампа звернути увагу на арешт її сестри.

5 квітня в СБУ заявили, що народний депутат України Надія Савченко, яка знаходиться під арештом, свідомо відмовилася від проведення психологічної експертизи з використанням поліграфа.

Читайте також: Як склеювалася справа Савченко, хто нею може скористатись і що це означає для української політики

або Банкова з дивовижним мистецтвом перетворює незначні фігури в серйозних супротивників – Речинський

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE