Politerno > Україна і світ > Окружний адмінсуд відсторонив головного екзаменатора суддів – ВККС заявляє, що незаконно

Окружний адмінсуд відсторонив головного екзаменатора суддів – ВККС заявляє, що незаконно

  • 15 Травня, 2019
  • 1156 Переглядів
  • Comments Off

Окружний адмінсуд Києва тимчасово заборонив Сергію Козьякову виконувати обов’язки голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Про це повідомляє прес-служба суду.

Він визнав відсутність у Сергія Козьякова та його заступника Станіслава Щотки повноважень членів ВККС.

Таке рішення суд ухвалив, розглядаючи заяви про забезпечення позову. До забезпечення позову суди вдаються, щоб накласти тимчасові санкції до вирішення суперечки по суті.

Позов до суду подали Сергій Остапець та Олександр Кротюк, які вважають, що повноваження Козьякова і Щотки спливли, і ті мають залишити посади. Остапця і Кротюка призначили на нібито звільнені місця.

Столичний Окружний адмінсуд також встановив наявність “обставин закінчення визначеного законом строку повноважень” Козьякова та Щотки.

Суд також наказав негайно зарахувати до складу ВККС Сергія Остапця замість відстороненного Станіслава Щотки.

Ухвали суду підлягають негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від їх оскарження.

Козьяков і Щотка були призначені на посади у 2014 році. Юристи, які домагаються їх звільнення, стверджують, що сплив 4-річний термін повноважень.

Водночас, під час призначення Козьякова і Щотки законодавство передбачало 6-річний термін.

ВККС відповідає за формування суддівського корпусу країни, переведення суддів, забезпечення їх належного кваліфікаційного рівня.

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів згодом заявили, що Окружний адмінсуд Києва не мав підстав тимчасово забороняти Сергію Козьякову виконувати обов’язки голови ВККС.

У ВККС зазначили, що мають декілька документів, які підтверджують те, що суд не мав права відсторонювати головного екзаменатора суддів.

Серед них є: рішення Окружного адміністративного суду міста Києва від 25 березня 2019 року № 640/2620/19, Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду від 25 квітня 2019 року №, 9901/66/19, науково-правовий висновок Національної академії правових наук України, висновок Національного університету “Києво-Могилянська академія” та пояснення суб’єктів обрання/призначення членів ВККСУ, а саме: Державної судової адміністрації України та Ради адвокатів України.

Зокрема у рішенні Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду зазначається, що Статтею 8 Основного Закону встановлено, що Конституція України має найвищу юридичну дію. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на її основі і повинні їй відповідати.

“Статтею 58 КУ встановлено, що закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи”, – йдеться у документі.

Зазначається, що члени ВККС, щодо яких у позивача виникли сумніви, були призначені у період дії закону, відповідно до приписів якого строк повноважень члена ВККС складає шість років.

Пізніше було ухвалено інший закон, який скоротив повноваження члена ВККС до чотирьох років і “такому законодавчому положенню надано ретроспективної дії, що суперечило закріпленому статтею 58 КУ принципові (Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи – УП)”.

У рішенні наголошується, що “до спливу строку повноважень зазначених позивачем членів ВККС був прийнятий Закон №1402- VIII (набрав чинності 30 вересня 2016 року), пунктом 26 Прикінцевих та перехідних положень якого передбачено, що обрані до набрання чинності цим законом члени ВККС продовжують здійснювати свої повноваження до закінчення терміну, на який їх було обрано”.

У ВККС зауважують, що цей правовий принцип “було неодноразово розтлумачено Міністерством юстиції і Конституційним Судом”.

Також у рішенні Окружного адміністративного суду Києва від 25 березня 2019 року № 640/2620/19 (щодо позову Ігоря Штульмана до Сергія Козьякова) суд прийшов до висновку, що “до спірних правовідносин підлягають застосуванню норми пункт 26 розділу XII “Прикінцеві та перехідні положення” Закону №1402- VIII, яким визначено, що члени ВККС обрані на посади до набрання чинності цим Законом, продовжують виконувати свої повноваження до закінчення строку, на який їх обрано, тобто в даному випадку – до 5 грудня 2020 року”.

Відсторонені судом голова ВККС Сергій Козьяков і його заступник Станіслав Щотка були призначені на посади у 2014 році. Юристи, які домагаються їх звільнення, стверджують, що сплив 4-річний термін повноважень.

Нагадаємо, 10 травня у ВККС заявили, що 34 судді Окружного адмінсуду Києва, включно із головою Павлом Вовком та суддями, які визнали незаконною націоналізацію Приватбанку, не з’явилися на обов’язкове кваліфікаційне оцінювання, бо нібито захворіли.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE