Politerno > Україна і світ > Соціологи КМІС дають 30% Зеленському, і до Ради “проводять” партію Смешка

Соціологи КМІС дають 30% Зеленському, і до Ради “проводять” партію Смешка

  • 11 Червня, 2021
  • 600 Переглядів
  • 0

Якби найближчим часом відбулися президентські вибори, то до другого туру пройшли б чинний глава держави Володимир Зеленський і експрезидент Петро Порошенко. На виборах до парламенту прохідний бар’єр долають п’ять партій.

Про це свідчать дані опитування КМІС.

“На виборах Президента, якби вони відбувалися на початку червня і якби в них брали зазначені кандидати, найбільшу підтримку отримав би В. Зеленський – 23% серед усіх респондентів і 30,6% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором. На другому місці – П. Порошенко, якого підтримали б 13% серед усіх респондентів і 17,4% серед тих, хто визначився. Далі йдуть Ю. Тимошенко (відповідно, 9,5% і 12,7%), Ю. Бойко (8% і 10,6%) і І. Смешко (6,1% і 8,1%). Підтримка інших кандидатів нижче. Порівняно з квітнем лише у випадку І. Смешка і К. Рудик простежуються зміни – рейтинг І. Смешка знизився з 10,4% серед тих, хто визначився, до 8,1%, а рейтинг К. Рудик – зріс з 0,1% до 0,5%. Зміна підтримки інших кандидатів – у межах статистичної похибки, тобто формально поточні рейтинги не відрізняються від рейтингів станом на 16-22 квітня”, – йдеться в дослідженні.

“Отримані результати дозволяють фіксувати тенденції у суспільних настроях, але разом з цим не дають інформації щодо конкретних причин стабілізації / динаміки рейтингів, для цього потрібні окремі дослідження. Можна припустити, що приріст рейтингу влади між лютим і квітнем є наслідком активної (щонайменше, медійно) діяльності влади. Водночас, те, що між квітнем і червнем змін не було, може свідчити про певне “вичерпання” ефекту заходів, до яких вдається влада останнім часом. Утім, ці заходи можуть відігравати роль у стабілізації рейтингів на новому, більш високому рівні, досягнутому до квітня”, – пояснив заступник директора КМІС Антон Грушецький.

Станом на 1-7 червня відносно найбільшу підтримку мають партії “Слуга народу”, яку підтримали 14,2% серед усіх респондентів і 20,3% серед тих, хто збирається голосувати і визначився зі своїм вибором, а також “Європейська солідарність”, яку підтримують 12,9% серед усіх респондентів і 18,5% серед тих, хто визначився з вибором.

“Різниця в підтримці цих партій – у межах статистичної похибки, тобто формально за результатами опитування ці партії з приблизно однаковою підтримкою “ділять” перше-друге місце. Третє-четверте місця ділять “Батьківщина” (8,4% і 12%) та “ОПЗЖ” (8,3% і 11,9%) (різниця в підтримці цих двох партій – у межах статистичної похибки). Подолала б прохідний бар’єр також партія “Сила і Честь” (5,1% і 7,2%). Підтримка інших партій нижче прохідного бар’єру, хоча відносно наближені до нього “Українська стратегія Гройсмана” (3% і 4,2%), “Опозиційний блок” (лідерами зазначалися Є. Мураєв і В. Новинський) (3% і 4,2%) та Радикальна партія (2,9% і 4,2%)”, – йдеться в дослідженні.

“Якщо між квітнем і лютим фіксувався ріст підтримки партії “Слуга народу” (у меншій мірі – також “Громадянської позиції” і “Національного корпусу”) і водночас зниження – “ОПЗЖ”, “Батьківщини”, “Голосу” (для “ЄС” змін не було), то зараз у випадку всіх партій порівняно з квітнем зміни – в межах статистичної похибки, тобто формально поточні рейтинги всіх політичних сил не відрізняються від рейтингів станом на квітень. Утім, якщо у квітні різниця в підтримці “Слуги народу” і “ЄС” була понад похибку, тобто “Слуга народу” формально дійсно мала найбільшу підтримку і була на першому місці, то зараз підтримка обох партій в межах статистичної похибки, і тому обидві партії “ділять” лідерство з приблизно однаковою підтримкою”, – відзначили автори дослідження.

Нагадаємо, результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного  27 травня – 1 червня, засвідчують, що якби наприкінці травня проходив перший тур президентських виборів, то Володимир Зеленський отримав би 27,3% голосів, якби ж у цей час відбулися парламентські вибори, то у Верховну Раду могли б потрапити 7 партій.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE