Politerno > Україна і світ > “Квартал 95” за 9 років роботи з “1+1”, концертів і прокату фільмів сплатив до бюджету лише $ 3 мільйони

“Квартал 95” за 9 років роботи з “1+1”, концертів і прокату фільмів сплатив до бюджету лише $ 3 мільйони

  • 7 Жовтня, 2021
  • 1001 Переглядів
  • 0
Коломойський і Зеленський, Квартал

Протягом 2012-2020 років компанії з групи «Квартал 95» отримали дохід у майже 108 мільйонів доларів. При цьому чистий прибуток фірм склав майже 14 мільйонів доларів, отже вони сплатили до бюджету трохи більше 3 мільйонів доларів податку на прибуток.

Про це йдеться у матеріалі «Слідство.Інфо» «Податок на сміх».   

 

«Слідство.Інфо» отримало від джерел у податковій інформацію щодо заробітків бізнесу оточення чинного президента. А також зібрало частину з опублікованих податковою відкритих даних і проаналізувало, скільки ж могли заробляти компанії, що входять до «імперії сміху» Володимира Зеленського та його бізнес-партнерів.

Всього у групі «Квартал 95» журналісти нарахували 24 компанії, більшість з яких займається концертами, кіно і телебаченням. Частина компаній була зареєстрована зовсім недавно, тому заробітку ще не показала. Як виявило «Слідство.Інфо», найактивніше гроші отримували 11 фірм.

«Слідство.Інфо» проаналізувало, скільки «Квартал 95» заробив за роки роботи із телеканалом «1+1» — із 2012-го до 2020-го. Тобто за останні дев’ять років. Частину отриманих даних журналісти також змогли перевірити за допомогою системи YouControl.

Як з’ясували журналісти «Слідства.Інфо», за час роботи із каналом олігарха Коломойського у фірм оточення Зеленського з’являється коштовна нерухомість у центрі Лондона.

Документи із наймасштабнішого витоку Pandora Papers дозволили встановити, що компанії «кварталівців» мають у власності три квартири у центрі столиці Великобританії. Йдеться про фірми першого помічника президента Володимира Зеленського, Сергія Шефіра, та співвласника «Кварталу 95» Андрія Яковлєва.

Вона обійшлася колишнім партнерам президента у 7,5 мільйонів доларів. Чи могли «кварталівці» заробити на неї в Україні?

Прибутків у 2012-му компанії «Кварталу 95» у порівнянні із доходами показали небагато. Тому й сума податків вийшла незначна — всього 43 тисячі доларів. Фактично, із кожної сотні доларів доходу після всіх витрат та сплати податків залишилось лише близько 2 доларів. 

У 2013-му, 2014-му та 2015-му фірми Зеленського були збитковими, і з кожним роком сума збитків росла.

Однак у 2016 році фінансова ситуація покращується. Компанії групи «Квартал 95» починають щорічно отримувати дохід, співрозмірний із тим, який називав Ігор Коломойський у інтерв’ю «Українській правді», тобто між 10 та 20 мільйонами доларів.

Проаналізувавши отриману інформацію щодо податків, які сплачували фірми Зеленського, можна сказати, що найбільше заробили «кварталівці» у 2012 році — коли розпочалася співпраця з телеканалом «1+1», де основним бенефіціаром є олігарх Ігор Коломойським. Тоді українські фірми отримали понад 20 мільйонів доларів доходів. А офшорні структури, як з’ясувало «Слідство.Інфо» у фільмі «Офшор 95», — ще 40 мільйонів від фірм, пов’язаних з Коломойським.

Чи міг «Квартал 95» у 2012 році випустити продуктів аж на 60 мільйонів доларів? Доволі сумнівно. І тому версія про те, що через структури Зеленського могли проводитися гроші, виведені з «Приватбанку», виглядає ще переконливішою. 

Як з’ясували журналісти, 40 мільйонів доларів формально були сплачені як внесок до статутного капіталу. Британський експерт з фінзлочинів Грем Барроу відзначив непрозорість такої операції.

«Внесок у капітал — це внесок у капітал, і він має відокремлюватися від будь-якого роду комерційних домовленостей, які мають бути прозорими», — розповів він.

Водночас офшорні компанії, які ймовірно перераховували кошти «кварталівцям», підозрюють у відмиванні мільярдів з «Приватбанку» — співвласником цього банку раніше був Ігор Коломойський.

Крім того, за даними джерел «Слідства.Інфо», переказ грошей відбувався через кіпрську філію «Приватбанку» — ту саму, через яку олігарх міг відмивати мільйони. Нові документи засвідчують, що принаймні одна з компаній очільників «95 кварталу» мала рахунок у цьому банку. Тобто офшори Зеленського також могли бути частиною історії з відмиванням брудних грошей.

Разом із тим критика опонентів Володимира Зеленського щодо ухилення від сплати податків також не виглядає неспростовною — компанії із орбіти оточення президента податки все ж сплачували.

Також слід зазначити, що бізнес Зеленського та його партнерів насправді — значно більше, ніж один лише контракт із «плюсами» Коломойського. Це також мільйонні надходження від корпоративів та концертів.

Дослідник теле- та кіноринку Артем Вакалюк також не зміг достеменно назвати суму заробітків «Кварталу» на такій продукції. 

«Знову ж скільки коштує зйомка «Вечірнього кварталу»? Ну, вона ж іде не просто як зйомка «Вечірнього кварталу», це ж не заради виробництва телевізійного шоу, яке потім буде показано в ефірі «1+1». Це великий концерт, на який продаються в тому числі і квитки, і дохід іде «Кварталу», а не 1+1 від продажу цих квитків, а далі по правам», — зауважив експерт.

І кінопрокату.

«Найуспішніший наразі продукт українського виробництва, фільм українського виробництва, який зібрав найбільшу касу, це є фільм, дебют Володимира Зеленського режисерський  «Я Ти Він Вона». Це комедія, яка зібрала більше 71 мільйона гривень», — розповів Вакалюк.

За оцінками того ж журналу Forbes, з 2012 по 2015 рік касові збори від кінопрокату стрічок виробництва «Кварталу 95» лише в Україні склали не менше 38,6 мільйона доларів. А Україна — не єдиний ринок, на якому присутня продукція «кварталівців». Значні доходи приносив їм і російський ринок

Ймовірно, для цих мільйонів якраз і потрібні були фірми на далеких островах. А зовсім не для захисту від бандитів у владі.

І тому, за дев’ять років присутності у ефірі одного із найбільших телеканалів країни, десятків проведених концертів та корпоративів, низці популярних кінострічок та серіалів, принесли державі всього 3 мільйони доларів податків. Однак для багатомільйонної імперії сміху «Кварталу 95» це виглядає незначною сумою.

Що аналізували журналісти?

Досліджувалися три показники — дохід, прибуток та податок на нього. Дохід — це всі гроші, які за рік заплатили компанії — за послуги чи товари. 

Але з цих грошей вона повинна ще сплатити зарплати, розрахуватися по кредитах та з постачальниками. Все, що залишається після всіх необхідних виплат — це прибуток. Тобто, зароблене компанією. Але з прибутку треба ще сплатити державі 18% податків. Раніше цей показник був вищим, але до 2016 року зменшився до цих показників.

Все, що залишилося після сплати податків — це чистий прибуток. Його власник вже може використати на свій розсуд — вкласти у виробництво, або ж виплатити в якості дивідендів.

Якщо ж компанія витратила більше грошей, аніж отримала за свої послуги чи товари — це збиток. Тоді платити податки державі не потрібно. Цим часто користуються в недобросовісних компаніях — штучно збільшують витрати, щоб не платити податок на прибуток. 



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE