Politerno > Україна і світ > У США вже б вивчалися підстави для імпічменту: аналіз заяви Зеленського щодо “вагнерівців”

У США вже б вивчалися підстави для імпічменту: аналіз заяви Зеленського щодо “вагнерівців”

  • 26 Червня, 2021
  • 763 Переглядів
  • 0

Зеленський зізнався, що вони з Єрмаком раніше збрехали, заперечуючи спецоперацію: що сказав і що не сказав президент України напередодні зустрічі з Байденом.

Головний редактор Цензор.нет Юрій Бутусов проаналізував заяву президента Зеленського в інтерв’ю телеканалу “1+1” щодо скандальної “справи вагнерівців”.

Що нового ми почули в інтерв’ю президента? Для початку тези:

1. Визнання брехні за фактом проведення спецоперації – Зеленський знав про її проведення.

2. Президент, виявляється, задоволений провалом спільної з країнами НАТО-США і Туреччиною спецоперації України, спрямованої проти Росії.

3. Порівняння плану затримання 28 терористів, причетних до вбивств громадян України і атаки на “Боїнг” МН-17, із захопленням опозиційного журналіста Протасевича в Білорусі.

4. Президент сказав, що він сам передав інформацію по “вагнерівцям” Лукашенкові, але не вказав час. Для розслідування важливо розуміти, хто передав інформацію в КДБ – Зеленський, Єрмак чи Демченко, і в який час це сталося?

5. Чому ДБР провело опитування свідків, включаючи мене, але до цих пір не опублікувало результати розслідування, чому цілий рік заблокована робота слідчої комісії ВР?

А тепер деталі:


Читайте також: 
Зеленський наговорив на держзраду, визнавши “злив” спецоперації по “вагнерівцям”, – волонтер

Пункт 1.

Відразу після публікації про провал спецоперації із захоплення “вагнерівців” президент Зеленський спростував сам факт події:

“Брєд. Я про це читав. Сумно, що деякі засоби масової інформації передрукували “Комсомольську правду”(здається, російську), зробили з цього сенсацію в Україні. Я не знаю ні про який “злив” якоїсь там операції”.

Володимир Зеленський, 20 серпня 2020 року

“Детективна історія, яка вигадана від самого початку і до кінця”.

Андрій Єрмак, 18 вересня 2020 року

А вчора Зеленський змінив свідчення:

“Ідея цієї операції, скажімо так, була ідеєю інших країн. Точно не України. Те, що Україну максимально затягували в це питання – це правда. І те, що цього не сталося, ще раз, проводячи паралель з тим, що сталося в Білорусі , я вважаю – слава Богу, що ми проявили питання суб’єктності в цьому важливому питанні … ми з вами бачили, що сталося в Білорусі, як посадили літак, чим все це закінчилося. Чим закінчуються такі випадки, такі спецоперації тієї чи іншої країни, до якої ізоляції така операція призводить. Тому це точно не була наша операція. Коли «вагнерівці» були на території Білорусі, я подзвонив Олександру Григоровичу, я сказав йому, я його попередив, я сказав, я готовий передати всю інформацію, яка стосується цих людей. Я був впевнений, що він передасть нам тих вбивць. Цих “вагнерівців”. Але потім сталося те, що сталося”.

Володимир Зеленський 24 червня 2021 року

Це означає, що президент:

а) Знав, що операція проводилася;

б) Вважає, що захоплення російських терористів це була “ідея інших країн”, і це не Росія мається на увазі;  

в) Радий, що операція не відбулася.

Отже, найважливіше і нове, що Зеленський визнав – операція була.

Найважливіше, чого Зеленський не сказав: Чому замість законного скасування спецоперації, хтось в Офісі президента вчинив зраду, і “злив” операцію України і США союзнику Путіна? На це головне питання відповіді не прозвучало.

Пункт 2.

Тут теж питання, на які відповіді не пролунали:

а) Чому Зеленський вважає, що “суб’єктність” – це провалити спецоперацію? Мета операції – затримання терористів, причетних до вбивств громадян України. В кінцевому підсумку, це ще і цінний обмінний фонд, завдяки якому нам вдалося б змусити Росію піти на обмін полоненими – в тюрмах і підвалах РФ понад 250 наших співгромадян, яких треба звільняти.

б) Що значить “Україну затягували в це питання”? Це спецслужби НАТО затягували? Але ж сам Зеленський висунув претензії до Байдена, чому Україна досі не в НАТО. Якщо президент задоволений зривом спільних спецоперацій з НАТО, то навіщо тоді вимагати інтеграцію?

в) Такий тон – це просто образа і невдячність по відношенню до нашого стратегічного союзника, який допомагав нам провести операцію в інтересах нашої безпеки.

Пункт 3.

Порівняння затримання вагнерівців із затриманням Протасевича показує, що Зеленський досі просто не володіє необхідною інформацією. Ці дві ситуації об’єднує лише одне – технічний метод. Людина, яка летить по трасі зі швидкістю 200 км – злочинець, але якщо поліцейський з включеною сиреною зі швидкістю 200 км наздоганяє злочинця – він діє законно і в інтересах держави. Технічний метод один – а правові ситуації різні.

28 російських терористів дали повні свідчення своїх злочинів, убивств, в тому числі по “Боїнгу” МН-17, підтверджені документами. Законність їх затримання – незаперечна, і вони перебували в розшуку в Україні та в ряді інших країн. Літак і екіпаж були турецькими, і посадка літака з терористами була б здійснена згідно дозволу країни – власника літака. Відповідно до угоди між спецслужбами України і Туреччини ми також видаємо турецьким спецслужбам підозрюваних в тероризмі, тобто наша операція спиралася на закон. Більш того, саме затримання завдяки співпраці з США і Туреччиною пройшло б максимально безпечно, беззбройних терористів надійно контролювали співробітники спецслужб.

Роман Протасевич – опозиційний журналіст, був затриманий за заняття журналістикою, і публікації в телеграм-каналі. Він законно проживав в Євросоюзі, і літак однієї з країн ЄС, який летів в іншу країну ЄС, незаконно перехопив білоруський винищувач без всяких узгоджень з країною прапора. Крім слів “позапланова посадка” нічого спільного в цих двох випадках немає.

І навіть якщо б Зеленський прийняв рішення скасувати спецоперацію – він повинен був зробити це в законному порядку, а не шляхом “зливу” інформації в КДБ Білорусі.


Читайте також:
 Явка з повинною: чи сяде Зеленський за злив “вагнерівської” спецоперації? ВIДЕО

Пункт 4.

Зеленський повідомив про свої особисті контакти з Лукашенком. Однак нічого не сказав про контакти пов’язаного з Кремлем Андрія Єрмака і начальника комітету з розвідки Руслана Демченка. Президент озвучив в загальному свою думку про Єрмака, що він поза всякою підозрою, проте на тлі таємних переговорів з Кремлем ці заяви довіри викликати не можуть. Потрібні факти, перевіряється офіційна інформація. Президент зобов’язаний уточнити деталі своїх контактів і контактів свого оточення з режимом Лукашенка – і це тепер треба робити не у інтерв’ю – а на допиті, розписавшись за кримінальну відповідальність за дачу неправдивих свідчень.

Пункт 5.

Мене допитали в ДБР по даній справі 29 вересня 2020 року. З тих пір немає ніяких слідчих дій. І ось ще питання:

а) Чому через 11 місяців Зеленський, Єрмак і Демченко не дали показань в Державному бюро розслідувань?

б) Чому Тимчасову слідчу комісію ВР створили тільки через 10 місяців, але блокують проведення засідань?

в) Чому досі не відбулося жодного засідання у справі вагнерівців в комітеті з оборони ВР – хоча б просто офіційно запросити свідків, учасників, – чи більшість Слуг народу бояться навіть дізнатися що-небудь про цю справу? 

г) Чому замість рішень слідчих і прокурорів влада відмахується язиками своїх численних піарників, коли будуть рішення правоохоронних органів і слідчої комісії ВР?

Висновок:

В демократичній країні, такій як США, куди так хоче потрапити з візитом Зеленський, в разі такого скандалу вже б давно відпрацював парламентський контроль, було б рішення комітету, і за його результатами, можливо, був би призначений незалежний прокурор, який би вивчив підстави для процедури імпічменту президента. Так виглядає контроль. 

Але в Україні ганебно мовчать ГПУ, ДБР і СБУ, мовчить парламент. Ніякого імпічменту бути не може, тому що пропрезидентська більшість зриває роботу тимчасової слідчої комісії. Комісію створили через 10 місяців після початку скандалу, але Слуги створили комісію разом з проросійською партією ОПЗЖ, і комісія досі не провела жодного засідання взагалі. Так виглядає безконтрольність. Логічні запитання по справі влада намагається заговорити. Президент України під час війни був би зобов’язаний сам очолити розслідування і вимагати результатів, – але замість цього Зеленський очолив парад брехунів.

Ця історія є однією з відповідей, чому ми досі не в ЄС і не в НАТО. Тому що наша влада вважає, що правити українцями за допомогою брехні і маніпуляцій набагато легше і зручніше, ніж за допомогою закону. І ніякий Беллінгкет, ніякий Байден, ніякий добрий чарівник нам не допоможе, якщо українське суспільство не буде захищати демократію, і домагатися від влади відповідальності.

Коли мене викликали на допит у цій справі в підконтрольний Зеленському ДБР – я відразу прийшов.

Направлю заявку на інтерв’ю з президентом в Офіс президента у справі вагнерівців, вкажу ці питання, щоб Володимир Зеленський не зміг маніпулювати тим, що він нібито відкритий для громадян і нібито не приховує інформацію, люди повинні знати, наскільки сміливий і чесний наш президент перед суспільством і чи готовий відповідати за свої вчинки.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE