Politerno > Україна і світ > Лавров прокоментував “формулу Штайнмаєра”

Лавров прокоментував “формулу Штайнмаєра”

  • 3 Жовтня, 2019
  • 927 Переглядів
  • 0

“Формула Штайнмаєра” є “компромісним варіантом” виконання Мінських угод.

Про це заявив міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров в інтерв’ю Першому каналу, передає російський “Інтерфакс”.

Глава МЗС РФ відзначив, що не існує “плану Б” щодо реалізації Мінських угод.

“Плану Б бути не може. Мінські угоди – це база, на якій повинно все вибудовуватися. Якщо вже бути конкретним, то формула Штайнмаєра – це вже компроміс у порівнянні з початковим текстом Мінських угод, схвалених Радою Безпеки ООН. Початковий текст припускав: спочатку закон про особливий статус і фіксація його в Конституції, а потім проведення виборів”, – заявив Лавров.

Відповідаючи на питання про терміни можливої зустрічі в “нормандському форматі”, Лавров сказав: “Це вирішувати президентам”.

Нагадаємо, 1 жовтня президент України Володимир Зеленський повідомив, що у Мінську Тристороння контактна група (ТГК) погодила текст так званої «формули Штайнмаєра». Нею передбачено, зокрема, запровадження закону про особливий статус окупованої частини Донбасу після проведення там місцевих виборів, згідно з законодавством України. Утім, повний погоджений текст наразі не оприлюднений.

Лідер “Нацкорпусу” Андрій Білецький заявив про “безстрокову акцію проти капітуляції”.

Представники націоналістичних сил увечері 1 жовтня пікетували Офіс президента в Києві, вимагаючи не підтримувати «формулу Штайнмаєра» і не продовжувати «капітуляцію».

Парламентські фракції партій “Європейська Солідарність”, “Батьківщина”  і “Голос” виступили категорично проти погодження “формули Штайнмаєра”. 

Також стало відомо, що Тристороння контактна група у Мінську узгодила остаточний текст “формули Штайнмаєра” у редакції, запропонованій у вересні, але спільного підписання документу не було.

2 жовтня на засідання фракції “Слуга народу” приїхав президент Володимир Зеленський. Перед цим президент Володимир Зеленський провів зустріч з головами парламентських фракцій.

Російське видання “Коммерсант” оприлюднило підписи всіх сторін під погодженням так званої “формули Штайнмаєра” щодо вирішення конфлікту на Донбасі.

Під час зустрічі з представниками парламентських фракцій президент Володимир Зеленський переконував, що про капітуляцію України після підписання так званої “формули Штайнмаєра” не йдеться. У той же час пояснити свою позицію з трибуни Ради глава держави відмовився.

2 жовтня у Києві на Майдані Незалежності та у Харкові на площі Свободи протестують проти погодження Україною “формули Штайнмаєра” на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську.

Міністерство оборони опублікувало роз’яснення щодо розведення сил на Донбасі.

Читайте також: “Так, він грав на піаніно своїм членом”. Як західні ЗМІ знущаються над Зеленським після скандалу з Трампом

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE