Politerno > Україна і світ > Міністр юстиції пропонує Раді вдосконалити закон про Антикорупційний суд

Міністр юстиції пропонує Раді вдосконалити закон про Антикорупційний суд

  • 14 Червня, 2018
  • 1340 Переглядів
  • 0

Міністр юстиції Павло Петренко вважає, що Верховна Рада має можливість вдосконалити закон про Вищий антикорупційний суд, який набув чинності 14 червня.

Про це він пише на своїй сторінці у Facebook.

На його думку, надзвичайно важливо, що в цьому законі є положення про вирішальну роль ради міжнародних експертів при доборі відповідних суддів Вищого антикорупційного суду та положення, що регулюють максимально швидке і ефективне проведення заходів із створення цього органу.

“Щодо дискусії, яка сьогодні розгорнулася з приводу розгляду у рамках апеляції Вищим антикорупційним судом старих справ та рішень місцевих судів. Це питання не обговорювалось на зустрічах з міжнародними партнерами, в яких приймали участь уповноважені представники Мін‘юсту”, – зазначає Петренка.

За словами міністра, в компетенції українського парламенту – внести необхідні зміни.

“Український парламент має можливість провести всі необхідні, додаткові консультації та виправити положення “Закону про Вищий антикорупційний суд”, зробити їх більш досконалими, в тому числі в частині передачі функцій апеляції Вищого антикорупційного суду по старих справах”, – пише Петренко.

На його думку, найголовнішим зараз є “не затягувати процес підготовки та проведення прозорого конкурсу на позиції суддів Вищого антикорупційного суду”.

“Парламенту також слід прийняти технічний закон про створення Вищого антикорупційного суду – Закон про констатацію створення суду, як це вимагає Конституція”, – додає міністр.

Як повідомлялось, у підписаному та опублікованому законі “Про Вищий антикорупційний суд” виявилася норма про те, що кримінальні справи, які вже наразі спрямовані до суду першої інстанції, не підлягають перегляду у апеляційній палаті ВАС. Апеляцію по цих справах мають розглядати загальні суди, навіть якщо ВАС на той момент вже запрацює. Ця правка виводить з розгляду ВАС всі нинішні резонансні справи щодо топ-корупції; на розгляд майбутні антикорупційних суддів надходитимуть лише майбутні справи.

Така норма з’явилася в оприлюдненому тексті закону. Ця правка не була зачитана головою комітету правової політики та правосуддя Русланом Князевичем у сесійній залі перед ухваленням закону та не обговорювалася на комітеті.

Міжнародна антикорупційна мережа Transparency International закликала змінити положення закону про Антикорупційний суд, яке дозволить затягувати судові процеси проти корупціонерів.

Згодом і у  Венеціанській комісії Ради Європи заявили, що не наполягали на включенні в закон про Антикорупційний суд суперечливої норми про те, щоби справи проти корупціонерів, які вже спрямовані до суду, не підлягали апеляції у новоствореному Вищому антикорупційному суді (ВАС).

У той же час у парламентському комітеті з питань правової політики та правосуддя заявили, що норма про апеляції відповідає висновку експертів Венеціанської комісії.

1 березня Верховна Рада України проголосувала за президентський законопроект № 7440 про антикорупційний суд у першому читанні.

У Міжнародному валютному фонді наголошували на важливості схвалення законопроекту. Представник МВФ вказав, що остаточна версія цього закону має повністю відповідати зобов’язанням України в рамках програми співпраці, а також рекомендаціям Венеціанської комісії.

7 червня Верховна Рада ухвалила президентський закон про Вищий антикорупційний суд 7 червня.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій підписав документ 9 червня.

11 червня Президент Петро Порошенко підписав закон про Вищий антикорупційний суд.

Його ухвалення домагалися як українські активісти, так і міжнародні інституції.

Напередодні голосування у ВР, посол США в Україні Марі Йованович в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна“ заявила, що прийнявши не узгоджений з МВФ закон “Про Вищий антикорупційний суд”, Україна не отримає мільярди доларів міжнародної допомоги.

Директор НАБУ Артем Ситник заявив, що ухвалення закону про Антикорупціний суд в Україні є лише першим кроком і попереду ще довгий шлях до формування цієї інституції.

Читайте також: “У нас була дилема: голосувати чи не голосувати за цей нікчемний закон в редакції Порошенка” (Відео)

або Розвести МВФ або як юристи Порошенка махлювали з Антикорупційним судом

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE