Politerno > Україна і світ > Рябошапка: Закон про олігархів дає Зеленському та РНБО непередбачені законом повноваження, що є узурпацією влади

Рябошапка: Закон про олігархів дає Зеленському та РНБО непередбачені законом повноваження, що є узурпацією влади

  • 26 Вересня, 2021
  • 654 Переглядів
  • 0

Ухвалений парламентом закон про олігархів жодним чином не збільшить надходження до бюджету, але надасть президенту Володимиру Зеленському та підконтрольному йому РНБО непередбачені законом повноваження, що є елементом узурпації влади.

Як передає “Главком”, таку оцінку дав ексгенеральний прокурор Руслан Рябошапка в ефірі програми “Свобода слова Савіка Шустера”.

“Якщо говорити про закон щодо деолігархізації, що він дає людям: я відкрив пояснювальну записку, там слова “люди” чи “людина” взагалі немає. Там є про президента, про його кишеньковий орган і про збільшення повноважень президента – це суто логічний висновок, навіщо президенту такі повноваження”, – сказав ексгенпрокурор, коментуючи заявку ексміністра фінансів Олександра Данилюка про спробу узурпації влади чинним президентом.

Рябошапка зазначив, що закон жодним чином не збільшить надходження до бюджету і не поліпшить добробуту громадян.

Нагадаємо, 23 вересня депутати “Слуги народу” за підтримки груп “За Майбутнє” і “Довіра”, близьких до олігархів Ігоря Коломойського й Андрія Веревського, прийняли проєкт закону в другому читанні.

24 вересня з’ясувалося, що проєкт вимагає повторного голосування через правову колізію, що виникла під час голосування.

Голосування викликало різку реакцію західних ЗМІ і дипломатів. Зокрема, посол Канади заявила, що закон містить небезпеку і протидіяти так званим олігархам потрібно методом реформ правоохоронної і судової системи.

Нагадаємо, 23 вересня Рада ухвалила закон про олігархів

Ввечері того ж дня фракція “Слуга народу” проігнорувала позачергове засідання Верховної Ради, а тому не було прийнято жодного законопроєкту із порядку денного.

24 вересня стало відомо, що до закону врахували правки, котрі суперечать одна одній: 398, 406. Щоб уникнути колізії доведеться переголосувати статтю 5 закону, де йдеться про те як олігарха визнають олігархом. 

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що парламентарі підтримали його правку. Таким чином у законі враховані норми, що олігархом людину визнає РНБО, як це ініціював президент, а інша – що це робить НАЗК.

Фракція “Батьківщина” у Раді виступає за реальну боротьбу проти олігархів і категорично проти шоу, в результаті якого не постраждає жоден олігарх.

Євросоюз поки не розглядає питання запровадження санкцій проти українських олігархів, як це рекомендувала у своєму звіті Європейська аудиторська палата.

НАЗК не готова вносити олігархів до реєстру, але якщо президент Володимир Зеленський підпише закон, то доведеться.

За ініціативи голови “Венеціанської комісії” Джанні Букіккіо відбулася телефонна розмова із президентом Володимиром Зеленським щодо ухваленого Радою закону про олігархів. Голова Венеціанської комісії звернувся з проханням надати комісії проголосований текст закону в редакції, підписаній Главою держави, для розгляду та підготовки відповідного висновку.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE