Politerno > Україна і світ > Бійка депутатів. Так свої питання у Київоблраді вирішує Порошенко – Олег Саакян (Відео)

Бійка депутатів. Так свої питання у Київоблраді вирішує Порошенко – Олег Саакян (Відео)

  • 26 Вересня, 2017
  • 1902 Переглядів
  • 0

У залі засідань Київської обласної ради побилися депутати. Представники “Солідарності” (БПП) відмовилися голосувати за затвердження порядку денного і увірвалися до президії облради.

Зокрема, депутат Віталій Карлюк від партії “Солідарність” вирвав мікрофон з робочого місця спікера Анни Старикової. Депутат від “Батьківщини” Владислав Хахулін спробував захистити Старикову, за що отримав удар в підборіддя і втратив свідомість.

Перед цим позачергове засідання облради взагалі було призупинено через технічні проблеми з роботою депутатських карток Льва Парцхаладзе і Андрія Пещеріна. У вівторок планувалося затвердити зміни до бюджету Київської області та підтримати ряд звернень депутатів до керівництва країни, контролюючих і дозвільних органів.

Події в Київській обласній раді прокоментував в ефірі радіостанції “Голос Столиці” політолог Олег Саакян.

Ваша думка відносно інціденту в Київській облраді.

Ваша думка щодо інциденту в Київській облраді.

— Абсолютно неприпустиме і ганебне явище такого плану бійки. Більш того, тут має місце і політична складова, оскільки фактично намагались саботувати процес діяльності обласної ради таким чином через бійку, і просто такі явища не повинні мати місце в представницькому органі. Але маємо розуміти, що такі явища стають можливими через те, що і на центральному рівні так само в ключовому представницькому органі, в парламенті, у ВР так само подекуди ми бачимо порушення регламенту, порушення і етики, і просто політичної культури. Тому на місцях дивуватись таким явищам не доводиться.

За цим стоять політичні мотиви. Кажуть, що обурення у БПП виникло тому, що голова облради не поставила на голосування. “Батьківщина” заявила, що звертатиметься до поліції з вимогою притягнути до відповідальності депутата, який побив їхнього колегу. Тобто в нас є вже відкрите протистояння БПП і “Батьківщини”?

— Протистояння цих двох політичних сил триває вже не перший рік у обласній раді, оскільки більшість там очолюється і створена “Батьківщиною” і, само собою, це не подобається БПП, оскільки ми розуміємо, що Київська обласна рада — це одна з ключових чи найвагоміша обласна рада. Само собою, це і великі кошти, це і великі процеси. Відповідно, це напруження сьогодні вже доходить і до кулаків, що є абсолютно ганебним, повторюсь. Тобто сама система, її не реформованість, зокрема, і регламенту місцевих рад, так само, як і центрального парламенту, породжує кризові прояви і, я думаю, їх слід очікувати більше, на жаль.

Є думка, що загострення почалось після того, як за формування більшості в облраді взявся заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко. Що ви скажете на це?

— Цілком можливо. Принаймні, вони підлили паливо в багаття. В цьому представницькому органі, в Київській облраді дуже багато інтересів різних сторін абсолютно. Ми розуміємо, що це доволі впливовий орган. Само собою, коли підключається людина рівня Кононенка, ми розуміємо, що це людина з близького оточення президента, і це один з тих, хто вирішує всі складні питання для президента, це вже підключення інтересів доволі високого порядку. Очевидно, що щось їм не вдавалось, щось їм не виходило протягнути своє і і тому дійшли до бійок, тобто це вже останній аргумент, який міг бути в БПП у облраді. Наскільки мені відомо, викликалась “Швидка”, тобто в цьому випадку розбиратись в цьому вже будуть, скоріше за все, силові відомства. Сподіваюсь, що достатньо прозоро, оскільки від цього буде залежати рівень довіри до облради. Ми ж розуміємо, що представницький орган, який не має достатньої довіри, є неефективним апріорі і нелегітимним.

Чи може це бути продовженням історії, коли губернатор Олександр Горган звинуватив облраду в багатомільйонних розкраданнях. Своєю чергою рада ухвалила досить несподіване рішення, звернувшись до президента України Петра Порошенка з вимогою відставки губернатора.

— На що мали право. Там взагалі і в червні, якщо я не помиляюсь, була бійка, ще до того. Ці баталії налічують не перший місяць, і це говорить про те, що є певна патова ситуація в облраді, яка не може вирішитись, тобто вона є недостатньо ефективною в своїй роботі. Відповідно, я, перш за все, вбачаю в цьому недостатню політичну культуру в місцевих депутатів, які в цьому випадку йдуть вже на подібні низькі дії щодо своїх колег, демонструючи неповагу навіть не до своїх колег, а неповагу до самого органу, до самої ради. Що тут казати, якщо в нас є така якість депутатів і якщо в нас на жодному рівні жодна державна інституція не діє на повну ногу в тому обсязі, в якому вона б мала діяти. Було б дуже дивно, якщо б на тлі інших органів влади облради у нас працювали би як годинник і у нас би не було до них претензій.

Наскільки серйозні шанси має Київоблрада, щоби відібрати крісло у чинного голови київської ОДА?

— Голови облдержадміністрацій призначаються і звільняються президентом. Відповідно, вони можуть звертатись, вони можуть тиснути, вони можуть знаходити неформальні шляхи тиску, оскільки облради — це, перш за все, представництво фінансово-промислових груп і певних груп місцевих. Відповідно, можуть знаходити інші інструменти для впливу, але в реальності все одно приймає рішення президент, та все одно це на його розсуд і на його політичній відповідальності.

Є припущення, що в БПП теж хочуть зняти з посади голову Олександра Горгана…

— Тут мені поки що складно коментувати, оскільки я не занурений настільки добре в процеси всередині. Я так само цю інформацію чув і, я думаю, що зайнятість цим питанням пана Кононенка не випадкова, те, на що я натякав на початку нашої розмови, що є певні питання, які хоче вирішити персонально президент і тому рівень включеності був доведений до фактично правої чи лівої руки, одного з наближених до нього високопоставлених осіб. Відповідно, цілком можливо, але, знову ж таки, повторюсь, виключно з волі президента. Якщо буде зняття, як би воно не маскувалось через будь-які звернення, це все одно повністю на розсуд президента.

До слова, Київська обласна рада на позачерговій сесії визнала роботу Київської ОДА незадовільною, оскільки, на думку депутатів, керівництво області не здатне реалізувати бюджетні програми, прийняті обласною радою ще в кінці травня.

Як повідомлялось, 22 червня депутати Київської обласної ради підтримали звернення фракації “Батьківщина” до Верховної ради України щодо деяких питань правового урегулювання процедури усунення з поста Президента України в порядку імпічменту.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE