Politerno > Україна і світ > Почесне звання “реєстровий олігарх України”

Почесне звання “реєстровий олігарх України”

  • 4 Червня, 2021
  • 1094 Переглядів
  • 0

Багато років послідовно виступаю за знищення фактично всевладної неконституційної інституції, якою у нас став олігархат. Тому з інтересом та увагою ознайомився із текстом «антиолігархічного» законопроєкту від Володимира Зеленського на сайті Ради.

Тепер от не знаю – сміятися чи плакати. Тому що одночасно не вмію.

Ну, припустимо, що всюдисущий, але безвідповідальний (бо колективний орган) РНБО внесе когось в цей самий олігархічний реєстр. І розішле цей реєстр по всіх закутках планети. То хто стане всерйоз реагувати на таку цидулку?

Тому що за кордоном наші олігархи функціонують по-білому, створюють робочі місця, податки платять – шановні люди, словом. А тут цидулка якась, навіть не від суду, а з п’ятничного шоу в офісі президента…

І хоча в Україні власність олігархів на виду – від податків вони ховаються, але влада їх не чіпає. Тому що взасос співпрацює – інакше звідки конверти на голосування за усілякі забаганки ВОЗа з його оточенням? Тобто, наша влада з олігархами вась-вась про загальні справи тре, а влади інших країн закликає боротися, так? Це навіть не по-одеськи, це ще більш хитродупіше…

Ви вирішили заборонити реєстровим олігархам фінансувати партії, політиків і вибори? Так чудово просто! Ось тільки якось упустили, що таке фінансування йде тіньовим шляхом, воно заборонено уже діючими законами – користуйтеся, припиняйте! Що заважає? А, не хочете вийти на фінансування «Слуги народу»… ? Так ото ж. Але тоді і новий закон не допоможе.

А щодо обов’язку держкерівників негайно доповідати про будь-які контакти з олігархами – це взагалі сміх крізь сльози. Пам’ятається на секретному Юмаші була подібна практика: таємниценосій зобов’язаний був доповідати КДБ про контакти з іноземцями, навіть якщо вони просто сиділи за сусіднім столиком в ресторані готелю. І це працювало! Бо якщо не доповів, а тебе засікли, то легко можна було відхопити реальний термін на лісоповал в незатишній тайзі. Однак в законопроєкті, що розглядається – жодних наслідків.

Ось, припустимо, запроторить Володимир Зеленський свого недруга Петра Порошенка до реєстру олігархів (справедливо, до речі!). А про контакти з ПОПом на сайті РНБО ніхто звітувати не захоче. Хоча б тому, що дехто до цих пір вважає його не злодійкуватим олігархом, а безкорисливим рятівником вітчизни. І що чекає цих відщепенців? Громадський осуд від «Бігус-інфо»?

Принципове питання: як бути з тим, що про корупційні схеми часто домовляються не самі олігархи і топ-чиновники, а їхні довірені особи, які, звичайно, ні в які реєстри не потраплять?

І вже чистий сміх викликає відмінний фарсовий скетч у вигляді статті законопроєкту під номером 10: Бездоганна ділова репутація. Це про покупців ЗМІ.

Наприклад, РНБО буде вважати репутацію бізнесмена поганою, якщо на нього накладено санкції цього самого РНБО. Який накладає санкції на всіх, хто заслуговує, і хто просто потрапив під роздачу, незалежно від їхньої реальної шкоди для України. Дуже зручно: сам вироки виношу і сам караю!

Або ось такий пасаж: не можна, мовляв, купувати ЗМІ за гроші невідомого походження. Так це спочатку не можна! І не тільки ЗМІ, а нічого не можна з тіньових грошей купувати! «Слуги» про це що, не чули?! Саме тому, що не можна, у великої покупки у нас завжди дві частини: одна – біла і пухнаста, але мізерна, а друга – велика, реальна, але з офшору на офшор.

Не вірю, що дорослі люди можуть понаписувати в законопроєкт такої собі відірваної від життя дурні інакше, як у не у вигляді відвертого стьобу і знущання.

А так чудовий «Кодекс будівельника антиолігархізму» від «95 кварталу» вийшов!

Чи буде такий закон працювати, якщо за гроші обілеченних олігархів його таки протягнуть через зал? Не буде, зрозуміло. Але як привід для поговорити з олігархами щодо «Не хочеш проблем – плати: копієчки в бюджет, реальні гроші до владного общака» – такий закон цілком годиться.

До речі, а олігархам з бездоганною діловою репутацією нагрудний знак видавати будуть? А він дає право на безкоштовний проїзд в метро і маршрутках? Ні? А тоді який сенс?

Олександр Кочетков



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE