Politerno > Україна і світ > “Слуга народу” не веде переговорів з “Голосом” і домовляється з самовисуванцями

“Слуга народу” не веде переговорів з “Голосом” і домовляється з самовисуванцями

  • 12 Серпня, 2019
  • 1116 Переглядів
  • Comments Off

Партія “Слуга народу” не веде переговорів щодо створення коаліції у Верховній Раді 9 скликання з політсилою Святослава Вакарчука “Голос”.

Про це повідомив голова передвиборного штабу “Слуги народу” Олександр Корнієнко в інтерв’ю РБК-Україна.

“Мені невідомо про такі системні переговори. Можливо, хтось особисто спілкується. У мене є особисте спілкування з окремими депутатами від “Голосу”. На рівні партії ми не обговорювали”, – зазначив Корнієнко.

Він вважає, що фракція за кількістю депутатів матиме ті ж права, що й коаліція, – і їй не потрібно ні з ким домовлятися.

“У нас, згідно з Конституцією, фракція, до складу якої входить більше половини конституційного складу (Верховної Ради – ред.), має ті ж права, що й коаліція”, – зазначив політик.

Тож найбільш імовірним є розвиток подій, за якого “Слуга народу” самостійно сформує більшість у новому парламенті.

“Навіть є думка, яку висловив відомий юрист Андрій Магера, що ми не маємо права формувати коаліцію. Тобто це наш обов’язок працювати в коаліції як фракції. Тут юридичну складову ще треба обговорювати, ми дискутуємо, чи правильно це, але є й така думка”, – додав Корнієнко.

При цьому Корнієнко не виключив, що певні партії все ж можуть вийти на переговори про створення коаліції.

“Ми очікуємо, що з початком роботи парламенту, можливо, хтось запропонує нам створити коаліцію або розглянути якусь коаліційну угоду”, – підкреслив він.

На запитання, чи зверталися до “Слугу народу” мажоритарники-самовисуванці з тим, щоб увійти до фракції, Корнієнко повідомив: “Такі розмови постійно ведуться, буквально з моменту, коли було оголошено перші результати виборів”.

“У принципі, ми розглядаємо різні пропозиції з їхнього боку. Ми зараз не готові називати прізвища”, – додав він.

“Оскільки у нас у партії багато питань вирішується в певній мірі децентралізовано, десь ці розмови веде Дмитро (Разумков – ред.), хтось до мене звертається, до інших наших колег. Тепер у нас є потенційний керівник фракції (Давид Арахамія – ред.) – думаю, і до нього звертаються. І у нас є 15 заступників керівника – теж, імовірно, і на них виходять”, – сказав Корнієнко.

“Це дуже велика кількість людей і у нас немає одного гугл-документа, де все це зібрано. Тому оцінити цю кількість (охочих) важко. Але з огляду на загальну кількість самовисуванців і їх особисті історії, ми точно всіх 50 не бачимо у фракції “Слуга народу”, – заявив він.

При цьому у “Слузі народу” готують угоду, яка буде планом дій для фракції. Її презентують із початком роботи парламенту. Послання президента у Верховній Раді також буде частиною програми партії, сказав Корнієнко.

Те, що керувати фракцією та партією будуть різні люди, він пояснив так: “У нас усі партії живуть від виборів до виборів (…) Наша ідея в тому, щоб збільшувати суб’єктність партій у цілому, починаючи з себе”.

“Якщо поєднувати ці дві посади, то все-таки керівництво і представлення інтересів фракції в 254 людини – це велике завдання, яким потрібно окремо займатися. Давид саме може цим займатися і з цим впоратися. Відповідно, я можу впоратися з партією”, – заявив Корнієнко.

Раніше у партії “Слуга народу” заявили, що готові віддати опозиції три посади у ВР 9 скликання.

Також партія “Слуга народу” пропонує зменшити кількість комітетів у Раді із 27-ми до 22-х і не збираються поступатися керівним місцем у комітеті нацбезпеки навіть командувачу десантно-штурмових військ ЗСУ Михайлу Забродському.

9 серпня партія “Голос” виступила проти квотного принципу обрання керівників парламентських комітетів, підкреслюючи, що ключовим у цьому питанні має бути професіоналізм. У партії запропонували своїх депутатів на посади керівників парламентських комітетів.

Вакарчук підкреслив, що команда політсили прийшла в парламент добре підготовленою і готова брати на себе відповідальність.

9 серпня на засіданні підготовчої групи з числа новообраних депутатів було ухвалене рішення провести перше урочисте засідання Верховної Ради 29 серпня.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE