Politerno > Україна і світ > Афон підготував заяву про непокору рішенням Константинопольського патріархату – ЗМІ

Афон підготував заяву про непокору рішенням Константинопольського патріархату – ЗМІ

  • 20 Жовтня, 2018
  • 1491 Переглядів
  • 0

Схоже, що у конфлікті Константинопольського патріархату та РПЦ Святий Афон стане на бік останньої

Свята гора Афон у зв’язку з останніми подіями, а саме, рішенням Вселенського патріархату щодо автокефалії для української церкви, скасуванням анафеми для предстоятелів УПЦ і УАПЦ, та одностороннім розривом євхаристичного спілкування з боку РПЦ провела термінове засідання Священого Кіноту – органу верховної влади самоврядного району, у якому представлені всі 20 монастирів Афона.

Про це повідомляють російські ЗМІ.

Якщо вірити їх інформації, то за підсумками засідання Кінот прийняв не найприємніше для патріарха Константинопольської церкви рішення – Афон готує офіційну заяву про невизнання верховенства Вселенського патріархату над районом і невиконання його рішень.

“Афон в адміністративному відношенні не підпорядковується Константинопольському патріарху, який не є правлячим архиеерем Афонської автономії, а лише її духовним батьком”, – йдеться в заяві.

Втім, документ, який офіційно закріпить рішення Кінота, ще не опубліковано, проте його оприлюднення варто очікувати найближчим часом, запевняють ЗМІ.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтвердив намір дати українській церкві автокефаліюзняв анафему з патріарха Української православної церкви КП Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія та позбавив московського патріарха права висвячувати київського митрополита.

15 жовтня Синод Російської православної церкви визнав неможливим її подальше перебування у євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом.

У свою чергу, архієпископія православних російських церков у Західній Європі (екзархат Вселенського патріархату) заявила, що Константинополь не припиняв спілкування з Московським патріархатом.

Як повідомлялось, РПЦ має намір призупинити служіння в Храмі гробу Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський в рішенні надати автокефалію Українській православній церкві.

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель УАПЦ Макарій (Малетич) сказав, що Об’єднавчий Собор українських православних церков відбудеться тоді, коли буде статут і назва єдиної церкви, а наразі нічого цього ще немає.

17 жовтня стало відомо, що Турецька православна церква подала позов до суду на Константинопольський патріархат і патріарха Варфоломія через рішення приступити до надання автокефалії церкві в Україні.

Читайте також: Турецький гамбіт. Яка роль Ердогана в рішенні Варфоломія по Україні

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE