Politerno > Україна і світ > ЦВК каже, що держава не проведе дебати на “Олімпійському”

ЦВК каже, що держава не проведе дебати на “Олімпійському”

  • 4 Квітня, 2019
  • 1265 Переглядів
  • Comments Off

ЦВК заявляє, що теледебати між кандидатами у президенти, організовані за державні кошти, проводяться у Національній суспільній телерадіокомпанії України.

Про це йдеться у прес-релізі Центрвиборчкому.

Порядок проведення дискусії, яку оплачує держава, затверджений Законом “Про вибори Президента” та постановою ЦВК від 5 травня 2014 року № 472.

“Теледебати проводяться в студії, оформлення якої не може містити агітаційних матеріалів на користь будь-якого із кандидатів”, – зазначають у ЦВК.

Організовує дебати НСТУ в останню п’ятницю перед днем голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі. Тривати ефір має не менше 60 хвилин.

ЦВК наголошує, що дебати перед другим туром проводяться у разі його призначення. Станом на 4 квітня офіційно ще не встановлені результати виборів 31 березня 2019 року, а отже, не призначене повторне голосування.

“Важливість цих теледебатів є беззаперечною як з точку зору дотримання Закону, так і з точки зору суспільного інтересу”, – наголошують у Центрвиборчкомі.

Водночас, відомство зазначає, що кандидати мають право за рахунок власних виборчих фондів проводити агітацію в інших формах.

Зокрема, інші телеканали можуть організовувати дебати, які оплачуватимуться кандидатами. Такі програми теж регламентовані законом: мають транслюватись в прямому ефірі, проводитись у строки, визначені для агітації, у проміжку між 19 та 22 годинами.

При цьому ЗМІ, який надав ефірний час одному кандидатові, не може відмовити іншому на аналогічних умовах.

Однак ЦВК звертає увагу, що агітація має розпочинатись після призначення другого туру і закінчуватись о 24 годині  останньої п’ятниці перед днем голосування

“Тому до встановлення Центральною виборчою комісією результатів голосування у день виборів президента України 31 березня 2019 року проведення передвиборної агітації у будь-яких її формах є грубим порушенням вимог закону. Дискусії між субʼєктами виборчого процесу щодо місця та умов проведення теледебатів можуть бути сприйняті як передвиборна агітація“, – пояснила ЦВК.

Як повідомлялось, штаб кандидата у президенти Володимира Зеленського заявляє, що чекає на виконання кандидатом в президенти та чинним главою держави Петром Порошенком низки умов для проведення дебатів, після чого будуть погоджені їхні дата і час.

У штабі кандидата у президенти чинного глави держави Петра Порошенка заявили, що Порошенко буде чекати кандидата у президенти Володимира Зеленського зранку 5 квітня для здачі аналізів, у тому числі на вживання алкоголю і наркотиків. Також в Порошенка заявили, що він готовий заплатити половину оренди НСК “Олімпійський” для проведення дебатів.

Також стало відомо, що до проведення дебатів Президент Петро Порошенко не збирається просити пробачення в кандидата Володимира Зеленського за слова про “маріонетку Коломойського”.

Нагадаємо, кандидат в президенти Володимир Зеленський у відео зверненні, записаному на НСК “Олімпійський”, запропонував провести на території спорткомплексу відкриті дебати своєму опоненту, діючому Президентові України Петру Порошенко. Порошенко у відповідь також записав відео звернення в кому погодився з місцем проведення дебатів.

Територію навколо Національного спортивного комплексу «Олімпійський» вже оточили бійці національної гвардії.

Володимир Зеленський відмовляється здавати аналізи у медпункті стадіону “Олімпійський”, як пропонував чинний президент Петро Порошенко. Також він запропонував екс-кандидату у президенти Юлії Тимошенко стати “гарантом чесних правил” на його дебатах із Петром Порошенком.

 

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE