Politerno > Україна і світ > Російська церква в Україні відмовилась від участі у створенні автокефальної церкви

Російська церква в Україні відмовилась від участі у створенні автокефальної церкви

  • 13 Листопада, 2018
  • 1353 Переглядів
  • 0

Українська православна церква Московського патріархату відмовляється долучатися до процесу створення автокефальної української православної церкви.

Про це йдеться у постанові Собору єпископів УПЦ МП, оприлюдненому 13 листопада 2018 року.

“Собор єпископів наголошує, що процес надання так званого томосу про автокефалію є штучним, нав’язаним ззовні”, – йдеться у документі.

На думку єпископів УПЦ МП він “не відображає внутрішньої церковної необхідності, не принесе реальної церковної єдності та поглибить розділення і посилить конфлікти серед народу України”.

“За таких умов долучення єпископату, духовенства та мирян Української Православної Церкви до цих процесів вважаємо неможливим”, – зазначається в заяві.

Раніше у вівторок стало відомо про зрив зустрічі президента Петра Порошенка з представниками УПЦ МП.

Нагадаємо, 11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтвердив намір дати українській церкві автокефаліюзняв анафему з патріарха Української православної церкви КП Філарета та предстоятеля Української православної автокефальної церкви Макарія та позбавив московського патріарха права висвячувати київського митрополита. Також Синод УПЦ КП згодом затвердив повну і скорочену форми титулу свого предстоятеля.

15 жовтня Синод Російської православної церкви визнав неможливим її подальше перебування у євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом.

У свою чергу, архієпископія православних російських церков у Західній Європі (екзархат Вселенського патріархату) заявила, що Константинополь не припиняв спілкування з Московським патріархатом.

Як повідомлялось, РПЦ має намір призупинити служіння в Храмі гробу Господнього, якщо Єрусалимський патріархат підтримає Константинопольський в рішенні надати автокефалію Українській православній церкві.

Митрополит Київський і всієї України, предстоятель УАПЦ Макарій (Малетич) сказав, що Об’єднавчий Собор українських православних церков відбудеться тоді, коли буде статут і назва єдиної церкви, а наразі нічого цього ще немає.

17 жовтня стало відомо, що Турецька православна церква подала позов до суду на Константинопольський патріархат і патріарха Варфоломія через рішення приступити до надання автокефалії церкві в Україні.

З джерел ЗМІ стало відомо, що Афон підготував заяву про непокору рішенням Константинопольського патріархату.

Читайте також: Турецький гамбіт. Яка роль Ердогана в рішенні Варфоломія по Україні

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE