Politerno > Україна і світ > Винна одна сторона, і це – Росія: США про події на Азові

Винна одна сторона, і це – Росія: США про події на Азові

  • 6 Грудня, 2018
  • 1356 Переглядів
  • 0

Державний департамент наполягає, що вина за ескалацію конфлікту в Азово-Керченській акваторії лежить виключно на російській стороні.

Про це заявив голова американської делегації на міністерській зустрічі ОБСЄ Весс Мітчел під час спеціальної дискусії щодо мілітаризації окупованого Криму, Чорного та Азовського морей, повідомляє з Мілана кореспондент “Європейської правди”.

Дипломат назвав абсурдними звинувачення, пред’явлені українським морякам.

“Росія звинуватила українських моряків у незаконному перетину кордону РФ. Це звинувачення вражає, адже Крим – це Україна. По суті РФ звинувачує українських моряків у перетині українського кордону!”, – пояснив він позицію Державного департамента.

Він окремо наголосив, що претензії “до обох сторін”, які лунають від окремих світових гравців, є некоректними, оскільки Україна не несе відповідальності за ці події. “Україна навіть не відкривала вогонь. Це не та ситуація, коли можна звинувачувати дві стороні. Винна одна сторона, і це – Росія”, – пояснив він.

Дипломат зауважив, що Росія не має права утримувати українських моряків. “США закликає Росію невідкладно відпустити моряків та віддати захоплені судна Україні”

“Агресія на Азові – це прорахунок Росії, вона лише посилила тиск міжнародної спільноти на себе”, – додав він.

25 листопада Росія з застосуванням зброї захопила в нейтральних водах українські військові катери “Бердянськ”, “Нікополь” і буксир “Яни Капу”, на борту яких було 24 українці. Їх звинуватили в порушенні державного кордону та заарештували на 2 місяці.

Україна розцінила це як акт військової агресії і у відповідь ввела воєнний стан у 10 прикордонних областях.

Раніше у Держдепі заявили, що США у зв’язку з інцидентом у Чорному морі проводитимуть додаткові консультації з союзниками і сподіваються, що  інші країни робитимуть більше у відповідь на російську агресію, наприклад, відмовляться від газопроводу Північний потік-2.

Також у Держдепі пояснили, що скасувавши зустріч з Путіним, США вимагають повернення полонених моряків і кораблів.

У свою чергу держсекретар США Майк Помпео на полях саміту G20 у Буенос-Айресі заявив, що зустріч президентів США Дональда Трампа та РФ Володимира Путіна може відбутися лише після повернення Росією захоплених українських моряків.

Під час брифінгу у літаку дорогою в Брюссель представник Державного департаменту США заявив, що США і Європейські союзники останнім часом працювали над виробленням відповіді на нещодавні агресивні дії РФ в Чорному морі і Керченській протоці.

Читайте також: Пєсков розповів, як Путін пояснював інцидент на Азові Меркель і Макрону

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE