Politerno > Україна і світ > 12 млрд втрат на рік: які діють схеми контрабанди сигарет і хто за ними стоїть

12 млрд втрат на рік: які діють схеми контрабанди сигарет і хто за ними стоїть

  • 11 Червня, 2021
  • 1149 Переглядів
  • 0

Через контрабанду цигарок Україна щорічно втрачає більш як 12 млрд грн. Ці гроші могли б піти на медицину, зарплати, пенсії. Але замість цього величезні суми осідають у кишенях кількох обраних бізнесменів, а залишки розподіляються серед корумпованих чиновників.

Про те, як працюють схеми і хто може за ними стояти, пише “Обозреватель“.

 

Половину всього фальсифікату в Україні постачає один виробник

Як розповіли в Державній податковій службіприблизно 50% усіх нелегальних сигарет – ТМ Compliment. Це продукція Львівської тютюнової фабрики. Купити їхні сигарети за ціною майже вдвічі нижчою, ніж у магазинах, можна в інтернеті. Хоча сам власник фабрики Григорій Козловський, незважаючи на вже не перше звинувачення в контрафакті, стверджує, що працює за правилами та сплачує всі податки.

Серед порушників опинилися також сигарети:

  • Marvel;

  • Jing Ling;

  • Lifa;

  • Strong;

  • Marshal;

  • Pull;

  • Urta;

  • UT;

  • Palermo;

  • Basio.

Довести причетність до сірого ринку можуть лише правоохоронці. Зараз же можна зіставити два факти: яка продукція лідирує в контрафакті та хто її випускає.

ТМ Compliment

Офіційний власник Григорій Козловський, депутат Львівської обласної ради. Місцеві ЗМІ випустили про нього десятки розслідувань, які нічим не закінчилися. За інформацією OBOZREVATEL, під час розгляду питання щодо сірого ринку тютюнових виробів саме Львівський тютюновий завод звинуватили в створенні свого власного методу ухилення від акцизів з допомогою напису “дьюті-фрі” (про саму схему читайте нижче).

ТМ Marvel

Цим торговим домом володіє ще один львівський депутат (цього разу міськради) – Олексій Різник, він же підписант у “Марвел Інтернешнл Тобакко груп”, а керівник у цій компанії – його партнер Григорій Козловський. Фактично, за торговими марками, які є лідерами за кількістю фальсифікату, стоять два львівських депутати.

Львівські ЗМІ Резника називають “правозахисником”, він також є адвокатом. До речі, в одній із великих справ він захищав інтереси свого партнера, “тютюнового короля” Козловського.

Бюджет втрачає щонайменше 12 млрд грн

У 2021 році, як підрахувала компанія TNS Kantar, рівень нелегальної торгівлі сигаретами досяг 12,8%. Такого показника в історії України ще не було. Навіть у період президентства Віктора Януковича “тінь” становила всього 9,2%.

У середньому без сплати акцизів у країні продають 6,5 млрд сигарет (це 325 млн пачок). Навіть за найскромнішими підрахунками, державна скарбниця втрачає 12 млрд грн щорічно. І зі зростанням акцизів ця цифра збільшується.Як контрабандні сигарети постачають в Україну: є три схеми

Duty Free (54% усього нелегального ринку)

В аеропортах сигарети можуть продавати без сплати акцизу. Але зазначені вище торговельні марки реалізовують товар не тільки в магазинах Duty Free, але і в інших точках всередині країни, і акцизи за це не платять.

Схема працює так: на пасажирів “записують” сигарети без акцизів, самі ж вони навіть не знають про те, що нібито купили цілі блоки тютюнових виробів. Потім сигарети надходять зі складів у магазини і поширюються без сплати акцизів. Так, тільки за листопад-грудень 2020 року магазини Duty Free в аеропорту “Жуляни” продали пасажирам 530 584 блоки сигарет – по 23 блоки на кожну людину.

Підробляють акцизні марки

У мережі сигарети Compliment можна купити за ціною лише трохи більш ніж 17 грн за пачку. Водночас тільки податків із цієї ж пачки потрібно заплатити понад 38 грн (акцизний, ПДВ, з роздрібного продажу). Тобто такі ціни можливі тільки в одному випадку: якщо це контрафакт, за який не сплачено податки.

“Судові експерти проаналізували акцизи на пачках сигарет Marshal, Pull, Palermo, UT. За результатами проведеної експертизи було встановлено, що марки акцизного податку виготовлені не на державному підприємстві “Поліграфкомбінат Україна”, що здійснює їх офіційний випуск. Тобто, є контрафактними”, – розповіли в податковій.

Використовують режим транзиту

Якщо сигарети в Україні перебувають у режимі транзиту, вони можуть бути всередині країни без акцизів. Але замість реального транзиту партії тютюнових виробів просто продають без сплати податків.

“Це не найпоширеніша схема. Але як це взагалі відбувається? Наші силовики затримують, одержують підтримку від міжнародних колег, а потім власники такого вантажу йдуть до суду і повертають собі сигарети. Потрібно міняти закон”, – розповідають співрозмовники в податковій.

В Україні всього за кілька років контрабанда сигарет досягла історичного максимуму, в схемах замішаний цілий ланцюжок чиновників і бізнесменів. Бюджет щороку втрачає мільярди гривень. Водночас більшість схем лежить на поверхні і щоб їх припинити, достатньо лише внести зміни до кількох законів і посилити контроль. Профільний парламентський комітет на чолі з нардепом Данилом Гетманцевим на своєму рівні проблему вже порушили. Чи підхоплять ініціативу силовики – покаже час.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE