Politerno > Україна і світ > Під час розгляду закону про олігархів Стефанчук і Веніславський навмисно ввели в оману депутатів, а самі не голосували, – Разумков

Під час розгляду закону про олігархів Стефанчук і Веніславський навмисно ввели в оману депутатів, а самі не голосували, – Разумков

  • 28 Вересня, 2021
  • 1030 Переглядів
  • 0

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков вважає, що під час розгляду закону про олігархів депутатів “навмисно ввели в оману”.

Про це він сказав у ефірі одного з українських телеканалів, інформує УНІАН.

На запитання, що на його думку, було зроблено не так під час розгляду і ухвалення закону, спікер нагадав, що одночасно було враховано кілька поправок, які не узгоджуються між собою, створюючи юридичну колізію. Йдеться про те, який орган – Національне агентство з питань запобігання корупції чи Рада нацбезпеки і оборони – ухвалює рішення про визнання особи олігархом.

“У зв’язку з тим, що була застосована для мене незрозуміла процедура, тому що об’єднали деякі статті Регламенту, які між собою не поєднуються, які протирічать іншим статтям… Вони провели те голосування, яке провели. Причому я глибоко переконаний, я про це говорив вже колегам, що, на мою думку, депутатів навмисно ввели в оману, тому що ті, хто запропонував цю процедуру, ті, хто ставив її на голосування, самі за неї не проголосували”, – зазначив Разумков.

На уточнення, чи має він на увазі першого віце-спікера ВР Руслана Стефанчука, голова парламенту сказав: “Я маю на увазі і Руслана Олексійовича Стефанчука, і Федора Володимировича Веніславського, який був доповідачем по цьому закону. І головуючим був Стефанчук”. 

На запитання, чому вони, на думку спікера, не проголосували за закон, він сказав: “Я думаю, що розуміючи, що після цього будуть наслідки”.

Голова ВР вважає, ситуація, яка склалася, є “непрофесійним підходом до підготовки і проведення цього питання”. “Я ще раз повторюю: я думаю, що депутатів ввели в оману з процедурою розгляду… Якщо ми з вами говоримо про те, що відбулося, я впевнений, що це відбулося завдяки поспіху. І я про це попереджав”, – додав Разумков.

Він запевнив, що зробить усе залежне від нього, аби цей закон в “правильній редакції, яка була проголосована Верховною Радою, був виданий від Верховної Ради і направлений президенту на підпис”. 

Нагадаємо, 23 вересня Рада ухвалила закон про олігархів

Ввечері того ж дня фракція “Слуга народу” проігнорувала позачергове засідання Верховної Ради, а тому не було прийнято жодного законопроєкту із порядку денного.

24 вересня стало відомо, що до закону врахували правки, котрі суперечать одна одній: 398, 406. Щоб уникнути колізії доведеться переголосувати статтю 5 закону, де йдеться про те як олігарха визнають олігархом. 

Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков заявив, що парламентарі підтримали його правку. Таким чином у законі враховані норми, що олігархом людину визнає РНБО, як це ініціював президент, а інша – що це робить НАЗК.

Фракція “Батьківщина” у Раді виступає за реальну боротьбу проти олігархів і категорично проти шоу, в результаті якого не постраждає жоден олігарх.

Євросоюз поки не розглядає питання запровадження санкцій проти українських олігархів, як це рекомендувала у своєму звіті Європейська аудиторська палата.

НАЗК не готова вносити олігархів до реєстру, але якщо президент Володимир Зеленський підпише закон, то доведеться.

За ініціативи голови “Венеціанської комісії” Джанні Букіккіо відбулася телефонна розмова із президентом Володимиром Зеленським щодо ухваленого Радою закону про олігархів. Голова Венеціанської комісії звернувся з проханням надати комісії проголосований текст закону в редакції, підписаній Главою держави, для розгляду та підготовки відповідного висновку.

За словами ексгенеральний прокурор Руслана Рябошапки, ухвалений парламентом закон про олігархів жодним чином не збільшить надходження до бюджету, але надасть президенту Володимиру Зеленському та підконтрольному йому РНБО непередбачені законом повноваження, що є елементом узурпації влади.

Телеканал “Прямий” Петра Порошенка привітав експрезидента зі “вступом” України в ЄС і НАТО. Журналісти використовували фейкові записи трансляцій новин західних телеканалів і ЗМІ.

Фракція “Європейська солідарність” звернулася до НАБУ, ОГП і ДБР через вчинення кримінального правопорушення при голосуванні за закон про олігархів.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE