Politerno > Україна і світ > НАБУ пояснило роль “таємного агента” Шевченка у листуванні фігурантів оборонного скандалу

НАБУ пояснило роль “таємного агента” Шевченка у листуванні фігурантів оборонного скандалу

  • 17 Березня, 2019
  • 1314 Переглядів
  • Comments Off

“Таємний агент” НАБУ Євген Шевченко брав участь у проведенні негласних слідчих дій у справах щодо заволодіння газом та коштами “Укрзалізниці” компаніями братів Дубневичів на добровільній основі. 

Про це йдеться у повідомленні прес-служби НАБУ.

За даними відомства, у 2015–2017 рр. екс-перший заступник начальника філії “Центр забезпечення виробництва” ПАТ “Укрзалізниця”, який був помічником нардепа – голови Комітету ВР з питань транспорту, спільно з ним організував корупційну схему.

“Помічник нардепа, який у листуванні зазначається як “Едик”, шукав шляхи, як “домовитися” з НАБУ, коли факти зловживань стали досліджувати детективи. У 2016 р. “Едик” дізнався, що його знайомий співробітник СБУ (у листуванні “Дима М”) товаришує з бізнесменом Андрієм Рогозою (у листуванні “RAN”), який підтримує дружні стосунки із особою, яка нібито має певні зв’язки з НАБУ (у листуванні – “Женя Шевченко”)”, – повідомили в НАБУ.

Детективи НАБУ отримали дозволи Апеляційного суду Києва на проведення негласних слідчих дій, до участі у яких залучили Євгена Шевченка на добровільній основі.  Слідчі дії тривали з листопада 2016 до квітня 2017 року. За цей час Євген мав дві зустрічі з “Едиком”, які були задокументовані, а записи долучені до матеріалів кримінального провадження.

“Едик” прагнув закриття всіх кримінальних проваджень, де фігурує “Корпорація “КРТ” (кінцевий бенефіціар – народний депутат). “Ціна питання” – 0,5 – 1 млн дол. США за закриття кримінальних проваджень по “Укрзалізниці”, 2-2,5 млн доларів за закриття кримінальних проваджень за фактом розкрадання газу на двох ТЕЦ”, – заявили у НАБУ. 

“Інформація, здобута на зустрічах Шевченка з “Едиком” під час проведення санкціонованих негласних слідчих дій стала елементом доказової бази для низки кримінальних проваджень НАБУ, матеріали стали підґрунтям для підготовки подання про зняття депутатської недоторканості з голови Комітету ВР з питань транспорту, наразі САП усуває недоліки в подані (ГПУ повернула до САП подання про зняття недоторканності з депутата ВР від БПП Ярослава Дубневича – ред.) для повторного скерування до ГПУ”, – повідомили в НАБУ.

Під час зустрічей Євгена та “Едика” встановлено його відношення до ТОВ “Корпорації КРТ”, ТОВ “Арго”, ТОВ “Експозиція”, ТОВ “Єврооснова-СМ”, що були задіянні у злочинних схемах, а також до одного із підприємств з ознаками фіктивності – ТОВ “Лембуд”, на яке виводилась частина коштів, здобутих злочинним шляхом.

Крім “Едика” до кримінальної відповідальності загалом притягнуто сім осіб –  керівництво заводу з виробництва стрілочної продукції, засновника–директора фіктивної компанії-переможця торгів ТОВ “Арго”, директора компанії-посередника ТОВ “Корпорація КРТ”.

“За фактом відомостей, отриманих від НАБУ у квітні 2018 року Антимонопольний комітет України розпочав власне розслідування та встановив факт змови у діях ТОВ “Експозиція” та ПП “Єврооснова-СМ”. За підсумками розслідування у січні 2019 року АМКУ оштрафувало ТОВ “Експозиція” на 12,91 млн грн, а ПП “Єврооснова-СМ” — на 980 тис. грн”, – заявили у НАБУ. 

25 лютого видання “Bihus.info” оприлюднило розслідування про те, як люди з оточення Петра Порошенка курують розкрадання в оборонній сфері. У розслідуванні фігурував син заступника секретаря РНБО Ігор Гладковський.

Згодом у “Bihus.info” заявили, що усі слідчі органи, включно з НАБУ, “зливали” справи по Гладковському за хабарі, а колишній таємний агент НАБУ Євген Шевченко був “ланкою” оборудок в “Укроборонпромі” і нібито допомагав іншим фігурантам отримувати потрібні документи з бюро.

Читайте також: У НАБУ пояснили, кого стосуються “87 сторінок листування” зі справи Укроборонпрому

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE