Politerno > Україна і світ > Кремль робить усе заради уникнення відповідальності за збитий у 2014 році “Боїнг”

Кремль робить усе заради уникнення відповідальності за збитий у 2014 році “Боїнг”

  • 6 Березня, 2020
  • 708 Переглядів
  • 0

Арсенал політичних і інформаційних трюків Москви, що використовуються нею для відволікання громадськості та впливу на слідство у справі МН-17, буде тільки розширюватися в ході судового розгляду у справі про збиття Боїнга в 2014 році над Донбасом, – заявив експерт Дмитро Левусь.

На круглому столі, який пройшов 5 березня в Укрінформі, експерти, політологи, політики обговорили розвиток справи з розслідування та притягнення до відповідальності керівництва РФ і безпосередніх виконавців військового злочину – знищення в липні 2014 року російськими окупантами літака малайзійських авіаліній рейсу МН-17.

При цьому, особлива увага була приділена запущеній Кремлем масованій інформаційній кампанії, спрямованій на заперечення звинувачень в бік РФ і на формування образу України як винуватиці загибелі 298 осіб з кількох країн.

“Офіційна позиція Нідерландів відповідає позиції міжнародної слідчої групи JIT, а відмова Кремля від арешту і екстрадиції зенітника так званої “ДНР” Цемаха, також як і чіткі заяви нідерландської прокуратури про неможливість РФ судити самостійно звинувачених у збитті літака рейсу МН-17, привели до певних ускладнень у двосторонніх відносинах цих країн. Але саме в силу своєї важливості для слідства і суду Нідерланди залишаються метою російських провокацій і інформаційних операцій, до яких додався і тиск на “незговірливих” на думку Москви політиків”, – зазначив експерт Дмитро Левусь.

Він зазначив, що в Нідерландах існує значна кількість політичних і громадських діячів, журналістів, які за плату співпрацюють з Москвою. Наприклад, “Комітет” Глобальні права мирних людей” перешкоджав укладенню Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у 2016 році, формуючи думку нідерландців перед референдумом про угоду. Також ці люди і мережі організацій, підключені до відбілювання РФ і формування образу України як винуватиці трагедії.

Розуміючи, що цих зусиль недостатньо, щоб вплинути на слідство і суд, Кремль посилив тиск на нідерландських політиків, які критикують політику Путіна. У результаті відбулося внесення члена комітету у закордонних справах Па Ламент Нідерландів Сьюрдсми до списку санкцій Кремля і, у відповідь, відмова від делегації комітету у відвідинах Москви з візитом 24-27 лютого. 

Виконавчий директор Благодійного фонду “Акцент” Олег Лісний сказав, що, крім Нідерландів, метою Кремля в справі МН-17 є Малайзія. При цьому Москві вдалося домогтися корекції позиції Малайзії. У 2015 році Малайзія виступала в Раді безпеки ООН ініціатором по створенню Міжнародного трибуналу для розгляду справи МН-17, яку РФ, скориставшись правом вето, заблокувала. Тепер же на початку лютого, на спільному брифінгу з Прокуратурою Нідерландів екс-прем’єр-міністр Малайзії Махатхір Мохамат, хоча і не говорить про невинність Москви, однак підіграє одній із запущених з Кремля версій про те, що знищення літака стало наслідком того, що складний комплекс “Бук” потрапив до рук непрофесіоналів – “повстанців” і Москва не причетна до цього.

Круглий стіл “Справа МН-17. Обтяжуючі Кремля – ​​2”, на якому прозвучали ці та інші оцінки від українських і зарубіжних експертів і політиків щодо ситуації з МН-17 і спроб Москви уникнути відповідальності напередодні початку судового розгляду в Голландії 9 березня, був організований благодійним фондом “Акцент” та громадською організацією “Бурштиновий шлях”.

Читайте також: У Об’єднаної слідчої групи є очевидець запуску ракети по MH17 – ЗМІ

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE