Politerno > Україна і світ > Синєгубов розповів про конфлікт з главою СБУ: що відбувалося у Харкові на початку вторгнення РФ

Синєгубов розповів про конфлікт з главою СБУ: що відбувалося у Харкові на початку вторгнення РФ

  • 27 Січня, 2023
  • 1391 Переглядів
  • 0

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов вперше розповів про те, як розгорталися події у Харкові 24 лютого 2022 року, на початку вторгнення РФ в Україну.

Про що говорив з тодішнім головою СБУ Харківщини Романом Дудіним, як в мережі з’явилося фото пустого кабінету очільника ОВА — Синєгубов розказав Суспільне Харків.

“Детально розкажу вперше”

Досить цікава ситуація. Засобам масової інформації так детально я розкажу про це вперше, тому що тривало досудове розслідування, нині справу вже передали до суду. Тому ми можемо говорити певні загальні факти, і взагалі пройтись по ним. Що сталося 24 лютого? Це не похвилинний таймінг. Тому що ще будуть свідчення в судах, а розповідь в загальних рисах.

Напередодні вторгнення

23 лютого я вже приймав управлінські рішення, бо вже отримував накази від нашого військового керівництва. Тоді було створено декілька угруповань, Сили оборони, штаб оборони міста Харкова, зокрема, й області. Тоді від генерала Мікаца я отримав вже ввечері 23 лютого наказ перекривати аеропорт “Харків”, але цей наказ віддали не з тим, що в нас вже почалося вторгнення, а як запобіжний захід. Тому що була інформація щодо можливої висадки десанту.

24 лютого, 05:00

Керівника Служби безпеки Романа Дудіна я набрав 24 лютого перший. Це було близько 5 години ранку. І запитав: “Що, таки так?”. Він каже: “Так. Іде вторгнення”.

24 лютого, 06:00-08:00

О шостій годині ранку ми всі прибули до адміністрації: я, мої заступники, міський голова, його заступники — і проводили у мене в кабінеті нараду. Близько 8 ранку в нас відбувся перший селектор з Офісом президента.

Викликів виникла досить велика кількість: евакуація людей, ми всі пригадуємо світлини з Південного вокзалу — треба було все організувати, і виїзд людей на власному автотранспорті.

Коли йде наступ російських військ, ми мали координувати і оперативну побудову фортифікаційних споруд, блокпостів тощо. І ми мали дійсно налагодити насамперед координацію з військовими: ми розуміли, що від цього залежить успіх або провал наступу російської армії. У той день декілька разів я особисто був присутній на засіданнях штабу оборони міста, на пункті їхньої дислокації, і вже ми були під обстрілами, під авіаударами.

24 лютого, 10:00-12:00

Десь між десятою годиною ранку, а наступний селектор мав відбутися о 12:00, мені зателефонував керівник УСБУ Дудін, попросив перевірити мій кабінет, тому що в нього є інформація, що там попрацювали якісь російські диверсанти — просто перевірити кабінет.

Роман Дудін. Фото: Євген Малолєтка/AP

В той час ми з мером Ігорем Тереховим були поруч із адміністрацією на вулиці, бо було потрібно координувати дії, шукати інші приміщення для того, щоб організовувати і тероборону, гуманітарні штаби.

У нас йшло формування ТРО, йшло формування батальйонів, зброя, одяг. І ми у, так би мовити, “пожежному режимі” ухвалювали рішення, які мали. При мені був мер, заступник, з яким ми стояли на вулиці.

Я сказав Дудіну: “Так, будь ласка”. Я помічниці телефоную, кажу: “Запусти працівників Служби безпеки, вони мають перевірити кабінет, або спецзв’язок він сказав ще перевірити”. За п’ять хвилин оце фото у соцмережах з’явилося.

Вони прямо відповіли — у нас такий наказ

Олег Синєгубовголова Харківської обладміністраці

______________________________________

Тобто, вони що зробили? Вони вимкнули світло у кабінеті, прибрали стіл. Сфотографували пустий кабінет, пустий стіл, і виклали це у соцмережі. Моя помічниця зайшла до кабінету, спитала у працівників Служби, що вони роблять. Вони прямо відповіли — у нас такий наказ.

Фото Пустого кабінету голови ОДА 24 лютого 2022 року поширювалося харківськими Telegram-каналами

І це не все. Далі ми з мером одразу повернулися до будівлі адміністрації. Це дві-три хвилини. Піднялися на другий поверх, зайшли в кабінет. Застали тих самих працівників, які вийшли, з’явилася нова партія працівників Служби безпеки. Мотивуючи наказом Дудіна, зі спецпідрозділом “Альфа” із застосуванням сили або погрози застосування такої сили і спецзасобів, нас вивели з кабінету разом із мером.

У кінці запису видно, як Синєгубов, Терехов, Магдисюк і Сідоренко виходять із кабінету, за ними також виходять кілька військовослужбовців у формі.

До речі, за 15 хвилин вже мав відбуватися третій селектор з Офісом президента, який було призначено на 12 годину.

Дудін увесь цей час не брав слухавку. Я йому телефонував — він не бере слухавку.

Після того, звичайно, я повідомив одразу про цю подію Генерального прокурора пані Венедіктову, тоді ще, Офіс Президента у повному складі, і також секретаря Ради національної безпеки та оборони пана Данілова. Після того у президента провели нараду через деякий час, і команді Служби безпеки президент наказав залишити будівлю адміністрації.

Це була спеціальна провокація, щоб захопити владу

Олег Синєгубовголова Харківської обладміністрації

______________________________________

У мене тоді поставало питання, чи це було якесь просто хибне його рішення, що він чогось не зрозумів, чи це була спеціально спланована його дія? І моя особиста думка — це була однозначно спланована дія, бо ми були з ним на зв’язку кожні 15 хвилин.

Це була спеціальна провокація, щоб захопити владу у Харкові й у Харківській області, оскільки я знаю, що він віддавав накази ще щодо Харківської міської ради, але там у виконавців цих наказів виявився розум, заздалегідь не виконувати злочинних наказів. Є таке формулювання у юриспруденції.

______________________________________

Ця спроба захоплення влади і відсторонення керівництва області та міста від виконання своїх обов’язків, це явно не на користь обороноздатності і міста, і області. Думаю, нехай люди самі роблять висновки, на чию користь це було зроблено.

Олег Синєгубовголова Харківської обладміністрації

______________________________________

Тобто ви не можете зараз стверджувати, що він діяв як російський агент?

Я можу робити своє припущення. Звичайно, я ж не знаю істини, це буде з’ясовувати суд, і органи досудового розслідування мали б це з’ясувати. Моє переконання — якийсь слід там все ж є. Не може людина такого рівня, відповідальна за такий напрямок — приймати такі рішення.

Якщо Офіс президента ще 24 лютого знав про цю ситуацію, чому Дудіна відсторонили значно пізніше?

Справа у тому, що йшли оперативні заходи, працювала контррозвідка, тривало досудове розслідування, певні оперативні заходи, це не робиться так швидко. Тим більше, що ситуація була повністю контрольованою на той час, був створений Штаб оборони. Служба безпеки — це єдиний організм, там працюють дійсно гідні офіцери, які мають честь, гідність, які не зрадили своїй присязі. Якщо одна людина прийняла для себе особисто таке рішення — це її проблеми.

На вашу думку, мета була захопити владу. А що у подальшому робити з цією владою?

Тут вже по-різному можна трактувати, яка насправді була його мета. І якщо аналізувати подальші кроки, то цього оборонця Харкова та області, 24 лютого його вже не було ні у місті, ні в області.

24 лютого, 13:00-вечір

Я виявив для себе, коли ми повернули управління у свої руки, це було біля 13 години, що в нас спершу охорону будівлі здійснювали підрозділи Національної гвардії, які були одразу ж, за бойовим завданням, висунуті на передові рубежі охорони. Деякий час нас охороняв спецпідрозділ “Альфа”. Ввечері ми подивом з’ясували, що в нас її (охорони — ред.) немає взагалі. Будівлю залишили повністю. Навіть мені ніхто не повідомив, що СБУ знімається з охорони будівлі адміністрації, символу влади міста Харкова та Харківської області, і виходить. Я з подивом для себе увечері дізнався, що ми самі просто.

І я тоді в екстреному режимі телефоную керівнику ГУ НП (Головного управління Національної поліції у Харківській області — ред.) пану Тимошку, і кажу: постав мені хоча б райвідділ сюди, дві-три людини, щоб якщо щось у нас буде починатися, щоб ми були поінформовані, бо ми повним складом перебуваємо в адміністративній будівлі, а це стратегічний об’єкт. Ми всі пригадуємо події 2014 року, і якби над адміністрацією замайорів інший прапор, це було б питання і для військових, і для населення. Ми не могли цього допустити.

Ми дійсно готувалися всі до відкритих вуличних боїв

Олег Синєгубовголова Харківської обладміністрації

______________________________________

Далі ми проводили нараду з керівництвом ГУ НП безпосередньо в їхньому приміщенні, і координували всі дії там. Ми розуміли, що на керівництво СБУ розраховувати не можна. І при мені тоді, просто декілька фактів, які я можу називати, керівник ГУ НП розмовляв з керівництвом УСБУ по телефону, а харків’яни знають, що в нас ці дві будівлі — це одна, умовно кажучи, будівля. І ми готувалися до оборони будівлі, тому що ми дійсно готувалися всі до відкритих вуличних боїв, розуміли, що під боком у нас будівля СБУ, й у мене до керівництва СБУ є питання.

Володимир Тимошко на місці обстрілу Харкова 21 липня. Фото: Суспільне Харкі

Керівник ГУ НП не знав про цю ситуацію, яка відбувалася зранку. Він (Тимошко — ред.) телефонує (Дудіну — ред.), каже: “Якщо ти приймеш рішення виходити з міста, ти скажи. Якщо ти залишиш будівлю, ти скажи, бо це наш фланг, тил. І ми не можемо його залишити просто так”.

Вже ввечері, десь о 23 годині, напевно, спецпідрозділ Національної поліції, який був з нами, приходить до Тимошка з доповіддю, каже: “Пане керівник, напевно будівлю залишили. Давайте ми перевіримо”. Ніч, світла немає. Тимошко віддає наказ перевірити, але обережно, щоб там ніхто нікого не постріляв “френдлі фаєром”. За 30 хвилин повертаються, і з отакими очима кажуть: “Нас залишили. Будівля повністю порожня”.

СБУ?

СБУ.

І це була ніч з 24 на 25 лютого?

З 24 на 25 лютого. Повністю будівля залишена. Другий поверх повністю завалений боєкомлектом — автомати, снаряди, патрони, снаряди до РПГ, гранатометів і все інше. Ворота у двір відчинені, двері у будівлю СБУ — відчинені.

Ви припускаєте, для чого?

Я не хочу зараз робити висновків якихось гучних. Нехай це зробить суд. І нехай це зроблять правоохоронні органи. Просто називаю факт, а люди хай зроблять висновки, для чого це було зроблено.

І я знаю, що і після того, коли повернувся наш поліцейський спецназ, керівник Національної поліції (Харківської обл. — ред.) телефонує Дудіну, каже: “Слухай, я ж тебе просив, скажи, якщо ти будеш виходити, скажи про це!”. Дудін відповів: “Так, ми тут отримали наказ відтягнутися, але ми тут, але нас вже немає”. І все інше, і все інше.

Конкретики він не назвав. Керівник ГУ НП каже: “Що із БК робити? Там його завалена повна будівля”. Пролунало: “А роби з ним, що хочеш”. Це його відповідь була у телефон. Він там каже: “Я його буду забирати собі!”.

Арешт Романа Дудіна. Фото: ДБР

І тоді, я знаю, що ми почали частково його використовувати для оборони, тому що БК була досить велика кількість. Ми чекали відповіді на питання. Виявилося, що він (Дудін — ред.) був у Дніпрі з певною частиною силового блоку. Це, я розумію, були спецпідрозділи “Альфа”, чи які там в них є. І після того його бачили, я маю на увазі керівника Управління СБУ, у Києві навіть. Що він робив там, коли потрібно бути тут, — питання. І він вже повернувся сюди, за моєю інформацією, 1 березня.

Чи був хоч хтось від Служби безпеки України у Харкові, хто підтримував з вами зв’язок, координувався і допомагав боронити Харківщину протягом цього тижня?

Ми спілкувалися з заступниками Дудіна, які телефонували, з ними постійно вирішували певні питання. Дудін теж телефонував у незначних організаційних питаннях. Коли заступників питали, чому ви не тут, вони кажуть: “У нас наказ, у нас є керівник, і він вирішує”. Частина співробітників — це офіцери, це гідні люди, і вони залишилися тут, чекали наказів або координації дій, що їм робити.

Всі сили, хто залишився на місцях, вони спрацювали так, як потрібно було. Ті, хто не залишився, дійсно — президент принципові зробив висновки. Коли ми доповідали президенту про поточну ситуацію, коли він вперше (після повномасштабного вторгнення — ред.) приїхав до Харкова, в нас була нарада, то для нього було досить принципово, хто залишився, а хто поїхав.

Давали свідчення, мене допитували на досудовому розслідуванні. Там, звичайно, свідчення більш детальні, похвилинні. Це ті факти, свідком яких я безпосередньо був.

Як нині співпрацюєте зі Службою безпеки України?

Повністю можна на Службу безпеки України розраховувати, як ми і робимо. У нас є повна координація дій, співпраці. І знов таки кажу, це був театр однієї людини. Зараз йде досить велика робота щодо стабілізаційних заходів на деокупованих територіях. Завдань багато, вони всі є спільними, адже мета є одна: якщо кожен буде на своєму фронті, на своїй лінії, у своєму секторі робити все, що від нього залежить, відповідно до функціональних обов’язків, то тим швидше буде наша перемога.

Позиція Романа Дудіна, яку він озвучив в суді

5 грудня Печерський райсуд Києва подовжив Роману Дудіну строк тримання під вартою. Його захисники подали апеляцію на це рішення. Під час оскарження міри запобіжного заходу Дудін заявив, що не визнає себе винним у державній зраді та у самовільному залишенні місця служби. Заперечував, що перешкоджав роботі очільника Харківської обласної адміністрації. За версією Дудіна, вранці 24 лютого він направив співробітників СБУ до будівлі адміністрації, щоб взяти її під охорону. Самого Синегубова у той момент в кабінеті його співробітники не застали.

“Фотографування кабінету. Я жодного разу не приховував, що мною дійсно була дана команда розмістити у Харкові повідомлення про те, що ситуація в місті контролюється ЗСУ, СБУ та Нацполіцією. З дев’ятої ранку у місті була шалена інформаційна атака. Шалений тиск інформаційний, що всі втекли, все здали. Це був деморалізуючий фактор. Щоб заспокоїти людей цю команду я подав. Тільки цю”, – сказав Дудін під час засідання.

Роман Дудін також підтвердив, що через загрозу оточення міста на початку повномасштабного вторгнення евакуював більшість співробітників управління СБУ Харківщини, залишивши тих, хто мав виконувати завдання у разі окупації міста. Сам виїхав у Київ “за прямим наказом керівника Служби безпеки України”, як стверджує Дудін – для захисту столиці.

Кримінальну справу проти себе він називав політичним переслідуванням та приводом змістити з посади колишнього керівника СБУ Івана Баканова.

Що відомо

Роман Дудін очолював Управління СБУ у Харківській області з березня 2020 року.

У лютому 2022 року, перед вторгненням РФ до України, Дудін був серед тих, хто запевняв, що Харківщина надійно захищена, а УСБУ пильно стежить за ситуацією на кордоні. 24 лютого російські війська захопили північ та схід Харківської області, просуваючись до Харкова.

Президент України Володимир Зеленський звільнив Дудіна з посади після поїздки на Харківщину 29 травня. Тоді глава держави сказав, що посадовець “не працював на захист міста з перших днів повномасштабної війни, а думав тільки про себе особисто”.

У квітні в інтерв’ю сайту “Факти” Дудін розповідав, як викривають підозрюваних у держзраді: “СБУ щодня в тісній взаємодії з прокуратурою знаходить нові факти, затримує людей. Це процес, який не зупиняється ні на хвилину, а з початком війни він активізувався, напевно, в сто разів”.

Серед останніх інтерв’ю на посаді керівника обласного Управління СБУ Романа Дудіна — коментар для Associated Press про затримання ймовірних колаборантів у регіоні: “Дуже швидкий темп задають наші Збройні сили, ми мусимо їм відповідати, надавати інформацію і працювати так, щоб їм не били у спину”.

Після звільнення з посади Дудін публікував відео та дописи з критикою голови Харківської ОВА, військових, міського голови та інших посадовців.

11 вересня Офіс Генпрокурора підтвердив затримання Романа Дудіна. Його підозрюють у державній зраді та самовільному залишенні місця служби, вчиненому в умовах воєнного стану.

Нагадаємо, в Україні цього тижня перебувають аудитори, які повинні забезпечити підзвітність американської військової та фінансової допомоги.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE