Politerno > Україна і світ > Міжнародні експерти: Україна віддаляється від ЄС і США через фінансовий тиск на “зелену” енергетику

Міжнародні експерти: Україна віддаляється від ЄС і США через фінансовий тиск на “зелену” енергетику

  • 27 Червня, 2021
  • 600 Переглядів
  • 0

Через політику фінансового тиску на зелену енергетику та іноземних інвесторів Україна віддаляється від можливості ефективної співпраці з ЄС та США.

Про це заявив директор Міжнародного податкового та інвестиційного центру Аріель Коен, коментуючи накопичені борги перед підприємствами відновлюваної енергетики та плани ввести акцизний збір на виробництво чистої енергії.

“Мільярди доларів, які заборговані інвесторам у сектор відновлюваних джерел в Україні, є справжньою проблемою. Оскільки Європа рухається вперед в історичній трансформації до відновлюваних джерел, а також США, особливо завдяки адміністрації Байдена, відмовляються від енергетичного домінування Трампа та політики енергетичної незалежності”, – сказав Коен.

За його словами, поки ЄС та США надзвичайно швидкими темпами здійснюють перехід від застарілої та неекологічної енергетики, тоді як Україна повністю зупинила цей процес з невідомих причин. “Ми чітко бачимо прискорення переходу до відновлюваних джерел енергії. Україні потрібно йти разом, щоб не відставати від Європи та США”, – зазначив Коен.

Нагадаємо, в червні минулого року найбільші асоціації зеленої енергетики і Кабінет Міністрів підписали меморандум про взаєморозуміння, який став основою прийнятого в липні Верховною Радою закону №810-IX (набув чинності  1 серпня).

Документ передбачає зменшення “зеленого” тарифу для СЕС на 15%, а для ВЕС – на 7,5% з серпня 2020 року. Уряд обіцяв 100% виплату тарифу і погасити до кінця 2021 суму накопиченого боргу (22,4 млрд грн). 40% від цього держава зобов’язана погасити до кінця грудня 2020 року.

Закон передбачає, що 20% виробництва зеленої електроенергії в Україні має бути оплачено з бюджету, а також борги можуть бути погашені через кредитування НЕК “Укренерго” після надання держгарантій компанії.

17 листопада Верховна Рада підтримала законопроєкт №4119 “Про внесення змін до Державного бюджету на 2019”, в якому, зокрема, йдеться про надання державних гарантій компанії “Укренерго” для можливості залучення кредитів на поліпшення фінансового стану компанії. 26 листопада законопроєкт підписав президент Володимир Зеленський.

Станом на початок грудня зрушень в оплаті накопиченого до 1 серпня боргу (22,4 млрд грн) не спостерігається. Крім того, в проєкт державного бюджету на 2021 уряд не заклав 20% на часткову оплату зеленої електроенергії, як того вимагає законодавство.

Провідні асоціації ВДЕ неодноразово зверталися до прем’єр-міністра Денису Шмигаль з заявами, що уряд порушує меморандум про взаєморозуміння з виробниками “зеленої” електроенергії, не виконує зобов’язання щодо погашень боргів перед ними.

За даними з судових реєстрів, вже більше 50 компаній, які інвестували в будівництво об’єктів відновлюваної енергетики, подали позови до ДП “Гарантований покупець”, щоб відсудити невиплачені кошти за вироблену електроенергію. Загальна сума позовних заяв перевищує 1 млрд грн. Перші суди інвестори вже почали вигравати.

Представники посольств Канади, Норвегії та Литви повідомили, що будуть відмовляти інвесторів від вкладень в Україну з-за створеної владою фінансової кризи в “зеленій” енергетиці, а також тиску на інвесторів. Інвестори з цих країн вже готуються до міжнародних арбітражах.

Слід також нагадати, що голова енергетичного комітету Верховної ради Андрій Герус домагався обнулення Меморандуму з виробниками “зеленої” енергії через збільшення тарифів “Укренерго” на передачу електроенергії та диспетчеризацію. Про це написав народний депутат від “Батьківщини” Олексій Кучеренко на своїй сторінці в Facebook.

На початку грудня минулого року нардепи з фракції “Слуга народу” Андрій Герус, Дмитро Кисилевський і Людмила Буймістер закликали уряд, а також Комітет ВР з питань бюджету закласти в держбюджет на 2021 рік кошти на фінансування розвитку зеленої електроенергії.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE