Politerno > Україна і світ > 65 нардепів вимагають скасування декларування для активістів і називають його “помстою” президента

65 нардепів вимагають скасування декларування для активістів і називають його “помстою” президента

  • 20 Липня, 2018
  • 1342 Переглядів
  • 0

65 народних депутатів подали до Конституційного суду подання щодо неконституційності електронного декларування для активістів-антикорупціонерів.

Про це в п’ятницю під час круглого столу в Києві розповіла член ради експертної коаліції “Реанімаційний пакету реформ” Юлія Кириченко, передає “Інтерфакс-Україна”.

Відзначається, що подання підтримали і представники громадських організацій.

За її словами, вимога для активістів подавати декларації про доходи порушує принцип верховенства права, а також дискримінує за видом діяльності та втручанні в особисте життя.

“Ми сподіваємося, що Конституційний суд не зволікатиме з розглядом цього подання”, – додала Кириченко.

Вона висловила надію, що КС визнає неконституційним е-декларування для громадських активістів.

На думку нардепа з фракції “Батьківщина” Олени Шкрум, ухвалення норми е-декларування для антикорупціонерыв було “емоційної помстою”.

“Питання в тому, що цю норму, по суті, неможливо виконати”, – заявила депутат.

Вона додала, що незрозуміле навіть коло осіб, яких стосується цей закон, і це означає, що можна “взяти на гачок громадського діяча і тиснути на нього”.

Крім того Шкрум зазначила, що “є шанс”, що КС скасує цю норму.

Також політик додала, що питання може бути розглянуте в Європейському суді з прав людини.

Раніше Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денисова заявила, що направила до Конституційного Суду подання з вимогою скасувати е-декларування для громадських активістів.

Як стало відомо, після того як коаліція провалила обидва закони про скасування декларацій для ГО, керівництво ВРУ зарeєструвало новий законопроект, який скасовує зобов’язання щодо декларування громадськими активістами, які виконують антикорупційну діяльність, а також особами, які отримували кошти або майно за рахунок міжнародної технічної допомоги.

Як повідомлялося, єврокомісар Йоганнес Ган зробив вкрай жорстку заяву у зв’язку з досі нескасованою вимогою про е-декларування для активістів. Ган звинуватив Київ у невиконанні власних обіцянок.

Також Державний департамент США рекомендує Україні скасувати вимогу щодо е-декларування для активістів та членів неурядових організацій.

Як заявив євродепутат від Литви Пятрас Ауштрявічюс в інтерв’ю DW, провал голосування у Верховній раді щодо скасування положення про електронні декларації для громадських організацій – це поганий сигнал для стосунків між Україною і Євросоюзом.

Народний депутат від фракції «Батьківщина» Ігор Луценко на брифінгу в парламенті заявив, що відсутність у парламенті голосів народних депутатів від провладної більшості за скасування е-декларування для громадських організацій – це помста президента активістам, які ведуть боротьбу з корупцією.

Окрім того, політик наголосив, що  «Батьківщина» й надалі наполягатиме на ухваленні закону про скасування е-декларування для громадських організацій, які займаються боротьбою з корупцією, за авторством лідера фракції Юлії Тимошенко.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE