Politerno > Україна і світ > На звільнення ексголови КС Шевчука вплинули Портнов, Богдан і Вовк, – ЗМІ. ВІДЕО

На звільнення ексголови КС Шевчука вплинули Портнов, Богдан і Вовк, – ЗМІ. ВІДЕО

  • 8 Вересня, 2021
  • 822 Переглядів
  • 0

Екскерівник Офісу Президента Андрій Богдан, голова ОАСК Павло Вовк і заступник глави АП часів Януковича Андрій Портнов вплинули на звільнення Станіслава Шевчука з посади голови Конституційного суду в 2019 році.

Про це йдеться в розслідуванні журналістів програми “Слідство.info”.

В основу розслідування лягли так звані “плівки Вовка” – таємні записи розмов із кабінету голови ОАСК Павла Вовка, які вдалося отримати журналістам.

Так, восени 2019 року в кабінеті голів ОАСК обговорювали тиск на Конституційний Суд для скасування закону про люстрацію і звільнення тодішнього голови КС Станіслава Шевчука. Про це Вовк говорив зі співрозмовником на ім’я Андрій, який перебував за кордоном. Журналісти “Слідство.info” вважають, що це високопоставлений чиновник АП Януковича Андрій Портнов. Цю ж версію підтримує і колишній начальник Управління спецрозслідування Генпрокуратури Сергій Горбатюк.

На той момент кілька суддів КС звинуватили Шевчука в перевищенні влади. Найбільше звільнення голови КС хотів його заступник, суддя Олександр Тупицький. Рішуче проти звільнення Шевчука виступала суддя Наталя Шаптала.

Вовк і Портнов у розмовах пов’язували звільнення Шевчука з можливим скасуванням закону про люстрацію. Вони називали скасування “болючим питанням”.

“Якщо ти прямо зараз на нього (Шевчука. – ред.) здійсниш цю атаку, то отримаємо в кінцевому підсумку набір тих рішень, які хворобливі? Які ми хочемо, щоб вони пройшли до інавгурації, чи ні?”… “Ну, я просто відчуваю, що ми в результаті, бл#, люстрацію не закриємо”, – переконував Вовк Портнова.

На звільнення ексголови Конституційного Суду Шевчука вплинули Портнов, Богдан і Вовк, - ЗМІ 01

Крім Портнова, до впливу на КС міг бути причетний ще один співрозмовник Павла Вовка – Андрій Богдан. Його також турбує питання про люстрацію, а також присутність голови Конституційного Суду на інавгурації Володимира Зеленського.

У цього співрозмовника по імені Андрій були тоді й інші турботи – він активно “розбирався з посадами”. “Чуєш, пам’ятаєш, ти, я тобі вантажу, а ти кажеш: “Не за##йте, дайте, бл#, із посадами розібратися!”. Так і ти: “Не за##уй, розбирайся з посадами”. Усе буде добре!”, – запевняв його Вовк.

На звільнення ексголови Конституційного Суду Шевчука вплинули Портнов, Богдан і Вовк, - ЗМІ 02

Богдан, як і Портнов, підпадав під дію закону про люстрацію і був зацікавлений у його скасуванні, – стверджує “Слідство.info”.

14 травня 2019 року судді КС проголосували за відставку Шевчука. Через кілька днів, 19 травня, Андрій Портнов повернувся в Україну після 5 років відсутності. Конституційний Суд незабаром очолив головний прихильник відставки Шевчука Олександр Тупицький.

Журналісти намагалися отримати коментарі Портнова, Богдана і Вовка з питання про вплив на КС навесні 2019 року. Вовк проігнорував запит, Богдан відмовився від спілкування з журналістами, а Портнов сказав, що це неправда.

Нагадаємо, 14 травня 2019 року судді Конституційного суду України проголосували за звільнення Станіслава Шевчука з посади судді. Підставою для звільнення Шевчука з посади став висновок комісії з регламенту та етики, яка знайшла у його роботі системні і істотні порушення.

Перед цим судді Конституційного суду висловили недовіру Шевчуку, намагаючись змусити його самостійно піти з посади.

Судді Конституційного Суду України обрали новим головою суду Наталію Шапталу.

Звільнений з посади голови Конституційного Суду Станіслав Шевчук назвав свою відставку злочином, переворотом Порошенка і обіцяв звернутись до правоохоронців.

Шевчук заявив, що збирається поновлюватись на посаді через суд. Згодом він справді поновився на посаді.

На початку червня того ж року Державне бюро розслідувань відкрило кримінальну справу проти колишнього Шевчука.

Як заявив голова Верховної Ради Дмитро Разумков, на той момент було неможливо провести перезапуск Конституційного Суду у зв’язку з рішенням Окружного адмінсуду Києва щодо поновлення Станіслава Шевчука на посаді судді та голови Конституційного суду.

16 жовтня поновлений на посаді голова Конституційного суду України Станіслав Шевчук вимагав допустити його до робочого місця.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE