Politerno > Україна і світ > НАБУ відсудило, але так і не отримало доступ до телефонів фігурантів оборонного скандалу

НАБУ відсудило, але так і не отримало доступ до телефонів фігурантів оборонного скандалу

  • 2 Липня, 2019
  • 1082 Переглядів
  • Comments Off

НАБУ відсудило у ГПУ доступ до телефонів фігурантів скандалу про розкрадання в Укроборонпромі, але за місяць через порушення процедури їм його так і не надали.

Про це повідомляють “Наші гроші з Денисом Бігусом”.

Відзначається, що клопотання детективів НАБУ щодо доступу до мобільних телефонів Віталія Жукова і Андрія Рогози Солом’янський райсуд Києва задовольнив 3 червня.

Тоді детективи просили надати тимчасовий доступ з можливістю вилучення оригіналів речей і документів ГПУ. Мова йшла про 7 мобільних телефонів і жорсткий диск, інформацію на них та документи, що містять дані з них. 

З цих телефонів два належали Рогозі, ще один – Жукову. Кому належали решта чотири – невідомо. 


НАБУ також просило розглядати справу в закритому судовому засіданні і без виклику прокурорів. 

Суд задовольнив клопотання детективів частково: засідання провели в закритому режимі, але прокуратуру на нього викликали.

Суд надав доступ із можливістю вилучення (копіювання) інформації, що на них міститься, до телефонів і жорсткого диску, а щодо документів – надав доступ із можливістю вилучення копій.

Ухвала діє 1 місяць, тобто право доступу до телефонів у детективів спливає 3 липня.

Журналісти з’ясували, що на момент виходу програми в ефір ухвала виконана не була.

Повідомляється, що прокуратура відмовила НАБУ нібито через порушення процедури доступу за судовою ухвалою. Мовляв, за ст.165 КПК детективи мали пред’явити прокурорам оригінал ухвали і потім ще вручити копію. Замість цього вони послали поштою і лише копію.

Як пояснили “Українській правді” у НАБУ, вони впродовж 4 місяців намагалися отримати доступ до телефонів, але їм його не надавали. Після того детективи звернулися до суду, а отриману ухвалу надіслали до Військової прокуратури “у законний належний спосіб”.

Нагадаємо, 25 лютого 2019 року вийшло розслідування про те, як державні оборонні заводи закуповували для військової техніки деталі з Росії. Запчастини завозили контрабандою, їх якість не перевіряли, і іноді в Україну потрапляв звичайний металобрухт. Контрабанду відмивали через фірми-прокладки, які були під контролем осіб, наближених до “Укроборонпрому”. Прибуток дерибанили між учасниками схеми.

Розслідування засноване на листуванні, яке злило редакції анонімне джерело в 2018 році. Там були вказані імена, дати, суми хабарів і відкатів.

Один із фігурантів розслідування Ігор Гладковський назвав його фейком, але, незважаючи на це, його батька Олега Гладковського звільнили з посади першого заступника секретаря РНБО. Також “Укроборонпром” відсторонив директора Харківського конструкторського бюро з машинобудування ім. Морозова Олексія Бабича і директора державного підприємства “Ізюмський приладобудівний завод” Сергія Філоненка.

4 березня вийшла ще одна частина розслідування, де стверджується, що в 2017 році ці ж люди поставили “Укрспецекспорту” російські висотоміри за завищеною в сім разів ціною. Чистий прибуток схемщиків тільки на одній цій угоді міг становити близько 300 тисяч доларів. А заступник секретаря РНБО і бізнес-партнер президента Олег Гладковський особисто щонайменше один раз отримував “відкат” з розкрадання в оборонному комплексі.

5 березня стало відомо, що син Олега Гладковського Ігор подав до суду на журналіста Дениса Бігуса.

Напередодні Ігор Гладковський відповів на розслідування журналістів про розкрадання в Укроборонпромі та пообіцяв скоро розказати, хто надіслав журналістам інформацію.

7 березня Національне антикорупційне бюро провело обшуки у екс-першого заступника секретаря Ради нацбезпеки і оборони Олега Гладковського та його сина Ігоря.

Як повідомлялось, з 4 частини розслідування “Bihus.info” випливає, що усі слідчі органи, які мали б розслідувати розкрадання на оборонці, знали про нього і закривали справи за хабарі.

Державне бюро розслідувань відкрило провадження щодо можливого отримання чиновниками ГПУ, СБУ, ДФС та НАБУ хабарів за непроведення досудового розслідування й непритягнення до відповідальності осіб, причетних до корупції в оборонній сфері.

Лідер “Батьківщини” Юлія Тимошенко вимагає детально розслідувати нові факти корупції найвищого керівництва держави та силових структур на війні, які напередодні були оприлюднені ЗМІ.

2 квітня ечинний тоді президент Петро Порошенко звернувся до уряду, щоб організувати перевірку на поліграфі для усіх керівників державного концерну “Укроборонпром”.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE