Politerno > Україна і світ > Зеленський пообіцяв послам G7, що долатиме конституційну кризу, а Ситник залишиться директором НАБУ

Зеленський пообіцяв послам G7, що долатиме конституційну кризу, а Ситник залишиться директором НАБУ

  • 19 Листопада, 2020
  • 768 Переглядів
  • 0

Президент Володимир Зеленський запевнив послів G7 та Європейського Союзу, що директор НАБУ Артем Ситник залишиться на своїй посаді попри рішення Конституційного суду, а конституційна криза в Україні бцде подолана.

Про це повідомляє Офіс президента, за результатами відеозустрічі з послами країн G7

 

“Рішення Конституційного суду не скасовує факт утворення та функціонування НАБУ, не обмежує роботу детективів НАБУ та не ставить під сумнів статус НАБУ як правоохоронного органу. Ми гарантуємо, що після 16 грудня директор НАБУ залишатиметься на посаді”, – інформують в ОПУ.

19 листопада Зеленський провів відеозустріч із послами і наголосив, що визнання неконституційними окремих положень закону “Про Національне антикорупційне бюро України” наразі не створює жодних загроз, що можуть вплинути на легітимність і незалежність як НАБУ, так і його чинного директора.

Сам Артем Ситник зазначив, що повністю погоджується з позицією глави держави та Офісу президента щодо відсутності чинників, які критично впливають на роботу органу. І що рішення КСУ нині не впливає на спроможність НАБУ виконувати обов’язки незалежно та ефективно.

Зазначається, що водночас НАБУ спільно з владою опрацьовуватиме низку потенційних загроз, які можуть створити юридичні колізії через рішення КСУ у майбутньому.

Також Зеленський заявив послів країн “Великої сімки” та Європейського Союзу, що має намір конкретними кроками подолати конституційну кризу в Україні.

“Володимир Зеленський представив конкретні кроки для виходу з конституційної кризи. Серед них – відновлення до кінця року кримінальної відповідальності за брехню в деклараціях, повернення всіх контрольних функцій до НАЗК і вирішення питання Конституційного суду”, – йдеться у повідомленні ОПУ.

Президент додав, що перед владою стоїть і більш стратегічне завдання – реформа судової системи.

За словами Зеленського, уже відновила роботу Комісія з питань правової реформи при ОПУ і вже ведуться консультації з міжнародними партнерами щодо відповідних законодавчих ініціатив.

В ОПУ додали, що посли G7 підтримали зусилля Зеленського для реалізації судової реформи.

Також сторони відзначили, що потрібно забезпечити чесний та прозорий відбір нових суддів КС.

Нагадаємо, як заявив в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера” суддя КСУ Ігор Сліденко, рішення Конституційного суду про скасування кримінальної відповідальності за недостовірне декларування пов’язане з діяльністю звільненого директора НАБУ Артема Ситника.

Окружний адмінсуд Києва ухвалив рішення відсторонити від посади директора НАБУ Артема Ситника та наказав Мін’юсту викреслити його з реєстрів як керівника.

Національне антикорупційне бюро пов’язуює рішення ОАСК, яке зобов’язує директора НАБУ Артема Ситника покинути посаду, із тим, що суддів викрили на зловживаннях та спробі захоплення влади, а тому оскаржить рішення суду.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE