Politerno > Україна і світ > Берлін зажадав від Києва прописати “формулу Штайнмайера” в законодавстві

Берлін зажадав від Києва прописати “формулу Штайнмайера” в законодавстві

  • 22 Липня, 2021
  • 581 Переглядів
  • 0

Міністерство закордонних справ Німеччини назвало мінські угоди незамінною основою для довгострокового врегулювання конфлікту на Донбасі. Відомство також закликало Україну імплементувати в своє законодавство “формулу Штайнмайера”.

Про це йдеться в прес-релізі зовнішньополітичного відомства, присвяченому річниці угоди в Тристоронній контактній групі щодо введення режиму припинення вогню в регіоні. 

“Рівно рік тому додаткові заходи щодо зміцнення режиму припинення вогню були узгоджені в Тристоронній контактній групі, в якій Росія і Україна ведуть переговори щодо врегулювання конфлікту на сході України за посередництва ОБСЄ. В результаті відбулося помітне зниження бойових дій на сході України – і, таким чином, стало менше жертв серед цивільного населення і військовослужбовців. Припинення вогню було і залишається обнадійливою ознакою того, що мир можливий, якщо у осіб, що приймають рішення, буде до цього політична воля. Однак останнім часом ми стали свідками нових бойових дій і збільшення втрат, в тому числі серед цивільного населення”, – заявили в МЗС ФРН.

Також відомство закликало Росію і Україну повністю виконати домовленості, досягнуті на саміті нормандської четвірки в Парижі в грудні 2019 року, “щоб домогтися помітних поліпшень для жителів сходу України”.

“Перш за все, ми закликаємо Росію бути більш конструктивною, ніж раніше, у вирішенні конфлікту. До неї також відносяться таке необхідне відкриття переходів через лінію дотику, яка блокувалася сепаратистами протягом декількох місяців, прогрес розмінування і відведення важкого озброєння. Україна також повинна виконати свої зобов’язання, такі як перенесення так званої “формули Штайнмайера” в українське законодавство “, – додали в міністерстві.

Також в МЗС Німеччини заявили, що Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ повинна бути в змозі більш ефективно контролювати режим припинення вогню на Донбасі. Для цього їй, на думку дипломатів, необхідний безперешкодний і безпечний доступ до всієї зоні конфлікту.

“Разом з Францією Німеччина продовжуватиме активно працювати над довгостроковим врегулюванням конфлікту на сході України, незамінною основою для якого залишаються мінські угоди”, – резюмували в міністерстві закордонних справ Німеччини.

Нагадаємо, 21 липня  США та Німеччина оголосили, що офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу “Північний потік-2”, опублікувавши спільну декларацію з обіцянками Україні.

Спікер парламенту Дмитро Разумков висловив глибоку стурбованість у зв’язку з угодою США та Німеччини про введення в експлуатацію газопроводу “Північний потік-2”, який Росія використовує як інструмент гібридної війни. Цей проєкт несе пряму загрозу енергетичній безпеці не тільки України, але і всієї Європи.

Як зазначає американське видання Axios, у США не задоволені угодою між США і Німеччиною щодо газопроводу “Північний потік-2”, – ні республіканці, ні демократи.

В МЗС заявили,що Україна не долучалася до переговорів та погодження пакету домовленостей між США та Німеччиною щодо “Північного потоку-2”.

Заступник міністра закордонних справ РФ Олександр Грушко заявив, що за прогнозами, потреба в газі буде тільки збільшуватися. Своєю чергою міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив, що Україні необхідно надати План дій щодо членства в НАТО в обмін на завершення будівництва “Північного потоку-2”.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE