Politerno > Україна і світ > Апеляційний суд відхилив скаргу НБУ проти колишнього акціонера Приватбанку

Апеляційний суд відхилив скаргу НБУ проти колишнього акціонера Приватбанку

  • 13 Травня, 2019
  • 1068 Переглядів
  • Comments Off

Апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу НБУ на рішення Окружного адмінсуду Києва, яким було задоволено позов колишнього акціонера Приватбанку кіпрської компанії Triantal Investments Ltd.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Так, 13 травня 2019 року Шостий апеляційний адміністративний суд відхилив апеляційну скаргу Національного банку на рішення Окружного адміністративного суду Києва від 2 березня 2018 року, яким було задоволено позов Triantal Investments Ltd.

Національний банк має намір подати касаційну скаргу на рішення судів, якими скасовано розпорядження НБУ про проведення інспекційної перевірки у Приватбанку напередодні його виведення з ринку.

“У разі виявлення суттєвого погіршення фінансового стану банку Національний банк має підстави для проведення відповідної перевірки”, – наголосив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Національний банк наполягає, що мав підстави для проведення інспекційної перевірки Приватбанку у 2016 році, адже погоджена з колишніми акціонерами та топ-менеджментом програма фінансового оздоровлення банку не була виконана, що підтверджується письмовим зверненням екс-акціонерів на адресу НБУ та доводить факт недотримання ними взятих на себе зобов’язань.

“За результатами інспекційної перевірки Приватбанку напередодні визнання його неплатоспроможним та виведення з ринку за участі держави було встановлено, що план реструктуризації банком не виконувався, капіталу банку було недостатньо для дотримання вимог щодо нормативів капіталу та покриття кредитних ризиків”, – йдеться у повідомленні.

“Оскарження рішення регулятора про проведення інспекційної перевірки у Приватбанку є частиною процесу, направленого на оскарження колишніми співвласниками банку всієї процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку”, – додав Григорчук.

Як повідомлялось, 18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Нацбанку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

Громадський рух “Чесно” заявив, що колегія суддів, яка визнала незаконною націоналізацію “ПриватБанку” та задовольнила позов мільярдера Ігоря Коломойського до Нацбанку та Кабінету міністрів, недоброчесна.

18 квітня на засіданні РНБО керівник держави закликав прискорити кваліфікаційне оцінювання суддів для того, щоб перезапустити Окружний адмінсуд столиці, який ухвалив рішення щодо Приватбанку. Також СБУ та Генпрокуратурі було доручено оцінити, чи є підстави для порушення кримінальної справи щодо суддів за неправосудне рішення.

У Зеленського так відреагували на рішення щодо “Привату”: То, хто маріонетка Коломойського?

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман впевнений, що рішення про визнання націоналізації Приватбанку незаконною буде оскаржене.  

Заступниця голови НБУ Катерина Рожкова на прес-брифінгу заявила, що колишній власник Приватбанку Ігор Коломойський не отримає компенсацію за націоналізацію фінансової установи, оскільки не зможе довести в суді факт заподіяння йому збитків.

19 квітня Окружний адміністративний суд міста Києва у повній мірі задовольнив позов підконтрольної колишньому акціонеру Приватбанку Ігорю Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd щодо процедури примусової конвертації акцій в капітал банку при націоналізації.

Голова Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк, який денаціоналізував Приватбанк, заявив, що президент Петро Порошенко не мав права доручати силовикам перевірку суддів цієї установи.

20 квітня Печерський райсуд Києва ухвалив рішення про розірвання договору особистої поруки олігарха і колишнього співвласника Приватбанку Ігоря Коломойського по кредитах рефінансування банку, отриманим до входження держави в капітал “Привату” на суму 9 мільярдів гривень.

Олігарх Ігор Коломойський розповів, у чому була вигода Петра Порошенко при націоналізації Приватбанку і назвав президента своєю маріонеткою.

23 квітня колегія суддів, яка задовольнила позов олігарха Ігоря Коломойського і скасувала рішення про націоналізацію “Приватбанку”, поскаржилася на тиск президента до Вищої ради правосуддя, Генпрокуратури та Державного бюро розслідувань.

Діліться у соцмережах:

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE