Politerno > Україна і світ > Єрмак каже, що “Формула Штайнмаєра” стане базою для законопроекту, який обговорять публічно

Єрмак каже, що “Формула Штайнмаєра” стане базою для законопроекту, який обговорять публічно

  • 21 Вересня, 2019
  • 1005 Переглядів
  • Comments Off

“Формула Штайнмаєра” для врегулюванні ситуації на Донбасі стане базою для законопроекту, який буде винесено на публічне обговорення.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив помічник президента Андрій Єрмак.

За словами Єрмака, у п’ятницю він провів зустріч з активістами в Офісі президента, де обговорив “формулу Штайнмайєра” та її роль у врегулюванні ситуації на Донбасі.

“І хочу повторити те, що сказав на зустрічі: нічого не буде вирішуватися без відома суспільства.  Процес імплементації формули має декілька етапів, це не разове рішення. Формула – це не закон, це база, яка ляже в основу законопроекту, за який будуть голосувати і який буде винесено на публічне обговорення”, – пише помічник президента.

Єрмак додав, що наразі робота ведеться над припиненням вогню на Донбасі. 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський на 16-й Щорічній зустрічі Ялтинської Європейської Стратегії (YES) у Києві заявив, що миротворчий контингент на Донбасі може бути розгорнутий лише на українсько-російському держкордоні але зараз на переговорах тема миротворців не порушується.

13 вересня міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що влада України хотіла би провести місцеві вибори по всій країні, включно з тимчасово непідконтрольною уряду територією Донбасу.

Перед цим, 12 вересня, Зеленський анонсував обговорення “формули Штайнмайера” на зустрічі лідерів держав “нормандської четвірки”.

Формула передбачає одночасне ухвалення Верховною Радою поправок до Конституції, за якими Донбас отримає особливий статус, і проведення там вільних виборів, після чого Росія виведе свої війська й техніку з території ОРДЛО.

Але вже під час спільного брифінгу з президентом Естонії Керсті Кальюлайд президент Володимир Зеленський заявив, що місцеві вибори в ОРДЛО можливі лише після виведення російських військ і згідно з українським законодавством. На питання, чи буде спочатку виведення військ, а потім вибори на Донбасі, Зеленський відповів: “А що, може бути по-іншому?”.

Також, ввечері 13 вересня в ефірі телеканалу «Інтер», Вадим Пристайко заявив, що офіційний Київ не проводитиме «фейкові вибори» на окупованих територіях.

14 вересня, під час виступу на щорічному форумі “Ялтинської європейської стратегії” міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив, що Україна не повинна давати згоду на миротворчу операцію доки не вичерпає інші шляхи виконання Мінських домовленостей, а зобов’язання, взяті відповідно до цих угод, не передбачають особливого статусу для Донбасу.

Як відомо, колишній посол України в ЄС, радник п’ятого президента Петра Порошенка Костянтин Єлісєєв свого часу наголошував, що Україна не давала згоду на застосування «формули Штайнмаєра».

Представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма заявив, що лідери Франції та Німеччини підштовхуватимуть Україну до неприйнятних поступок Росії.

У свою чергу, спецпредставник Держдепу США з питань України Курт Волкер назвав умови проведення

18 вересня стало відомо, що міністр закордонних справ Вадим Пристайко надав згоду на врегулювання ситуації на окупованій частині Донбасу за формулою Штайнмаєра. Проте українська делегація в ТКГ відмовилася підписувати запропонований росіянами варіант “формули Штайнмаєра”.

Також, 18 вересня, стали відомі умови, на яких Київ готовий приступити до реалізації так званої “формули Штайнмаєра”. Вона передбачає проведення місцевих виборів в ОРДЛО і надання окремим районам “особливого статусу”.

19 вересня кілька сотень людей зібралися під стінами Офісу президента, щоб нагадати Зеленському про неприпустимість миру ціною втрати державного суверенітету.

Міністр закордонних справ Пристайко заявив, що пропозиції президента Володимира Зеленського по врегулюванню ситуації на Донбасі передбачають низку кроків із поновлення зв’язків з людьми на непідконтрольній території.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE