Politerno > Україна і світ > Меморандум з інвесторами у ВДЕ майже готовий, стали відомі нові умови – Документ

Меморандум з інвесторами у ВДЕ майже готовий, стали відомі нові умови – Документ

  • 25 Травня, 2020
  • 1229 Переглядів
  • 0

Кабінет міністрів та інвестори в відновлювані джерела енергії погодили майже всі умови меморандуму про врегулювання проблемних питань у сфері відновлюваної енергетики.

“Меморандум готовий. Є розрахунки всіх можливих сценаріїв. Ми погодили майже всі, за винятком однієї деталі, щодо якої ще дискутуємо. І будемо виходити на фініш”, – сказав Шмигаль в інтерв’ю “Інтерфакс-Україна“.

При цьому він не став уточнювати суть спірного питання, допустивши, що знадобиться ще певний час для його відпрацювання, але висловив упевненість, що в результаті документ буде підписаний.

“Не факт, що він (фініш. – ред.) буде швидким, але ми знаємо і бачимо, чого хочемо. Представники “зеленої” енергетики теж знають, на що вони готові погодитися, тому компроміс буде знайдений”, – зазначив глава уряду.

За його словами, уряду і представникам галузі вже тривалий час доводиться вирішувати складне питання щодо перегляду умов підтримки відновлюваної енергетики.

“Складне питання, яке пройшло шість місяців медіації, майже місяць наших переговорів з основними гравцями, котрі представляють до 90% цього ринку”, – підкреслив він.

За даним БізнесЦензор, в розпорядженні якого опинилася презентація умов меморандуму, Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища розробило умови про скорочення “зеленого” тарифу для СЕС на 15%, а для ВЕС – на 7,5%

Пропонується встановити верхнє обмеження зеленого тарифу на рівні 22 євроцентів за кВт * год.

За словами співрозмовника БЦ в Мінекоенерго, ця презентація була представлена ​​президенту Володимиру Зеленському, однак він відмовився її затвердити.

Згідно з прописаними умовами меморандуму, пропонується знизити “зелений” тариф для СЕС, введених в експлуатацію до 2020 року, на 15%. Для СЕС, введених в експлуатацію в 2020 році і пізніше – ще 2,5%. Загальний ефект зниження в порівнянні з 2019 роком – 27,5%.

“Зелений” тариф для ВЕС, введених в експлуатацію до 2020 року, пропонується знизити на 7,5%, введених після початку 2020 року – ще на 2,5%. Загальний ефект зниження в порівнянні з 2019 роком – 12,5%.

Граничний “зелений” тариф для відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) пропонується знизити на 52% до 22 євроцентів за кВт*год.

Тариф знижується для всіх об’єктів без пролонгації термінів підтримки. Як відомо, підтримка ВДЕ повинна закінчиться 31 грудня 2029 року.

Також Мінекоенерго пропонує обмежити термін дії Pre-PPA (попередніх договорів продажу “зеленої” енергії) для СЕС – до 30 червня 2020 року, для ВЕС – до 31 грудня 2022 року.

Пропонується також прискорити відповідальність ВДЕ за небаланси. З 2021 року – до 50%. З 2022 року – до 100%. Також пропонується ввести зменшення терміну допустимої похибки прогнозу без відповідальності за небаланси з 1 липня 2020 року, а не з 31 грудня 2029 року, як це прописано в законі.

Зі свого боку держава бере на себе зобов’язання:

  • Своєчасно оплачувати “зелену” електроенергію з 1 липня 2020 року.

  • Погасити поточну заборгованість перед “зеленими” (9 млрд грн) до кінця 2021 року.

  • В подальшому не змінювати умови підтримки виробників електроенергії з “зеленим” тарифом.

  • Ввести квоти для ВДЕ та розпочати проведення аукціонів для розподілу цих квот.

Мінекоенерго оцінює ефект від впровадження таких заходів в розмірі 6,6 млрд грн на рік, або 2,2 млрд євро за весь період підтримки.

Інвестори, зі свого боку, натомість на таке зниження тарифів вимагають продовжити підтримку для ВДЕ на 5 років для об’єктів, введених в 2017-2019 роках – до 2035 року. На 15 років з моменту введення в експлуатацію для об’єктів, введених після 2020 року.

За підрахунками Мінекоенерго, щороку пролонгація підтримки ВДЕ збільшує переплату за “зеленим” тарифом на 0,8 млрд євро.

Як повідомлялось, раніше запропонований урядом меморандум передбачав зниження “зеленого тарифу” для сонячних електростанцій на 25%, для вітроенергетичних – на 12,5% без продовження термінів дії цього тарифу, а також зепрет на введення нових СЕС на поточних умовах з 1 липня.

Міненерго в переговорах з інвесторами у поновлювані джерела енергії (ВДЕ) має намір досягти домовленість щодо реструктуризації “зеленого” тарифу без пролонгації терміну виплат.

Як заявив підприємець Ігор Тинний, зниження “зелених” тарифів без реструктуризації кредитів призведе до дефолту багатьох підприємців.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE