Politerno > Україна і світ > В усьому винні диверсанти: Луценко каже, що після свідчень військових версія про недбалість в Ічні відпала

В усьому винні диверсанти: Луценко каже, що після свідчень військових версія про недбалість в Ічні відпала

  • 10 Жовтня, 2018
  • 1876 Переглядів
  • 0

Після того як були опитані військовослужбовці, версія про службову недбалість щодо подій на військовому арсеналі поблизу Ічні Чернігівської області відпала.

Про це генеральний прокурор Юрій Луценко заявив журналістам після брифінгу у середу.

За його словами, наразі основною версією слідства є диверсія.

“З учорашнього дня версія про недбалість відпала від після показів військовослужбовців. Є підстави вважати, що там була диверсія”, – сказав Луценко.

“Це очевидно, ми знаходимося у стані війни і знищення військових баз є однією із цілей ворога”, – заявив він.

Генпрокурор додав, що поділяє стурбованість громадськості щодо неналежної охорони військових баз.

“Невідповідні темпи перенесення зброї у більш захищені умови, хоча треба сказати, що чернігівська проблема була би набагато більшою, якби більшість боєзарядів не були перенесені під землю. І вони не зазнали втрат, за попередньою інформацією”, – сказав він.

На запитання, чи не зайде розслідування у глухий кут, як це було із подібними  випадками у Харківській і Вінницькій областях, де також головною версією слідства була диверсія, Луценко відповів, що розслідування подібних злочинів є достатньо важким.

“Наприклад, на території Калинівки досі не закінчено розмінування. Для завершення слідства закон вимагає від нас точного обліку майна, яке було втрачено, знищено. Тому тільки по цьому маленькому епізоду ви можете зрозуміти, чому так довго затягуються експертизи, які мають встановити суму збитків”, – пояснив він.

Керівник ГПУ підтвердив, що практично у всіх випадках, у подіях в Харківській, Вінницькій і у Чернігівській області основною версією є диверсії.

“У Харківській області ми демонстрували журналістам і дипломатичному корпусу літальний апарат, який прийшов з території Російської Федерації. І за версією слідства, яка підтверджується доказами, скинув спеціальні запалюючі пристрої на територію військової бази”, – розповів Луценко.

“У Вінницькій області були знайдені сліди диверсійної групи, у тому числі сліди, які ведуть з лісу на територію погано охороняємої бази. І сліди поверталися назад”, – додав він.

Що саме підтвердило версію про диверсію в Ічні Луценко не уточнив.

Як повідомлялось, на всій території України посилено охорону та оборону складів і арсеналів зберігання боєприпасів. Люди, які постраждали у результаті вибухів біля Ічні, ночують у спортзалах на матах, волонтери збирають допомогу – потрібні дитячі памперси, теплі дитячі речі, матраци та ковдри.

Міністр оборони Степан Полторак сьогодні заявив, що перед пожежею на 6-му арсеналі Міністерства оборони біля Ічні зберігалося 69,5 тисяч тон боєприпасів, із яких використовувати повноцінно можна було 43 тисячі тон.

Нагадаємо, 9 жовтня близько 3:30 ночі, неподалік від смт Дружба на південь від Ічні в Чернігівській області сталася детонація на великих складах боєприпасів. 

Також стало відомо, що починаючи з 2014 року, Міністерство оборони України не встигає реалізовувати бюджетні програми підтримки арсеналів. Станом на вересень цього року із півмільярда гривень, виділених на програму “Утилізація боєприпасів та іншого військового майна, забезпечення живучості та вибухопожежобезпеки арсеналів, баз і складів ЗСУ” чиновники встигли освоїти менше третьої частини – 153,9 мільйонів гривень.

Лідер Руху «Справедливість», колишній голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що відповідальним за вибухи на військових складах в Україні є вище військове керівництво країни.

Т.в.о. голови Нацполіції перший заступник Сергія Князєва В’ячеслав Аброськін заявив, що слідство розглядає основною версією пожежі на військовому арсеналі поблизу Ічні на Чернігівщині дії російської диверсійної групи.

У свою чергу, президент Петро Порошенко зазначив, що потрібно перевірити всіх, хто охороняв частини в ніч, коли сталися вибухи на складах в Ічні.

У партії “Батьківщина” заявили, що союзники не поспішають давати Україні зброю, спостерігаючи за вибухами на складах.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE