Politerno > Тернопільщина > Підприємці Тернополя долучились до удосконалення інтерактивної карти комунального майна міста

Підприємці Тернополя долучились до удосконалення інтерактивної карти комунального майна міста

  • 31 Серпня, 2017
  • 1548 Переглядів
  • 0

30 серпня відбувся бізнес-ланч: «Інтерактивна карта комунального майна: можливості для бізнесу». Підприємці, громадські активісти, представники коаліції громадських організацій “Тернопільський центр реформ” та влади мали можливість надати свої пропозиції щодо відкриття інформації про власність Тернополя.

Власність громади повинна бути відкритою, проте опубліковану розпорядниками таблицю із переліком більше тисячі муніципальних об’єктів об’єктивно важко аналізувати. Першим кроком до підвищення прозорості міської влади стало впровадження «Інтерактивної карти комунального майна» – мультимедійної карта, на яку нанесені усі об’єкти комунального майна міста із детальною інформацією про них.

Максим Макар, юрист Центру громадського контролю «ДІЙ!» в Тернополі, розповів, яким чином відбувається співпраця громадських активістів, ІТ- компанії та місцевої влади:

«Для того, аби інтерактивна карта була корисною та виконувала покладені на неї функції, нам необхідно знати думку однієї з найважливішої цільових аудиторій – бізнесу».

Аби карта комунального майна не вимагала надто великої суми коштів з бюджету міста, частину роботи виконають волонтери та активісти Центру громадського контролю «ДІЙ!». Фото близько 1250 об’єктів, серед яких будинки, приміщення, гаражі, пам’ятники, водонапірні башти і тому подібне, безоплатно підготували волонтери. Вони ж навчатимуться тому, як модерувати карту, щоб у подальшому консультувати розпорядників інформації та, за необхідності, роз’яснювати незрозумілі моменти.

Директор MagneticOne Municipal Technologies Катерина Бігняк в деталях показала, як виглядатиме ця карта. Карта має зручний функціонал: використовуючи різні фільтри, можна обирати тип майна та відповідне управління міської ради, якому воно належить.

«Сьогодні карта уже дає можливість побачити більше 1000 об’єктів комунальної власності у м. Тернопіль, до більшої частини яких додане фото. Користувач має змогу переглянути інформацію про засновників та балансоутримувачів об’єктів комунальної власності, стан приватизації, стратегічне значення, площі об’єктів нерухомого майна, тип, найменування та вартість майна, початок та закінчення термінів оренди тощо. Це лише перші кроки до візуалізації відкритих даних. Надалі планується робота над створенням інших карт або ж геопорталу міста», – розповіла Катерина Бігняк.

Після презентації інтерактивної карти учасники обговорення внесли свої пропозиції щодо її вдосконалення. Присутні висловили побажання, щоб міська влада і надалі залучала громадськість до створення нових карт. Навіть окреслили наступні пріоритети, які б задовольнили попит жителів, активістів і підприємців – карту земельних ділянок і туристичну карту. Не забули також і про створення Стратегії відкритих даних Тернополя: підприємці готові надати власні пропозиції до її пунктів перед затвердженням.

Використовуючи відкриті дані, можна створювати не один ресурс для автоматизації життя міста. Впровадження Інтерактивної карти комунального майна – результат ефективної співпраці місцевої влади, бізнесу та громадськості.

Довідка: Центр громадського контролю “Дій!” – спільний проект чеської організації People in Need та всеукраїнської громадської організації Центр UA за фінансової підтримки Європейського Союзу. Проект полягає у розбудові в Україні мережі моніторингових центрів, які опікуються питаннями громадського контролю за діяльністю органів місцевої влади. До основних компонентів діяльності проекту відносяться: моніторинг та аналітика, адвокація, громадсько-правова просвіта, створення проактивності місцевого громадського сектору та його консолідація. Мережа на цьому етапі охоплює ключові міста в Україні, де на сьогодні цікава і динамічна громадсько-політична активність – Тернопіль, Вінниця, Запоріжжя, Краматорськ та Маріуполь (Донеччина).

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE