Politerno > Тернопільщина > Тернополянам знайти роботу в Німеччині стане простіше

Тернополянам знайти роботу в Німеччині стане простіше

  • 17 Грудня, 2019
  • 1336 Переглядів
  • 0

З 1 березня 2020 року у Німеччині набуде чинності новий закон, який суттєво спрощує працевлаштування у ФРН працівників-іноземців з країн, які не членами ЄС. Які основні нововведення? 

Хто зможе працювати у ФРН?

Новий закон про міграцію до ФРН робочої сили з третіх країн надаватиме доступ до німецького ринку праці іноземцям із завершеною вищою освітою або з професійно-технічною освітою. Ця освіта має бути здобутою у Німеччині або підтверджена у ФРН та прирівняна до німецької освіти за спеціальною процедурою.

Підтвердження кваліфікації

Для вищої освіти ця процедура визнання кваліфікації, як і раніше, є порівняно простою, оскільки болонський процес значно спростив порівняння освітніх ступенів у країнах Європи. А от для кваліфікованих працівників з професійно-технічною освітою ситуація є складнішою і пов’язана з додатковими витратами. З огляду на так звану дуальну освіту в Німеччині, коли людина працює за фахом уже під час навчання, закордонна освіта часто не прирівнюється до німецької. Перевіркою займаються торгово-промислові палати різних земель Німеччини та експерти. Враховується напрям, обсяг та структура здобутої освіти. Це складна процедура і багато хто із заявників її не проходить. Проходити її не будуть зобов’язані лише IT-фахівці, досвід роботи яких становить щонайменше три роки, а запропонована їм роботодавцем у ФРН зарплата – щонайменше 4020 євро. У такому разі формально підтверджувати кваліфікацію не потрібно.

Скасування перевірки на “пріоритетність”

Ще одним важливим нововведенням є скасування обов’язкової перевірки Федеральним агентством з праці на предмет того, чи не претендує на вакансію, яку роботодавець хоче віддати працівнику з-за меж ЄС, кандидат-німець чи громадянин ЄС. Нині така норма становить великий бар’єр для працівників з третіх країн – роботодавець має спершу перевірити, чи не мають інші кандидати пріоритету для отримання наявної вакансії. Утім, таку перевірку можуть знову повернути, якщо цього вимагатиме ситуація на ринку праці в окремих регіонах або в окремій галузі.

Рідкісних професій більше не буде

Якщо дотепер претендувати на роботу у ФРН мали змогу працівники лише так званих рідкісних професій, список яких кожні півроку складає Федеральне агентство з праці, то тепер жодних особливо затребуваних професій закон більше не визначає. Тобто не обов’язково бути ІТ-фахівцем чи іншим представником природничих чи технічних спеціальностей, з якими спостерігається особливий кадровий дефіцит, аби іммігрувати в Німеччину.

Пошук роботи в Німеччині

Крім того, тим іноземцям з-за меж ЄС, котрі знають німецьку мову та мають відповідну кваліфікацію, дозволятиметься прибути до ФРН з метою пошуку роботи та перебувати тут у статусі шукача роботи до шести місяців. Під час подачі заяви на отримання відповідної візи такі іноземці мусять надати документи, які підтверджують їхню освіту у ФРН. Також вони мають довести, що здатні самостійно фінансово забезпечити своє проживання у ФРН. Такі шукачі роботи протягом свого перебування у ФРН не матимуть права на отримання жодних соціальних виплат. У цьому випадку нововведення стосуються людей із професійно-технічною освітою, адже дотепер така можливість надавалася лише кваліфікованим працівникам з вищою освітою. Також потрібно враховувати, що такий шукач роботи повинен бути готовим підтвердити знання німецької мови на рівні, який вимагається від вакансії, на яку він претендує.

Читайте також: Лікарі Тернопільщини незабаром поїдуть на заробітки до Польщі

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE