Politerno > Україна і світ > “Існує конфлікт інтересів”: Разумков виступає за створення окремого органу для визначення олігархів

“Існує конфлікт інтересів”: Разумков виступає за створення окремого органу для визначення олігархів

  • 3 Червня, 2021
  • 651 Переглядів
  • 0

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков виступає за створення окремого органу для визначення олігархів замість РНБО, як це пропонується в законопроекті №5599 про запобігання загроз національній безпеці, пов’язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Про це він повідомив на брифінгу, передають Українські Новини.

“… Я думаю, що потрібно було б створити окремий орган, який би займався такими питаннями (визначення олігархів). Можливо, за аналогією з тими комісіями, які займаються відбором Національного антикорупційного бюро, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, можливо, із залученням іноземних експертів”, – сказав він.

Разумков зазначив, що встиг ознайомитися з самим законопроэктом, і, на його думку, сама ідея правильна, і там є багато правильних речей. Він вважає, що РНБО не властива функція відносити тих чи інших громадян до тих чи інших категорій, як олігархи, тому що РНБО – це дорадчий, консультативний та координаційний орган.

Також Разумков заявив, що в законі повинні бути запобіжники, щоб майбутні президенти не могли неправильно користуватися таким “серйозним інструментом”.

У РНБО, на погляд Разумкова, виникає конфлікт інтересів, тому що і голова Верховної Ради, і президент, і інші високопосадовці входять до складу РНБО.

“І якщо ми говоримо гіпотетично, що є якийсь голова Верховної Ради, який якось пов’язаний з олігархами, або будь-який інший посадовець – прем’єр-міністр, міністр – то навряд чи він буде підтримувати ідею включення такої особи до вищезазначеного списку, і це буде відвертим конфліктом інтересів під час ухвалення того чи іншого рішення, і тим більше під час розгляду таких питань”, – конкретизував голова ВР.

Як повідомлялося, президент Володимир Зеленський пропонує Верховній Раді визначити олігархами осіб, які одночасно відповідають чотирьом критеріям: є учасниками політичного життя, мають значний вплив на ЗМІ, володіють монополією на національному ринку і активами, що перевищують мільйон прожиткових мінімумів. Відповідно до законопроекту, рішення про визначення приймає РНБО.

Лідерка партії “Голос” Кіра Рудик заявила сьогодні журналістам перед початком засідання ВР, що законопроєкт Зеленського про деолігархізацію внесли для піару.

Нагадаємо, редакція ZN.UA ознайомилася із текстом проєкту закону “Про олігархів” і дійшла висновку, що з ним не все гаразд.

Радник голови ОП Михайло Подоляк стверджує, що опублікований ZN.UA зміст законопроєкту щодо олігархів не відповідає тексту, який підготували в ОП. Видання заявило, що реакція Подоляка на статтю не змусить журналістів видати своє джерело. Редакція видання ZN.UA в коментарі для “Української правди” заявила, що реакція радника голови ОП Михайла Подоляка на статтю про законопроєкт про олігархів не змусить журналістів видати своє джерело та попросили не дякувати, якщо після їх матеріалу якість документу покращиться. 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE