Politerno > Україна і світ > НАБУ та САП завершили слідство про розкрадання екстопменеджентом Приватбанку 8,4 мільярдів

НАБУ та САП завершили слідство про розкрадання екстопменеджентом Приватбанку 8,4 мільярдів

  • 6 Вересня, 2023
  • 315 Переглядів
  • 0

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура скерували до суду справу про розкрадання 8,4 мільярдів гривень “Приватбанку”.

Про це повідомляє пресслужба НАБУ.

У грудні 2016 року, напередодні націоналізації ПАТ КБ “ПриватБанк”, колишній голова правління банку розпорядився переказати кошти з кореспондентського рахунку, відкритого в одному з європейських банків, як погашення заборгованості за раніше виданим акредитивам двом компаніям-агротрейдерам. 

Правоохоронці констатують, що в результаті операції банку завдали збитків на суму близько 315 млн дол (8,2 млрд грн за курсом НБУ). 

Для прикриття фактичної розтрати коштів банку і надання вигляду законності цій злочинній схемі колишні високопосадовці банку підробили банківські документи та провели фіктивне кредитування пов’язаної з банком юрособи. 

“Таким чином цю особу зробили боржником саме на ту суму, яку вивели через погашення акредитивів іншим компаніям”, – додають в НАБУ.

Крім того, ексголова правління банку, його перший заступник та два керівники департаментів за день до визнання “Приватбанку” неплатоспроможним у грудні 2016 року на підставі неправдивих документів виплатили коштами банку близько 223 млн грн на користь пов’язаних з банком компаній. 

Кошти отримали декількома траншами дві різні компанії. 85,2 млн грн – на рахунок однієї пов’язаної з учасниками схеми компанії, а 136,8 млн грн – на користь іншої. Згодом гроші було виведено за кордон з метою легалізації.

Серед обвинувачених: ексголова правління ПАТ КБ “ПриватБанк” Олександр Дубілет, його перший заступник, заступник,  колишня керівниця департаменту фінансового менеджменту, колишня керівниця департаменту підтримки міжбанківських операцій та керівниця департаменту операційного напрямку банку.

У липні 2022 року правоохоронці встановили нові факти розкрадання коштів Приватбанку перед його націоналізацією на суму 85 млн грн і повідомили про три нові підозри, зокрема – ексочільнику банку Олександру Дубілету.

Після першого заочного арешту ВАКС скасував рішення. Та згодом Дубілета все ж заочно заарештували.

Нагадаємо, російські загарбники завдали ракетного удару по місту Констянтинівка Донецької області, відомо про 16 загиблих та 31 пораненого (оновлено).

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE