Politerno > Україна і світ > Є підозри щодо кількості та адресатів допомоги з Китаю для боротьби з коронавірусом, – ЗМІ

Є підозри щодо кількості та адресатів допомоги з Китаю для боротьби з коронавірусом, – ЗМІ

  • 25 Березня, 2020
  • 966 Переглядів
  • 0

23 березня літак Іл-76 доставив в Україну китайські тести на коронавірус і медичне обладнання. Однак обсяг партії виявився значно менше обіцяного президентом Володимиром Зеленським.

Про це розповідає видання «Фокус».

На тлі скандалу, що розгорівся з цього приводу, народний депутат Андрій Мотовилець («Слуга народу»), який супроводжував рейс з Китаю, дав бліц-інтерв’ю відразу двом виданням – «Українській правді» і LIGA.net, в яких спробував пояснити, що відбувається.

Всього в Китай спецрейсом вирушили 10 осіб. За словами Мотовильця, до цієї місії його залучили з ініціативи заступника голови Офісу президента Кирила Тимошенка.

За його словами, 17 березня він зайшов в ОП і запитав, чи потрібна їм допомогу, тоді його попросили допомогти в організації роботи штабу по збору грошей від бізнесу.

«Я запросив ряд фінансистів, розгорнули маленький штаб, який акумулював гроші і займався пошуком постачальників. Я був таким собі зв’язковим між постачальниками, українськими бізнесменами, які давали гроші на закупівлю, і держорганами. Тому, прийняли рішення, що я і повинен супроводжувати вантаж», – каже нардеп.

За його словами, авіапереліт в Китай профінансувало Міністерство оборони (вартість рейсу він оцінив в 200-260 тис. доларів), а саму закупівлю – великий бізнес, з яким раніше провів зустріч Зеленський.

Зустріч Зеленського з великим бізнесом відбулася 17 березня. На ній були присутні 16 бізнесменів (серед них Рінат Ахметов, Ігор Коломойський, Олександр Ярославський та Сергій Тігіпко).



При цьому, закупівлю тест-систем для ПЛР профінансував особисто китайський мільярдер, засновник Alibaba Джек Ма.

«Джек Ма допоміг нашій стороні. Він дружить з Олександром Ярославським. Цей лист про те, що Джек Ма любить Україну. Вони захотіли передати нам лабораторні тести в якійсь кількості», – каже Мотовилець.

Однак суми, витрачені на закупівлю тестів і медобладнання, депутат називати відмовився.

«Ця інформація буде надана пізніше, зараз вона не коментується. Ви, напевно, чули, що відбувається в світі. Ціни ніхто не хоче розкривати. Ми готові на аудит після закінчення роботи», – зазначив «слуга народу».

З пошуком товарів допомагали агенти українських бізнесменів. Зокрема, Мотовилець зазначив, що «безпосередньо бігали і шукали» представники Смарт-Холдингу Вадима Новинського (відзначимо, що сам Новинський на зустрічі з президентом був відсутній).

Мотовилець розповів, що всього літак доставив в Україну 21,2 тонни товарів (близько 15 найменувань), але на питання, чому привезли тільки 250 тис. експрес-тестів, хоча президент обіцяв то мільйон, чи то 10 мільйонів, він відповідати також відмовився.

«Нехай коментують компетентні органи. Це дуже болюча тема», – заявив депутат.

Як нагадує видання, доставку тестів з Китаю анонсував президент Володимир Зеленський. З 16 травня він заявив, що мільйон «швидких тестів» повинні поставити в Україну в суботу, 21 березня. Однак вже 20 березня президент змінив час і розмір партії поставки. У відеозверненні він анонсував, що в найближчі дні з Китаю привезуть 10 мільйонів лабораторних тестів, 10 апаратів ШВЛ, 1 мільйон масок, 400 тисяч експрес-тестів і 10 тисяч літрів дезінфікуючої рідини.

Літак Іл-76 вилетів за товарами в Китай 20 березня і повернувся в ніч на 23 березня.

Ще на етапі польоту виник скандал щодо того, які саме тести привезуть в Україну. Коли літак ще перебував в Китаї, адвокат Євгенія Закревська з посиланням на державного експерта МОЗ Павла Поламарчук написала в Facebook, що в Україні везуть тільки експрес-тести, а тест-системи ПЛР уряд не закуповує.

Справа в тому, що експрес-тести на COVID-19 мають велику похибку. За словами медиків, вони можуть визначити вірус тільки після того, як в організмі з’являються антитіла. Це відбувається через 5-6 днів після прояву симптомів, при цьому людина може бути заразною протягом тижня до того моменту, коли подібний тест зможе підтвердити факт захворювання. У свою чергу, тест-системи ПЛР достеменно встановлюють наявність або відсутність вірусу навіть до появи перших симптомів.

У результаті виявилося, що в Україні доставили два види тестів, але їх кількість була значно нижче анонсованої президентом. Літак доставив 521 тест-систему для ПЛР (їх вистачить для перевірки близько 50 тис. чоловік) і 250 тис. експрес-тестів (150 тис. з них передали Центру громадського здоров’я, а решта – ВСУ, Прикордонслужбі, Нацгвардії і Нацполіції).

Видання зазначає, що жоден зі скандалів з постачанням тестів офіційні особи не коментували. У той же час їх обговорення активно триває в соцмережах. Підключилися до них і анонімні Telegram-канали (Темний лицар, Голда Меїр, Компромат.leaks і інші, які посилаються один на одного).

У них вина за провал комунікації покладається на заступника голови ОП Тимошенка, який, нібито, і повідомив президенту неправильні цифри. Висуваються навіть конспіративні версії, що відсутні тести насправді були розпродані поштучно або передані бізнесменам, які на них «скинулися».

Сам президент Зеленський у своєму новому відеозверненні заявив, що найближчим часом будуть нові поставки з Китаю, Південної Кореї та інших неназваних країн, але їх точної дати не назвав. Мотовилець, у свою чергу, сказав, що нові рейси мають відбутися на цьому тижні. Мовчать офіційні особи і про те, скільки в підсумку і в який термін повинні бути поставлені нові тести.

Читайте також: Лише вчора надійшло незначне фінансування для створення й виробництва тест-систем для діагностики коронавірусу, – Тукало

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE