Politerno > Україна і світ > В яких областях України подорожчає опалення в 2018 році (Інфографіка)

В яких областях України подорожчає опалення в 2018 році (Інфографіка)

  • 12 Січня, 2018
  • 1686 Переглядів
  • 0

У розпал опалювального сезону, та ще й з наближенням Хрещенських морозів, українці з тривогою прислухаються до новин про ціни на теплоенергію. Тим більше, що за прогнозом Міністерства економічного розвитку і торгівлі, в 2018 році тарифи на газ можуть зрости на 19%, а на тепло, гарячу воду та електроенергію – на 20%. Буде подорожчання чи ні, залежить від того, чи підніме уряд ціну на газ на вимогу МВФ.

Принаймні на період опалювального сезону 2017/2018 Гройсман пообіцяв не піднімати ціну на газ для населення. Проте в 2018 році тарифи на тепло в деяких регіонах зменшилися, а в деяких – піднялися.

Чому так сталося, розбиралися аналітики “Слова і Діла“.

Ще у вересні 2017 року уряд своєю постановою затвердив порядок розрахунку середньозважених тарифів на теплову енергію, вироблену з газу. Перед Новим роком Держагентство з енергоефективності та енергозбереження України опублікувало рекомендовані для місцевих органів влади середньозважені тарифи для населення й бюджетних установ, а також тарифи на транспортування та постачання теплової енергії.

Ґрунтуючись на цих розрахунках, органи місцевого самоврядування можуть встановлювати підприємствам тарифи на теплову енергію з відновлюваних джерел на рівні 90% середньозважених тарифів.

Тобто в Україні є регіони, де для опалення житлових будинків використовується лише газ, є такі, які використовують змішані види палива, наприклад, мазут або вугілля. А в Закарпатській області ще в 2012 році взагалі відмовилися від централізованого опалення. Тому для кожної області були розраховані рекомендовані тарифи, в яких враховувалися витрати на транспортування та поставку теплоенергії.

Так, у Києві тарифи на тепло були знижені з 1414,45 до 1355,83 грн/Гкал на місяць (для будинків, обладнаних загальнобудинковими або квартирними лічильниками), а для будинків без тепломірів тариф знизився з 32,91 до 31,55 грн за кв. м опалюваної площі.

Ледь відчутно знизилися тарифи в Одеській, Донецькій, Житомирській, Луганській та Хмельницькій областях.

Найвищі середні тарифи тепер діють у Харківській (зросли на 20,1%), Чернігівській (на 18,9%), Волинській (на 9,4%) і Рівненській (на 9,4%) областях. Зовсім не змінилися тарифи в Тернопільській і Чернівецькій областях.

Детальніше – на інфографіці.

Як відомо, 23 червня 2016 року парламентська фракція ВО “Батьківщина” на чолі з Юлією Тимошенко подала позови до Окружного адміністративного суду проти Кабінету міністрів і Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕ), щодо необґрунтованості підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги для населення.

Тож видання “Слово і діло” відмітило обіцянку Юлії Тимошенко від 9 червня як – “виконано”.

6 грудня Окружний адміністративний суд м. Києва знову відклав запланований на цей день розгляд справи, у якій лідер партії “Батьківщина” Юлії Тимошенко оскаржує рішення НКРЕКП від 9 червня 2016 року про підвищення тарифів на гарячу воду та опалення.

Причиною перенесення судового засідання на 26 січня 2018 року стала відсутність представників Олега Ляшка.

Також ми повідомляли, що на початку березня лідер ВО “Батьківщина” Юлія Тимошенко звернулася до всіх місцевих рад та голів міст і селищ з проханням негайно провести позачергові сесії, щоб ухвалити звернення до президента щодо негайного скасування абонентської плати за газ.

Тексти позовів можна переглянути тут:

Оскарження Постанови КМУ №315

Позов до НКРЕКП

Читайте також: Кубів та Гройсман вчинили посадовий злочин – Трохимець

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE